İkindi vakti neden uyunmaz? İkindi vaktinde uyumak neden iyi değildir?

İslam alimlerine göre ikindi ve akşam vakitleri arasında uyumak mekruh sayılmıştır. İkindi vakti neden uyunmaz? İkindi vaktinde uyumak neden iyi değildir? Kerahet vaktinde neden uyunmaz? İşte cevaplar...

Hem bedensel hem de ruhsal sağlık açısından asıl uyunması gereken vakit gece olsa da bazen gündüz uykusu da ihtiyaç olabilmektedir. Ancak dinimizce bazı vakitler uyumak için hoş görülmemiştir. İkindi ile akşam arasındaki vakit uyumak için hoş görülmemesi itibariyle alimler bu vakitte uyumaya mekruh hükmünü vermişlerdir. Yani ikindi ile akşam vakti arasındaki uyku kerih (kötü) olarak nitelenmiştir. İnsanın 24 saatini kendisi için en faydalı şekilde geçirmesi adına hayatının tamamıyla ilgilenen İslam dini, ikindi vaktinde uyumayı, yani kerahet vaktinde uyumayı uygun görmemiştir. İkindi vaktinde uyuyanın zarar göreceği şeklinde yayılan yaygın kanaatle birlikte, konuya ilişkin Hz. Peygamber'den rivayet edildiğine inanılan bir hadis de bulunmaktadır. Buna göre Hz. Peygamber'in şöyle söylediğine inanılmaktadır: "Kim ikindiden sonra uyur da aklını kaçırırsa (başkasını/başka şeyi) değil sadece kendini kınasın." (Ebû Ya’lâ, Müsned, 8/316).

ikindi vakti uyumak

ikindi vakti uyumak

Endişe ve kaygı için okunacak dua ve zikirler nelerdir? Korku için âyet yazıp taşımak caiz mi?İLİŞKİLİ HABEREndişe ve kaygı için okunacak dua ve zikirler nelerdir? Korku için âyet yazıp taşımak caiz mi?

KERAHET VAKTİNDE UYUMAK NEDEN İYİ DEĞİLDİR? İKİNDİ VAKTİ UYUMAK ZARARLI MI?

İnsan bedeni için sağlıklı olan gece uykusudur. Dinimiz açısından da gece, uyku ve dinlenmeye; gündüz ise çalışma ve harekete ayrılmıştır. İkindi vakti uyumanın kişiye zararlı olduğuna dair rivayet edilen bir hadis de mevcuttur. Bu bağlamda, kerahet vaktinde uyumanın kişiye zarar vereceğine dair yaygın bir kanaat gelişmiştir. Nitekim Allah Teâlâ ayet-i kerimesinde şöyle buyurmuştur: "O (Allah) geceyi sizin için (örtünecek) bir elbise, uykuyu bir dinlenme, gündüzü de kalkıp çalışma zamanı yapmıştır." (Furkan Suresi 25/47).

kuşluk vaktinde uyumak

kuşluk vaktinde uyumak

Hadis-i şerifin yanı sıra ikindi vaktinde uyumanın zararlı olduğuna ilişkin bilimsel gerçekler de mevcuttur. Bireysel tecrübelerden de bilineceği üzere, ikindi vakti uyuyan kişi sersem gibi uyanmaktadır. İkindi vakti uyuyan kişi dinlenemediği gibi daha çok baş ağrısı veya unutkanlık, algı düşüklüğü gibi belirtiler gösterebilmektedir. Kısacası ikindi ile akşam arası uyuyan kişi kendini toparlamakta güçlük çeker.

Araştırmalara göre vücudumuzu zinde ve canlı tutan hormon, kortizol hormonu, en yüksek seviyeye sabah saatlerinde erişir. Dolayısıyla bu vakitte uyuyan kişi için tam ters etki oluşur. Gün içinde hareketli olan vücuttaki tansiyon ve kalp atışı ise ikindi vaktine doğru artar ve en yüksek seviyesine ikindi vakti ulaştığı bilinmektedir. Böylece araştırma kapsamında anlaşılmıştır ki, ikindi vakti, sabah gün doğumuyla canlanmaya başlayan vücudun en canlı ve en zinde olduğu zaman dilimidir. Bu yüzden ikindi ile başlayan ve akşam gün batımına kadar süren aralıkta uyumak, vücudun doğal akışına ters etki yapmakta ve kişiyi sersemletmektedir. Hatta bu vakit uyumak tansiyon ve kalp atış değerlerine bir müdahale olacağından çeşitli kalp rahatsızlıklarına da sebep olabilmektedir.

kerahet vakti

kerahet vakti

Buna karşın en çok verimliliği artıran uykunun kuşluk vaktinde uyumak olduğu anlaşılmıştır. Kuşluk vakti, gün doğumundan 45 dakika sonra başlayan ve öğle vaktinden 20 dakika öncesine kadar süren zaman dilimidir. Kuşluk vakti uykusu, Hz. Peygamber'in sünnetinde de bulunur.

Papatya nasıl kurutulur? Evde papatya kurutmanın püf noktaları! Papatya çayının faydaları

İLİŞKİLİ HABER

Papatya nasıl kurutulur? Evde papatya kurutmanın püf noktaları! Papatya çayının faydaları
Elma sirkesine bal eklerseniz ne olur? Elma sirkesi ve bal ikilisi kilo verdirir mi

İLİŞKİLİ HABER

Elma sirkesine bal eklerseniz ne olur? Elma sirkesi ve bal ikilisi kilo verdirir mi

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0