Salgın hastalıklarda aşı yaptırmamak kul hakkına girer mi? Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı

İnsan kendini düşündüğü kadar etrafını da düşünmelidir. Artık yollar yakınlaştıkça, ulaşım kolaylıkça dünyanın bir ucundan diğer ucuna ulaşmak saatler içinde mümkün olabiliyor. İlim, bilim ve teknolojinin hızla yayılması insanlara ne kadar faydalı olsa da salgın hastalıklar hızlıca yayılabiliyor. Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) salgın hastalıklarda nasıl hareket edilmesi gerektiğini söylemiştir. Haberimizde.

21. yüzyılda teknolojinin gelişmesiyle, hayatın kolaylaştıracak araç ve gereçlerin keşfiyle mesafeler oldukça kısaldı. Önceden bir şehirden diğer şehre gitmek haftalar belki de aylar alırken günümüzde bu süre sadece saatlere indi. Ülkeler arası yolculuk, okyanus üstü geçişler artık çok kolay ve ulaşılabilir. İnsanların ulaşımının kolaylaşmasıyla birlikte hastalıkların bulaşıcılığı arttı. İnsan hastalandığında her türlü tedavi yolunu aramalıdır. "Ey insanlar tedavi olun! Allah nerde (veya ne zaman) hastalık yaratmışsa tedavi de yaratmıştır, öyleyse tedavi arayın." (Buhârî) 1 Aralık 2019'dan beri gündemimizde olan Covid 19 insanların hayatında birçok değişikliğe sebep oldu. Bulaşıcılığı kolay ve yüksek derece olan hastalıkların önüne geçilmesi için ilk olarak karantina uygulamaları akla gelir. Karantina süresince bulaşıcı hastalığa tedavi aranır. Hastalıktan kurtulmak ve önlem alabilmek için bulunan tedavi yöntemlerinden biride aşıdır. Peki bulaşıcı hastalığın tedavisi için aşı bulunmuşsa aşı olmamakla başkalarının hakkına girilir mi? Diyanet işleri başkanlığına bağlı din işleri yüksek kurulunun sorumuza verdiği cevabı bulabilirsiniz.

Salgın hastalıklarda maskeyle önlem

Salgın hastalıklarda maskeyle önlem

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU

Allah Resûlü (s.a.s.) bir diğer hadis-i şerifinde de “Bulaşıcı hastalık taşıyanın taşımayanla aynı ortamda bulunmasını engelleyiniz” (Buhâri) buyurarak salgın hastalığa karşı tedbirli ve ihtiyatlı bir yol takip edilmesini vurgulamıştır. Hz. Peygamber (s.a.s.), bulaşıcı hastalığı olan bir kişinin biatını ona dokunmadan alarak bu konudaki hassasiyetini fiilen de göstermiştir (Müslim).

Şifa duası nasıl okunur? Şifa duası Arapçası ve Türkçe anlamı...İLİŞKİLİ HABERŞifa duası nasıl okunur? Şifa duası Arapçası ve Türkçe anlamı...

 

Bu itibarla; bilimsel usullere uygun olarak üretilen, alanında uzman hekimlerce salgın hastalıklara karşı koruyucu olduğu belirtilen aşıların kullanımı dinen de uygundur. Buna göre toplum sağlığını tehlikeye atacağı konusunda galip zan bulunan durumlarda gerekli tedbirlere uymamak, kul ve kamu hakkı ihlali olur.

 

Uyumsuz çocuk kimdir? Uyumsuz çocuğun özellikleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Uyumsuz çocuk kimdir? Uyumsuz çocuğun özellikleri nelerdir?
Kuduz tedavisi nasıl olunur? Kuduz belirtileri nedir ne zaman başlar?

İLİŞKİLİ HABER

Kuduz tedavisi nasıl olunur? Kuduz belirtileri nedir ne zaman başlar?

BİR YORUM YAPIN 0