Hz. Davut kabri nerede? Davut kabrinin önemi! Davut Peygamber hakkında ayetler

Yahudilerin yoğun bir şekilde ziyaret ettiği mekanlardan biri olan Hz. Davut'un Müslümanlar tarafından da ilgi gören bir ziyaret yeridir. Hz. Davut kabrini ziyaret etmek isteyen kişiler kabrin nerede olduğunu merak etmektedir. Peki, Hz. Davut kabri nerede? Davut kabrinin önemi! Davut Peygamber hakkında ayetler?

Süleyman Peygamberin babası olan Davut'un (a.s) mezarı olduğu olduğuna inanılan bina, Kudüs'te Zion Dağı'nda Dormition Manastırı yakınlarında bulunuyor. Yahudilerin sıklıkla dua etmek üzere ziyarette bulundukları bina 1948 yılında İsrail devletinin kurulmasından sonra Sinagog haline getirildi. Ancak tarihçi ve arkeologların çoğu buranın gerçek defin yeri olmadığını düşünmektedir. Yine de İsrail devletinin ilk dini alanı olarak İsrail'in Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından ibadethaneye dönüştürülerek sembolleştirildi. Peki, Hz. Davut kabri nerede? Davut kabrinin önemi! Davut Peygamber hakkında ayetler?

Hz Davut kabri

Hz Davut kabri

HZ. DAVUT KABRİNİN ÖNEMİ

Bazı tarihçilerin makam olduğunu iddia ettiği ancak geleneksel olarak Davut Peygamberin kabri olduğu düşünülen mekan özellikle 1948-1967 yılları arasında daha fazla Yahudi ağırlamaya başlamıştır. Yeni kurulan Yahudi devletinin adeta bir sembolü haline gelmiştir. Önceden Burak Duvarı olarak da bilinen Ağlama Duvarı Ürdün'ün kontrolündeydi ve sadece Müslüman ziyaretçilere açıktı. Bu nedenle Yahudiler dini ziyaret yeri olarak Hz. Davut türbesini tercih etmeye başladı. Çünkü Zion Dağı İsrail'in kontrolündeydi ve buraya rahatça girebiliyorlardı.

Davut Peygamberin kabri

Davut Peygamberin kabri

Türbeye büyük bir taş mahzen inşa eden Haçlılardı ancak çok daha eski duvarlar da mevcut. Dolayısıyla bu mekan asırlık bir tarihe sahip. Görünüşe göre bir Yahudi mezhebi olarak ortaya çıkan Hıristiyanlığın ilk yüzyılında yani 1.yüzyılda yaşayan Yahudiler ve Hıristiyanların ortak olarak kullandığı bir Kilise-Sinagog olduğu düşünülmektedir. Bu mekanın Davut Peygamberin mezarı olduğu önce Yahudiler tarafından kabul edilmiş ardından Müslümanlar da bu inanca katılmıştır.

HZ. DAVUT KABRİ NEREDE?

Hz. Davut'un kabri Kudüs'te Zion Dağı'nda bulunur ve Dormition Manastırı yakınlarında konumlanır.

Hz Davut kabri

Hz Davut kabri

DAVUT PEYGAMBER HAKKINDA AYETLER

Bakara 251: "Sonunda Allah'ın izniyle onları yendiler. Davud da Câlût'u öldürdü. Allah ona (Davud'a) hükümdarlık ve hikmet verdi, dilediği ilimlerden ona öğretti. Eğer Allah'ın insanlardan bir kısmını diğerleriyle savması olmasaydı elbette yeryüzü altüst olurdu. Lâkin Allah bütün insanlığa karşı lütuf ve kerem sahibidir."

Nisa 163: "Biz Nuh'a ve ondan sonraki peygamberlere vahyettiğimiz gibi sana da vahyettik. Ve (nitekim) İbrahim'e, İsmail'e, İshak'a, Yakub'a, esbâta (torunlara), İsa'ya, Eyyûb'e, Yunus'a, Harun'a ve Süleyman'a vahyettik. Davud'a da Zebûr'u verdik."

Maide 78: "İsrailoğullarından kâfir olanlar, Davud ve Meryem oğlu İsa diliyle lânetlenmişlerdir. Bunun sebebi, söz dinlememeleri ve sınırı aşmalarıdır."

En'am 84: "Biz O'na İshak ve (İshak'ın oğlu) Yakub'u da armağan ettik; hepsini de doğru yola ilettik. Daha önce de Nuh'u ve O'nun soyundan Davud'u, Süleyman'ı, Eyyub'u, Yusuf'u, Musa'yı ve Harun'u doğru yola iletmiştik; Biz iyi davrananları işte böyle mükâfatlandırırız."

Enbiya 78: "Davud ve Süleyman'ı da (an). Bir zaman, bir ekin konusunda hüküm veriyorlardı: bir gurup insanın koyun sürüsü, geceleyin başıboş bir vaziyette bu ekinin içine dağılıp ziyan vermişti. Biz onların hükmünü görüp bilmekte idik."

Enbiya 82: "Şeytanlar arasından da, onun için dalgıçlık eden (ve inciler çıkaran) ve bundan başka işler görenler vardı. Biz onları gözetim altında tutuyorduk."

Neml 15: "Andolsun ki biz, Davud'a ve Süleyman'a ilim verdik. Onlar: Bizi, mümin kullarının birçoğundan üstün kılan Allah'a hamd olsun, dediler."

Neml 16: "Süleyman Davud'a vâris oldu ve dedi ki: Ey insanlar! Bize kuş dili öğretildi ve bize her şeyden (nasip) verildi. Doğrusu bu apaçık bir lütuftur."

Ahzab 10-11: "Onlar hem yukarınızdan hem aşağı tarafınızdan (vâdinin üstünden ve alt yanından) üzerinize yürüdükleri zaman; gözler yıldığı, yürekler gırtlağa geldiği ve siz Allah hakkında türlü türlü şeyler düşündüğünüz zaman; İşte orada iman sahipleri imtihandan geçirilmiş ve şiddetli bir sarsıntıya uğratılmışlardı."

Sad 17: "(Resûlüm!) Onların söylediklerine sabret, kulumuz Davud'u, o kuvvet sahibi zatı hatırla. O, hep Allah'a yönelirdi."

Sad 26: "Ey Davud! Biz seni yeryüzünde halife yaptık. O halde insanlar arasında adaletle hükmet. Hevâ ve hevese uyma, sonra bu seni Allah'ın yolundan saptırır. Doğrusu Allah'ın yolundan sapanlara, hesap gününü unutmalarına karşılık çetin bir azap vardır."

Sad 30: "Biz Davud'a Süleyman'ı verdik. Süleyman ne güzel bir kuldu! Doğrusu o, daima Allah'a yönelirdi."

Bezelye nasıl ayıklanır? Bezelye kabuğundan nasıl ayrılır? Bezelye dondurucuya nasıl atılır?

İLİŞKİLİ HABER

Bezelye nasıl ayıklanır? Bezelye kabuğundan nasıl ayrılır? Bezelye dondurucuya nasıl atılır?
Çocukların telefonu nasıl güvenli hale getirilir? Telefon güvenliğini arttırmanın yolları

İLİŞKİLİ HABER

Çocukların telefonu nasıl güvenli hale getirilir? Telefon güvenliğini arttırmanın yolları
Saraybosna’nın büyüleyici mimarisi: Vijecnica Kütüphanesi

İLİŞKİLİ HABER

Saraybosna’nın büyüleyici mimarisi: Vijecnica Kütüphanesi
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0