Burun damlası orucu bozar mı? Burun kanaması orucu bozar mı?

11 ayın ayın sultanı Mübarek Ramazan ayının gelişiyle birlikte Müslümanları sahur ve iftar heyecanı sardı. Ramazan ayı boyunca oruç tutmaya hazırlanan kişiler, orucu bozan durumları da merak ediyor. Peki, burun kanaması orucu bozar mı? Burun kanayınca oruç bozulur mu? Burun damlası orucu bozar mı?

Burun spreyi kullanan kişiler, buruna sıkılan ilaçların Ramazan oruçlarını ya da nafile oruçlarına zarar getirip getirmediğini merak ediyor. Burunla ilişkili olarak burun kanamasının da orucu bozup bozmadığı sık sık sorulan sorular arasında. Özellikle üst solunum sıkıntısı çekenler ya da alerjisi olanların tedavi maksatlı kullandığı burun spreyleri orucu bozar mı? Burun damlası orucu bozar mı? Bunun yanı sıra burun kanaması orucu bozar mı? İşte, konuya ilişkin tüm detaylar...

burun spreyi orucu bozar mı

burun spreyi orucu bozar mı

BURUN SPREYİ KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun 22 Eylül 2005 tarihli kararına göre burun damlası orucu bozmaz. Diyanet, yaptığı açıklamada "Tedavi amacıyla burna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm3’tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da mazmazadan (ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz " dedi.

burun kanaması orucu bozar mı

burun kanaması orucu bozar mı

BURUN KANAMASI ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken burun kanadığında ve yanlışlıkla kan yutulduğunda oruç bozulur mu ya da tehlikeye düşer mi? Allah Teala bir ayeti kerimesinde "Kim yararlı bir iş yaparsa faydası kendisinedir. Kim de kötülük işlerse, kendi aleyhinedir. Rabbin, asla kullara zulmedici değildir" (Fussilet Suresi/46) buyurmuştur.

Vücuttan kan çıkması oruca etki etmez. Burun kanaması da aynı şekilde orucu bozan bir durum değildir. Şayet kişi kanı yuttuysa ya da ağızdan veya burundan akan kanı yanlışlıkla yutkunduysa acaba orucum bozuldu mu diye şüpheye düşebilir. Ancak bu durumda da oruca zarar gelmez. Yanlışlıkla küçük bir miktar kanın boğazdan geçmesi orucu bozmaz. Kaldı ki kan, yeme içme kabilinden değildir.

Burnunuzdan çok yoğun kan geliyorsa bir sağlık kurumuna başvurmanızda fayda var.

Kitap okumak istemeyen çocuğa ne yapılmalı? Okumayı sevdiren etkili yöntemler

İLİŞKİLİ HABER

Kitap okumak istemeyen çocuğa ne yapılmalı? Okumayı sevdiren etkili yöntemler
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0