Endişe ve kaygı için okunacak dua ve zikirler nelerdir? Korku için âyet yazıp taşımak caiz mi?

Günlük hayatta yaşadığımız korku ve endişe gibi duygular bizi adeta çıkmaza sürükleyebilir. Bu iki duygu oldukça yüksek hissiyatlı ve etkili duygulardır. Peki bu duygularla nasıl baş edebiliriz? Endişe ve kaygı için okunacak dualar nelerdir? İşte korkuları giderecek dua ve zikirler...

İnsani bir duygu olan korku; insanların yaşamlarını olumsuz etkilerken onları kişisel anlamda da rahatsız edebilmektedir. Çoğu insan yaşamının belirli dönemlerinde korku ve kaygı gibi duygu durumlarıyla karşılaşabilmektedir. İnsanları adeta büyük bir çıkmaza sokabilen bu iki duygu ile baş etmenin birçok yolu vardır. Bunlardan biri de insanların genel olarak korktukları zaman yaptıkları gibi Allah (c.c)'a dua ederek sığınmaktır.

Endişe ve kaygı için okunacak dua ve zikirler nelerdir

Endişe ve kaygı için okunacak dua ve zikirler nelerdir

Sinirlenince okunacak dua! Öfkelenince okunacak sakinleşme duasıİLİŞKİLİ HABERSinirlenince okunacak dua! Öfkelenince okunacak sakinleşme duası

İnsanlar korkulu ve endişeli duygu halindeyken kendilerini kötü hissederler. Ve bu duygudan kurtulmak için çeşitli yollar ararlar. Korku ve endişeden kurtulmanın en temelinde ise bu korku ve endişenin Allah'tan geldiğini bilmek ve dua ederek yine Allah(c.c)'a sığınmak yatmaktadır. İnsanlar dua ederek Allah'a sığınabilir ve korkularından emin olabilirler. Korku anında okunabilecek dualar arasında ise Nas suresi, Felak suresi, Fatiha suresi ve Ayetel Kürsi yer almaktadır. Özellikle takıntı ve vesvese yaşayan insanlar bu duaları her gün 7'şer defa okuyarak bunlardan kurtulabilir. Özellikle gece uyurken korku duyanların uyumadan Felak ve Nas suresini okumaları uykuda korkmamalarını sağlar.

Yatmadan önce okunacak dualar

Yatmadan önce okunacak dualar

Endişe ve Kaygı İçin İnşirah Suresi

"Bismillahirrahmanirrahim, Elem neşrah leke sadrek. Ve vada'na 'anke vizreke. Elleziy enkada zahreke. Ve refa'na leke zikreke. Feinne me'al'usri yüsren. İnne me'al'usri yüsren. Feiza ferağte fensab. Ve ila rabbike ferğab."

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adı ile. Senin için bağrını açmadık mı? İndirmedik mi senden o yükünü? O sırtında gıcırdamakta olan ve bu şekilde sana eziyet veren yükünü? Senin şanını yüceltmedik mi? Demek ki zorlukla beraber bir kolaylık var. Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var. O halde boş kaldığında yine kalk yorul. Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O'na doğrul.

Korku Duası

Hz. Halid bin Velid (ra) bir gün Peygamber Efendimize (sav) gelerek:

"Ya Resulallah, içimde korku ve sıkıntı var, insanlardan uzaklaşmak istiyorum." dedi. Peygamber Efendimiz (sav) Ona "Yatacağın zaman bu duayı okursan, o hallerden kurtulursun." buyurmuştur.

"Euzü bi-kelimatillahi't-tammeti min gadabihî ve ikâbihî ve şerri ibâdihî ve min hemezati'ş-şeyetîni en yahdûrun."

Allah'ın gazabına uğramaktan, O'nun cezasından, kullarının şerrinden ve bana gelmelerinden Allah'ın tam kelimelerine sığınırım.

Böyle durumlarda bu duaya sabah-akşam temiz bir niyetle en az yedi gün devam edilmelidir.

Her Türlü Tehlikeye Karşı Okunacak Dua

'Bismillahillezi la yedurru me'asmihi şey'un fi'l-ardı ve la fis-sema'i ve huves-semiul-alim.''

İsminin anılması ile birlikte, ne yerde ne de gökte hiçbir şeyin zarar veremeyeceği Allah'ın adıyla. O, hakkıyla her şeyi işiten ve kemaliyle bilendir.

KORKU VE ENDİŞEDEN KORUNMAK İÇİN ÂYET VEYA HADİS YAZIP TAŞIMAK DİNEN CAİZ MİDİR?

Korku ve nazar gibi şeylerden korunmak için dua etmek veya âyet ile hadis gibi şeyleri yazıp taşımak dinen caiz kabul edilmiştir. 

Abdullah bin Ömer Peygamberden (sav) şöyle rivayet etmiştir:

"Sizden biriniz uykuda korkarsa şöyle desin: 'Allah'ın gazab ve azabından ve kullarının şerrinden, şeytanların vesvesesinden ve yanıma gelmelerinden eksikliği olmayan Allah'ın sözlerine sığınırım.' O zaman, hiçbir şey ona zarar vermez."

Abdullah bin Amr onları temyiz çağına gelen çocuklarına öğretir, temyiz çağına gelmeyen çocukları için yazıp onların boynuna asardı. (Tirmizi, Daavat, 94)

Korku için ayet yazıp taşımak caiz mi

Korku için ayet yazıp taşımak caiz mi

Ayetel Kürsi

Bismillahirrahmanirrahim, Allâhü lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûm, lâ te'huzühû sinetün ve lâ nevm, lehû mâ fi'ssemâvâti ve mâ fi'l-ard, men-ze'l-lezî yeşfe'u 'indehû illâ bi-iznih, ya'lemü mâ beyne eydîhim ve mâ halfehüm, ve lâ yuhîtûne bi-şey'in min'ılmihî illâ bimâ şâe, vesi'a kürsiyyühü's-semâvâti ve'l-arda ve lâ yeûdühû hifzuhumâ ve hüve'laliyyü'l-azîm.

Anlamı: Rahman ve Rahim olan Allah'ın adı ile. Allah, O Allah'tır. O, yegâne hak mâbuddur ki O'ndan başka İlâh yok, yalnız O; daima yaşayan, duran, tutan, her an bütün hilkat üzerinde hâkim, Hayy ü Kayyum ancak O'dur. Ne gaflet basar O'nu ne uyku. Göklerde, yerde ne varsa hepsi O'nundur. Kimin haddine ki izni olmaksızın O'nun yanında şefaat edebilsin? Allah, yarattıklarının işlediklerini, işleyenlerini, geçmişlerini, geleceklerini bilir. Onlar ise O'nun bildiklerinden yalnız dilediği kadarını kavrayabilir; başka bir şey bilemezler. O'nun kürsüsü, ilmi bütün gökleri ve yeri kucaklamıştır ve bunların koruyuculuğu, bunları görüp gözetmek kendisine bir ağırlık da vermez. O, öyle ulu, öyle büyük ve yücedir.

Fatiha Suresi

Bismillahirrahmanirrahim, Elhamdulillâhi rabbil'alemin. Errahmânir'rahim. Mâliki yevmiddin. İyyâke na'budu Ve iyyâke neste'în. İhdinessirâtal mustakîm. Sirâtallezine en'amte aleyhim. Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn

Anlamı: Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Hamd, Alemlerin Rabbi Rahman, Rahim Hesap ve ceza gününün maliki Allah'a mahsustur. Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet, gazaba uğrayanlarınkine ve sapkınlarınkine değil.

Nas Suresi

Bismillahirrahmanirrahim, Kul e'ûżu birabbinnâs.Melikinnâs.İlâhinnâs.Min şerrilvesvâsil ḣannâs. Elleżî yuvesvisu fî sudûrinnâs. Minelcinneti vennâs.

Anlamı: Rahman ve Rahim olan Allah'ın adı ile. De ki: "Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin kötülüğünden, insanların Rabbine, insanların Melik'ine, insanların İlah'ına sığınırım."

Felak Suresi

Bismillahirrahmanirrahim, Kul e'ûzü bi-Rabbi'l-felak. Min şerri mâ halak. Ve min şerri ğâsikın izâ vekab. Ve min şerri'n-neffâsâti fi'l-'ukad.

Anlamı: Rahman ve Rahim olan Allah'ın adı ile. De ki: Yaratılmışların şerrinden, karanlık çöktüğü zaman gecenin şerrinden, düğümlere üfleyenlerin şerrinden ve haset edenin, içindeki hasedini dışarıya vurduğu vakit, şerrinden; şafak aydınlığının Rabbine (Allah'a) sığınırım.

Bebeklere su nasıl verilmeli? Altı aydan küçük bebeklere su verilir mi?

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklere su nasıl verilmeli? Altı aydan küçük bebeklere su verilir mi?
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0