Kuran-ı Kerim'deki surelerin mucizeleri ve sırları... Hangi sure neye niyetle okunur?

Kuran-ı Kerim alemlere rahmet Hz. Muhammed'e (a.s.) vahyolan Allah'ın kullarına gönderdiği son ilahi kitaptır. Birçok hikmeti bulunan Kuran, okuyanların kalplerine şifadır. Bu yüzden Kuran'ı Arapçasından yüzüne okumak tavsiye olunmuştur. Peki, Kuran'daki surelerin mucizeleri ve sırları nelerdir? Hangi sure neye niyetle okunur?

Kuran-ı Kerim alemlere rahmet Hz. Muhammed'e (a.s.) vahyolan Allah'ın kullarına gönderdiği son ilahi kitaptır. Birçok hikmeti bulunan Kuran'ın hikmetlerinden biri de okuyanların kalplerine şifa olmasıdır. Bu yüzden Kuran'ı Arapçasından yüzüne okumak tavsiye olunmuştur. Kuran'ı anlamak için tefsir ya da meal okumak kullar için faydalı bir ameldir ancak anlamını anlamasalar da Müslümanların Kur'an-ı Kerim'i yüzünden, Arapça orijinal metnini okuması da kendileri için faydalı bir ameldir. Kur'an'daki ayetler belli bir nüzul sebebiyle inmiştir ve inananlara mesajlar ve hikmetler verir. Belli konu etrafındaki ayetlerin toplamı olan sureler, anlattıkları hikmetler ve içerikleri bakımından birbirinden farklılaşır. Bu manada her surenin sırrı ve mucizesi başkadır. Kur'an okurken, niyet ettiğin hikmete göre, o konuyu anlatan sureyi okumak daha faydalıdır. Mevlidlerde ve dini sohbetlerde en çok okunan surelerin mucizelerini ve neye niyetle okunduğunu, bu yazıda sizin için derledik.

surelerin mucizeleri ve sırları

surelerin mucizeleri ve sırları

Kuran-ı KerimİLİŞKİLİ HABERKuran-ı Kerim'de ismi geçen Peygamberlerin mucizeleri ve meslekleri

KUR'ANDAKİ HANGİ SURE NEYE NİYETLE OKUNUR? SURELERİN MUCİZELERİ

Kur'an'da 114 sure vardır. Bu surelerin her biri anlattığı konuya göre farklı mucize ve sırlar barındırır. İşte bazı surelerin sırları...

surelerin faziletleri

surelerin faziletleri

FATİHA SURESİ:

Fatiha Suresi Kur'an'ın açılış suresi olduğu için Kur'an'ın özünü ve iman esaslarını barındırır. Bu yüzden ölünün arkasından Fatiha okunur ki, o kişiye rahmet ve mağfiret olsun. Fatiha Suresi, Allah'ın gazabını engelleyerek, rahmetini talep eder.
7 ayetten oluşan Fatiha Suresi, Kur'an'ın 1.sayfasında yer alır, ilk suredir.

KEHF SURESİ:

En az haftada bir gün okunması gereken Kehf Suresi, genelde Cuma günleri okunur. Kehf Suresi, kişiyi kazalardan, belalardan ve ahir zaman fitnelerinden korur.
110 ayetten oluşan ve Kur'an'ın 18. suresi olan Kehf Suresi, 15.cüzde yer alır.

YASİN SURESİ: Yasin Suresini inanarak okuyan kişinin, Allah Teala kabir susuzluğunu giderir ve ona rahmet meleklerini gönderir. Bu yüzden kişinin, hem kendisi ve hayatta olan yakınları için hem de ölüleri için Yasin Suresini okuması faziletlidir. Özellikle cenazede mevtanın başında Yasin okuyana Allah Teala rahmet meleklerini gönderir.
83 ayetten oluşan ve Kur'an'ın 36. suresi olan Yasin Suresi, 22. cüzdedir.

FETİH SURESİ: Hz. Peygamber'in Hudeybiye dönüşü, barış yapmaya ve umre yapmadan dönmeye karar vermesinden sonra inen Fetih Suresi, düşmanla barış yapmayı anlatır. Bu yüzden savaş ve zulüm varken Fetih Suresini okumak, barışa niyet ve dua etmek anlamına gelir. Hz. Peygamber sulhun da bir fetih olduğunu açıklamıştır.
29 ayetten oluşan ve Kur'an'ın 48. suresi olan Fetih Suresi, 26. cüzde yer alır.

RAHMAN SURESİ: Cennet nimetlerini anlatan Rahman Suresi, hanede ve ticarette bereket niyetiyle okunur.
78 ayetten oluşan ve Kur'an'da 55.sırada olan Rahman Suresi, 27.cüzde yer alır.

VAKIA SURESİ: Vakia Suresini inanarak okuyana dünyevi zenginlik dua olunur ve fakirlikten korur.
96 ayetten oluşan ve Kur'an'da 56.sırada olan Vakıa Suresi, 27.cüzde yer alır.

MÜLK SURESİ: Allah'ın yerlerde ve göklerdeki sahipliğini, birliğini ve öldükten sonra dirilişi inkar edenlerin akıbetlerini anlatan Mülk Suresi, kabir azabından korur. Dahası, bu sureyi okuyup amel edenler, kabir azabını gerektiren günahlardan uzak durmuş olacağından, kabir azabından korunmuş olurlar.
30 ayetten oluşan ve Kur'an'da 67.sırada olan Mülk Suresi, 29.cüzdedir.

İNŞİRAH SURESİ: Açılmak, genişlemek anlamına gelen İnşirah, Hz. Peygamber'in göğsüne genişlik ve ferahlık verilmesini anlatan suredir. O yüzden İnşirah Suresini okumak, gönüllere ferahlık verir ve iç sıkıntısını giderir.
8 ayetten oluşan ve Kur'an'da 94.sırada olan İnşirah Suresi, 30. cüzde yer alır.

KAFİRUN SURESİ: Kafirun Suresini okumak ölüm anında küfrü engeller ve özellikle uyumadan önce okumak küfre sapmaktan korur, inanarak ve anlamını düşünerek okuyan kişinin imanını sabitler.
6 ayetten oluşan ve Kur'an'da 109.sırada olan Kafirun Suresi, 30. cüzde yer alır.

ASR SURESİ: Sabrı tavsiye eden Asr Suresini okuyana Allah sabır ve ihsan bahşeder. Asr Suresi, kişiyi hüsrana uğramaktan korur. Sahabeden iki kişinin karşılaştıkları zaman birbirlerine Asr Suresini okumadan ayrılmadıkları rivayet olmuştur.
3 ayetten oluşan ve Kur'an'da 103.sırada olan Asr Suresi, 30. cüzde yer alır.

İHLAS SURESİ: Hz. Peygamber (a.s.) bu surenin fazileti için şöyle buyurmuştur: "Varlığım elinde olan Allah’a yemin ederim ki bu sure Kur’an’ın üçte birine denktir." Bu sureyi namazlarında okuyan kişiyi Allah (c.c.) sever.
4 ayetten oluşan ve Kur'an'da 112.sırada olan İhlas Suresi, 30. cüzde yer alır.

FELAK SURESİ: Felak ve Nas Sureleri sığınma dualarıdır. Bir şeyden korkan kişi, korkusuna karşın Allah'a sığınmak için Felak ve Nas Surelerini okumalıdır.
5 ayetten oluşan ve Kur'an'da 113.sırada olan Felak Suresi, 30. cüzde yer alır.

NAS SURESİ:

 Felak ve Nas Sureleri sığınma dualarıdır. Bir şeyden korkan kişi, korkusuna karşın Allah'a sığınmak için Felak ve Nas Surelerini okumalıdır.
6 ayetten oluşan ve Kur'an'da 114.sırada olan Nas Suresi, 30. cüzde yer alır.

Türkiye’nin ilk Anne Müzesi ziyarete açıldı! Bakan Göktaş, müzeyi ziyaret etti

İLİŞKİLİ HABER

Türkiye’nin ilk Anne Müzesi ziyarete açıldı! Bakan Göktaş, müzeyi ziyaret etti
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0