Tespih çekmek farz mıdır? Namazdan sonra yapılan tesbihat sünnet midir?

Müslümanların beş vakit kıldıkları namazlarından sonra farklı farklı zikirlerle Allah'ı (c.c) anmaları çok güzel bir davranıştır. Kalbin gıdası, derdin şifası olan Allah'ı anma manevi reçete olarak bütün Müslümanlara sunuluyor. Aynı zamanda cennetin anahtarı olan namazdan sonra yapılacak tesbihat oldukça önemlidir. Fazileti çok fazla olan ibadet farz ya da sünnet midir? Sorumuzun cevabını haberimizde bulabilirsiniz.

Allah'ın (c.c) kelamı olan Kuran-ı Kerim'in birçok ayetinde namazın önemliliği ve zorunluluğu altı kalın çizgilerle çizilmiştir. Bir de: "Namazı kılın ve O'ndan korkup-sakının (diye de emrolunduk.) Huzuruna (götürülüp) toplanacağınız O'dur." (En'am Suresi / 72. ayet) İslam'ın şartlarından olan namazın her dakikası çok faziletlidir. Namazdan sonra geçen dakikalar da son derece önemlidir. Namazı bitirdiğinizde, Allah'ı ayaktayken, otururken ve yan yatarken zikredin. Artık 'güvenliğe kavuşursanız' namazı dosdoğru kılın. Çünkü namaz, mü'minler üzerinde vakitleri belirlenmiş bir farzdır. (Nisa Suresi / 103. ayet) Müslümanların ifa etmek zorunda oldukları namazdan sonra camilerimizde tespih çekilir. Peki namaz kıldıktan sona tespih çekmek farz ya da sünnet midir? Verdiğimiz sorunun cevabına haberimizde yer verdik.

Namaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirlerİLİŞKİLİ HABERNamaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirler

NAMAZDAN SONRA TESPİH ÇEKMEK FARZ MIDIR?

Tespih çekmek

Tespih çekmek

Saadet zamanında bir gün muhacirlerin fakirleri Ebu Zer ile birlikte Peygamber Efendimizin (SAV) yanına geldiler ve şöyle dediler: 

“Ya Resulallah! Varlık sahipleri yüksek dereceleri ve daimi nimetleri alıp gittiler. Çünkü onlar da bizim gibi namaz kılıyorlar, oruç tutuyorlar. Ancak onlar sadaka veriyor biz veremiyoruz, onlar köle azâd ediyor, biz edemiyoruz.”

Duydukları sonrasında iki cihan güneşi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) onlara şu müjdeyi verdi:

“Ben size bir şey öğreteyim mi? Onunla sizi geçenlere yetişir, sizden sonrakileri de geçersiniz. Hem hiçbir kimse sizden daha faziletli olamaz; meğerki sizin yaptığınız gibi yapmış olsunlar. Her namazdan sonra 33 kere 'Sübhânallah', 33 kere 'Elhamdülillah', 33 kere 'Allahü ekber' derseniz, tamamı 99 eder; yüzün tamamında da ‘Lâilâhe illallâh vahdehûlâ şerîke leh, lehü’l- mülkü velehü’l- hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr.’ derseniz, günahlarınız denizin köpüğü kadar da olsa bağışlanır.” (Müslim)

Her gün Müslümanlara farz kılınan namazdan sonra tespih çekmenin fazileti tartışılamaz çünkü Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) yapılan zikirlerin sonunda günahların ne kadar çok olursa olsun silineceği müjdesini vermiştir. Tespih çekmek farz bir ibadet değildir ama fazileti ve faydaları oldukça fazla olan sünnet bir ibadet şeklidir.  

Sonbahar mevsiminde ekilecek olan çiçekler nelerdir? Sonbaharda ekebileceğiniz 5 bitki

İLİŞKİLİ HABER

Sonbahar mevsiminde ekilecek olan çiçekler nelerdir? Sonbaharda ekebileceğiniz 5 bitki

BİR YORUM YAPIN 0