Televizyon, radyo veya telefondan Kuran dinlenir mi? Sadece dinlemekle hatim yapılmış olur mu?

Televizyondan, radyodan ya da telefondan Kuran dinlemek sevap mıdır? Bir cihazdan mukabele dinleyerek hatim yapılmış olur mu? Kuran dinlerken secde ayeti geçerse tilavet secdesi yapmak gerekir mi?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte teknolojik cihazlar artık hayatımızın her alanına girdi. İnsanlar mushafın haricinde telefonlarına indirdikleri uygulamalarla bile Kuran okuyabiliyor. Hatta yolda yürürken, bir yere giderken, evde otururken, araba kullanırken, vs. Kuran'ı dinlemek de mümkün. Peki, Kuran'ı bu şekilde dinlemenin sevabı nedir? Radyo, televizyon ya da telefondan Kuran dinlemek sevap mıdır? Bu şekilde Kuran dinleyerek hatim yapılmış olur mu? Secde ayeti duyduğumuzda tilavet secdesi yapmak gerekir mi? İşte bu soruların cevapları...

TELEVİZYON RADYO YA DA TELEFONDAN KURAN DİNLEMEK

TELEVİZYON RADYO YA DA TELEFONDAN KURAN DİNLEMEK

TELEVİZYON RADYO YA DA TELEFONDAN KURAN DİNLEMEK SEVAP MI?

Birisi bizim de bulunduğumuz ortamda Kuran okuyorsa, susmak ve Kuran'ı dinlemek gerekir. O sırada başka şeyle ilgilenmek Kuran'a saygı açısından doğru değildir. Teknolojik cihazlardan Kuran dinlemek ise farz değildir. Ancak bir cihazdan duyulabilecek şekilde Kuran sesi geliyorsa, aynı şekilde onu da saygıyla dinlemek gerekir. Televizyondan ya da radyodan Kuran okunduğuna denk gelirseniz, hakaret niyeti taşımadığınız sürece kanalı değiştirebilirsiniz. Çünkü cihazdan gelen ses doğrudan insan sesi değildir. Bununla birlikte bir iş yaparken; örneğin bir yere giderken yolda, otobüste, arabada ya da evde otururken; örgü örerken ya da sakinleşmek için Kuran dinleyebilirsiniz. Dolayısıyla teknolojik bir cihazdan Kuran dinlerken başka şeylerle de meşgul olmanın bir sakıncası yoktur.

MUKABELE DİNLEYEREK VE TAKİP EDEREK HATİM YAPILMIŞ OLUR MU

MUKABELE DİNLEYEREK VE TAKİP EDEREK HATİM YAPILMIŞ OLUR MU

MUKABELE DİNLEYEREK VE TAKİP EDEREK HATİM YAPILMIŞ OLUR MU?

Kuran'ı hatmetmek demek, bizzat Arapça metni üzerinden Kuran'ı tilavet etmek/okumak suretiyle tamamlamak demektir. Dolayısıyla başka biri okurken dinlemek ve gözle takip etmek, hatim etmek anlamına gelmez. Bununla birlikte, hatim yerine geçmese de, yine de Kuran'ı dinlemenin sevabı vardır.

Tilavet secdesi nedir? Namazda secde nasıl yapılır? Birikmiş tilavet secdesi yapmak...İLİŞKİLİ HABERTilavet secdesi nedir? Namazda secde nasıl yapılır? Birikmiş tilavet secdesi yapmak...

RADYO TELEVİZYON VE TELEFONDAN KURAN DİNLERKEN SECDE AYETLERİNDE TİLAVET SECDESİ YAPILMALI MI?

Kuran okurken secde ayetine gelindiğinde, secde ayetini okuduktan sonra tilavet secdesi yapılır. Aynı durum Kuran dinlerken de geçerlidir. Eğer birisi Kuran okurken secde ayetini okuduğunu duyarsanız, duyan kişinin de secde etmesi gerekir. Bu, teknolojik cihazlardan Kuran dinlerken de böyledir. Radyo, televizyon veya telefondan Kuran dinlerken secde ayetine denk gelirseniz, tilavet secdesi yapmanız gerekir.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0