Kuran'ın en kısa suresi Kevser suresinin okunuşu ve anlamı! Kevser suresini okumanın faydaları

Kevser suresi Kuran'ın en kısa suresi olması sebebiyle namazlarda okumak için en çok tercih edilen surelerden biridir. Zammı surelerden Kevser suresinin Arapça ve Türkçe okunuşu nedir? Kevser suresinin anlamı nedir? Kevser suresini okumanın faziletleri ve faydaları nelerdir?

Adını ilk ayette geçen "kevser" kelimesinden alan sure, Mekke döneminde indirilmiş ve 3 ayetten oluşmaktadır. Bu sebeple Kuran'ın en kısa suresi olma özelliğine sahiptir. Kurban kesmekten bahseden Kevser suresi, müşriklerin Hz. Peygamberle dalga geçmelerine binaen indirilmiştir. Tefsirlerde Kevser suresinin iniş sebebi hakkında şöyle yazar: Resulullah'ın oğlu vefat ettikten sonra Mekkeli müşrikler Hz. Peygamber hakkında "nesli kesik" (ebter) diye bahsetmişlerdir. Bunun üzerine bu sure nâzil olmuştur.

KEVSER SURESİNİN OKUNUŞU VE ANLAMI

Kevser suresi

Kevser suresi

OKUNUŞU:

Bismillahirrahmanirrahim

1. İnna a'ğtaynakel kevser.

2. Fesalli lirabbike venhar.

3. İnne şânieke hüvel ebter.

ANLAMI:

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

1. Şüphesiz biz sana bitip tükenmez nimetler verdik.

2. Öyleyse Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.

3. Asıl soyu gelmeyecek olan, sana karşı nefret duyandır.

KEVSER SURESİNİN TEFSİRİ

Hz. Peygambere bahşedilen bütün nimetler için Allah'a şükürde bulunmak, ibadetlerin ve kulluğun yerine getirilmesi buyurulmuştur. Üçüncü ayette ise asıl soyu kesik olanların Hz. Peygambere kin besleyen kimseler olduğu ifade edilmiştir. Allah Teala Rasullullah'a erkek çocuklar verse de bu çocuklar vefat etmiştir. Bu da aslında hilafetin ümmetin tercihine bırakılması ve soydan aktarılan dini bir otorite oluşturmaması gibi hayırlı sonuçlar doğurmuştur. Nitekim İslam'ın düşmanlarının soyu yok olup giderken Hz. Peygamberin soyu kızı Fatıma'dan devam etmiş ve Müslümanların sayısı çoğalarak tüm dünyaya yayılmıştır.

Kevser suresinin okunuşu ve anlamı

Kevser suresinin okunuşu ve anlamı

İslam alimleri bu surenin Maun suresiyle birlikte düşünüldüğünde namazı ciddiye almak ve gösterişten uzak kalmak bağlamında Allah'ın insanlara bahşettiği bütün nimetler karşısında yalnız O'na ibadet etmeleri ve namazlarını yalnız Allah için kılmaları emrolmuştur.

Maun suresi Arapça okunuşu ve anlamı! Maun suresinin faziletleriİLİŞKİLİ HABERMaun suresi Arapça okunuşu ve anlamı! Maun suresinin faziletleri

KEVSER SURESİNİ OKUMANIN FAYDALARI

İslam'ın ilk yıllarında inen ve ibadetin samimiyetini vurgulayan Kevser suresini okumanın birçok fazileti ve faydası vardır. Evde, işte, yolda, istenilen her vakit dua niyetine okunabilecek Kevser suresinin faydaları şunlardır:

  • Her derde ve sıkıntıya devadır.

  • Kevser suresi Allah'ın sevgisini kazanmak için okunur.

  • Kevser suresini gün içinde okumak çok sevaptır.

  • Kötülüklerden ve düşmanın şerrinden korur.

  • Bereket ve bolluk getirir.

  • İnsanların kınamalarına ve hakaretlerine karşı iç ferahlığı verir.

Kevser Suresi Arapça okunuşu! Kevser suresi meali:

Namaz sureleri sıralaması! Namazda hangi sureler okunur? Namaz kılarken okunan zammı sureler

İLİŞKİLİ HABER

Namaz sureleri sıralaması! Namazda hangi sureler okunur? Namaz kılarken okunan zammı sureler
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0