Kaliteli sucuk nasıl anlaşılır? Hileli sucuk nasıl anlaşılır? Kaliteli sucuğu anlamanın yolları

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, sucukta hile yapıldığına dikkat çekerek tüketicileri uyardı. Toprak, "Sucuğun hilesi ne yazık ki gözle algılanmıyor. Pişmemiş bir sucuk kesildiği zaman içerisindeki yağların mozaik olarak dağılmış olması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Piyasada peynirden süte, tavuktan kırmızı ete kadar pek çok gıdada hileye başvuran bazı üreticiler, hileli sucuk da üretiyor. Gıda uzmanları ise tüketicileri bu konuda uyararak, güvenilir markaların ürünlerini tüketmelerini tavsiye ediyor. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, işletmelerin maliyetlerini düşürmek için birtakım hilelere başvurduklarını ifade ederek, "Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı listeye baktığımız zaman hile yapılan gıdalarda et ve et ürünleri üst sıralarda yer alıyor.

Sucuk nasıl saklanır? Buzdolabında sucuk saklama yöntemleri! Sucuk küflenmemesi için...İLİŞKİLİ HABERSucuk nasıl saklanır? Buzdolabında sucuk saklama yöntemleri! Sucuk küflenmemesi için...

İşletmelerin maliyeti düşürmek için birtakım hilelere başvurduğu anlatan Toprak, "Bunlar da ne yazık ki gözle algılanamıyor. Örneğin bir sucuğun etiketi üzerinde yüzde 100 dana eti yazmasına rağmen, sucuk incelendiği zaman at eti gibi ürünlerin katıldığı görülüyor. Öte yandan pişmemiş sucuk halka halka kesildiği zaman, sucuk içerisine konulan yağın gözle görünür bir şekilde mozaik olarak dağılmış olması, yağın bir tarafa toplanmamış olması gerekiyor. Eti biraz daha az, yağı biraz daha fazla koyup maliyeti düşürüp de hile yapıyorlar. Böyle hileli sucuklar, tavaya koyulduğu zaman yağını daha çok salacağı için sucukta bir küçülme meydana gelecektir" dedi.

Hileli sucuk nasıl anlaşılır

Hileli sucuk nasıl anlaşılır

'UCUZ FİYATA DANA SUCUĞU OLMAZ'

Doğal ve organik ürünlerin satıldığı bir çiftlikle işletmecilik yapan kimya mühendisi Bilge Altınmakas Özgenoğlu ise, sucuk içerisine katılan baharatların sucuktaki hilenin anlaşılmasını zorlaştırdığını dile getirerek, "Sucuk hilesi bol, tüketicinin de anlayamayacağı bir ürün. Çünkü içerisine katılan baharat hilenin anlaşılmasını zorlaştırıyor. Bu hilelerin de tüketici tarafından anlaşılması imkansız. İşlenmemiş bir etin fiyatı 160 TL iken işlenmiş etten elde edilen dana sucuğunun fiyatının 160 TL'nin altında olması beklenemez. Eğer 160 TL'nin altındaysa bu sucuk ya piliç etidir ya da tek tırnaklı hayvan etidir. Üretici ürettiği sucuğun içerisine ne koyduysa bunu etiketinde belirtmeli. Sucuk içerisine katılan bitkisel yağa göre doymuş yağ daha da zararlı olabiliyor. Elbette tüketicilerin tercihi, dana eti ve yağından üretilen sucuğu tüketmek ama bu diğerlerinin çok daha zararlı olduğu anlamına gelmiyor. Zeytinyağından üretilen sucuklar önceliğimiz olmalı ancak ekonomik şartlardan dolayı farklı yağlar katılarak da sucuk üretiliyor. Katı yağlarla, kızartma yağlarıyla üretilen sucukların satın alınmamasını öneriyoruz" diye konuştu.

bozuk sucuk nasıl anlaşılır

bozuk sucuk nasıl anlaşılır

İYİ SUCUK NASIL ANLAŞILIR

⇒ Sucuk sadece dana etinden yapılır, dana etinin oranı yüzde 100 olmalıdır

⇒ Sucuğun yüzde yüz dana etinden yapılması gerekir.

⇒ Kaliteli bir sucuk diliminde mozaik yapı olması gerekir.

⇒ İyi sucuk pişirildiğinde aşırı yağ bırakmaz

⇒ Sucuğu serin yerde muhafaza edilmesi gerekir ve açılan paketler çok kısa sürede tüketilmelidir.

⇒ Sucuklar buzdolabında poşet içerisinde saklanmalıdır.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 9

Ali 2 yıl önce

Hile anlaşılsa ne yazar adamlarda Allah korkusu yok yasa koyucular sanki ceza yiyen bi daha yapmaz sanarak çok iyi niyetli yasalar yapmışlar kardeş kimse kimseyi aptal yerine koymasın hileci hırsız insana en iyi yaptırım ya men etmek ya ellerini kesmek başka çare yok.

Toplam 3 beğeni

master 2 yıl önce

biz kayseri de kendi sucuğumuzu pastırmamızı evde kendimiz yapıyoruz. hile hurda bize işlemiyor. kendimize hile yapacak halimiz yok ya :)) aslında herkez kendi evinde yapabilir maliyeti de sadece bir miktar sarımsak ve karışık sucuk baharatı. yani millet ugraşmamak için sahte ürünlere bir dünya para veriyor.

Toplam 1 beğeni

Asuman Alaş 2 yıl önce

Detaylı tarif verebilir misiniz ? Sonuçta ilk kez yapacağımız için .

Toplam 0 Beğeni

Subhi 2 yıl önce

Yüzde yüz güven duyduğunuz kasap varsa sucuk alacaksın yoksa hayal bile edilemez !!! Ben dahi yapsam sağlam güveniniz yoksa almayın ölecek değiliz ya sucuk yemeyince !!! elde ettiğiniz sağlam etten özel yaptırabilirsiniz fiyatına katlanarak.

zafer gülten 2 yıl önce

en iyisi bu zamanda herşeyi kendin yapmaya bakacan ....sucuğunu bile---sucukluk bağırsak satılıyor,al ondan,orta yağlı kıyma al,baharatını içine koy,yoğur,bağırsağa doldur,güneş gören bir yere as,1 ay içinde al sana mis gibi sucuk.hilesiz.

samet 2 yıl önce

Eskiden sucuk az yağlı ve kıyır kıyır olsun diye manda ve sığır eti, bazı yörelerde de denetlenmiş at eti katılırdı. Baharatı da az olurdu. Şimdi ayıp örtsün diye baharatı dolduruyorlar. O zamanın sucuklarının tadı hala damağımdadır. Mangalda yahut sobanın üstündeki maşada kızartırdık ki mis gibi kokardı ve damaklarımızda muhteşem bir lezzet bırakırdı. Öyle şırıl şırıl donmuş yağı da olmazdı.

Yorumların Tümünü Okuyun