Komşuluk neden önemlidir? Komşuluk hakkı nedir? Komşuların birbirleri üzerindeki hakkı nedir?

İslam dininde komşuluk oldukça önemlidir. İman edenlerin asla göz ardı edemeyeceği kişiler, komşuları, üzerinde fazlasıyla hakları vardır. Kuran-ı Kerim'de iyilik yapılması gereken on grup insandan biri olan komşular her müminin hayatında büyük yere ve öneme sahiptir. Maddi ve manevi destek komşular arasında su gibi akmasını gerektiğini gösteren ayet ve hadisleri haberimizde derledik.

İslam dini insana hayatının her anı için yol göstermiştir. Müslümanlar Kuran-ı Kerim'de bulunan ayetlerle ve Hz. Muhammed'in (SAV) hadisleriyle sosyal hayatta yaşanılabilecek sorunların önüne geçer. Birbirlerine yakın yaşayan insanlar komşuluk bağıyla bağlanırlar. Aile ve arkadaş gibi komşuların da birbirlerini üzerlerinde hakları vardır. Komşuya iyilik Allah'ın (c.c) emridir. “Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve mâliki bulunduğunuz kimselere iyi davranın.”  Nisâ sûresi / 36. Ayet) Ayeti benimseyen ve hayatına geçiren Türk toplumu ev alma komşu al atasözüyle komşularına fazlasıyla önem verirler. Kültürümüzün de vazgeçilmeyen parçası komşular hem güzel zaman geçirme hem de güvenle yaşamda büyük önem arz eder. Kimler komşudur, komşuluk hakları nelerdir? Verdiğimiz soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz. 

Cuma Hutbesi konusu ne? 1 Eylül Cuma Hutbesi İLİŞKİLİ HABERCuma Hutbesi konusu ne? 1 Eylül Cuma Hutbesi "Sakın İncitme Bir Canı"

KİMLER KOMŞU SAYILIR?

Komşu evler

Komşu evler

Komşu birbirlerine yakın yaşayan kimselere denir. Hz. Ali'den (as) gelen rivayette komşu birbirlerinin sesini duyacak kadar yakın kimselere denir. Hz. Aişe (as) validemize göre de komşu evin her cephesinden kırkar haneye kadar olan evlere denir.   

KOMŞU HAKKI NEDİR?

“Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse komşusunu rahatsız etmesin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!” (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî) Komşuluk hakkı içine onların güvenliğini de sağlamak giriyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) “Yapacağı fenalıklardan komşusu güven içinde olmayan kimse cennete giremez” buyurdu. (Müslim)

Komşuluk

Komşuluk

Güvenlik yanında insan kendine bahşedilen nimetleri komşularıyla da paylaşmalıdır çünkü Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) “Çorba pişirdiğin zaman suyunu çok koy. Sonra da komşularını gözden geçir ve gerekli gördüklerine güzel bir şekilde sun!” (Müslim) buyurdular. Peygamberimiz (SAV) bütün insanlığa komşu hakkını gözeten öğütlerde bulundu çünkü “Cebrâil bana komşuya iyilik etmeyi tavsiye edip durdu. Neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım.” (Buhârî, Müslim)

Canan Karatay'dan ezberleri bozan lahana turşusu açıklaması!

İLİŞKİLİ HABER

Canan Karatay'dan ezberleri bozan lahana turşusu açıklaması!
Kahve fincanı alırken nelere dikkat edilmeli? En güzel kahve fincan seti modelleri

İLİŞKİLİ HABER

Kahve fincanı alırken nelere dikkat edilmeli? En güzel kahve fincan seti modelleri

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0