Kaz nasıl temizlenir? Kaz nasıl kesilir? Kaz ayıklama yöntemleri nelerdir

Kaz eti, başta Kars olmak üzere birçok yöremizde özel günlerde sofraların baş köşesinde yer alan bir muhteşem lezzetlerin başında geliyor. Peki ihtişamıyla tabakları süsleyen, tadına bakan herkesi büyüleyen kaz eti nasıl temizlenir, kaz eti nasıl kesilir, kaz nasıl tuzlanır ve nasıl kurutulur? Özel günlerin vazgeçilmezi kaz etini temizlemenin püf noktaları nelerdir? İşte yanıtlar:

Kaz eti içinde bulundurduğu A, B, E vitaminleri ile çok yararlı bir ettir. Özellikle Kars ve Ardahan yörelerinde çok meşhurdur. Kaz etinin içeriğindeki B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken, B12 eksikliğine de çok iyi geldiği bilinmektedir. Dünyada birçok ülkenin mutfağında çeşitli şekillerde yer alan kaz eti ülkemizde genellikle Kars ve Ardahan yörelerinde bulgur pilavı ile pişirilerek servisi yapılır. Peki kaz nasıl temizlenir, nasıl kesilir? Kazı ayıklamanın püf noktaları nelerdir? İşte detaylar:

Kaz eti nasıl temizlenir

Kaz eti nasıl temizlenir

KAZ NASIL TEMİZLENİR, NASIL AYIKLANIR?

► İlk olarak kesilen hayvanların vücudu sıcakken tüyü daha çabuk ve kolay çıkar. Bu yüzden kaz kesildikten hemen sonra direk ıslatma işlemini yapabilirsiniz.

► En az 60 derecelik kaynar suda kazı ıslatmanız gerekiyor. Gerekirse kazı kesmeden önce suyu ısıtıp hazırlayın. Böylece kesilen kazın vücudu soğumadan hızlıca ıslatabilirsiniz.

► İyice ıslattığınız kazın tüylerine kadar suyu çekmiş olması gerekiyor. Böylece tüyler iyice yumuşayıp kolayca kazın vücudundan kolayca sıyrılacaktır.

► Ardından kazların tüylerini büyük bir leğenin içinde mümkünse geriden öne doğru tüyleri çekmeye başlayabilirsiniz. Eğer asılırken tüyde biraz direnç olan bölgeler varsa yani tüy kazın vücudundan çıkarken zorlanıyorsa tekrar suyun içinde biraz daha bekletebilirsiniz. Bu şekilde tüylerin daha da yumuşamasını sağlayabilirsiniz.

kaz nasıl ayıklanır

kaz nasıl ayıklanır

► Suda biraz beklettikten sonra kaz çıkarıp tüylerini yolma işlemine devam edebilirsiniz. 

► Kaz etini güzelce yolduktan kazınızı iyice temizleyin. Bunun için kazın tüyleri yolduktan sonra kuyruk kısmındaki yağ kesesini atın. Kazı su ile iyice yıkayarak temizleyin ve bir kağıt havluyla kurulama işlemini yapın.

İŞTE BU KADAR...

Nohutlu pilav kilo aldırır mı? 1 tabak nohutlu pilav kalorisi kaç? 100 gram pilav kaç kaşık

İLİŞKİLİ HABER

Nohutlu pilav kilo aldırır mı? 1 tabak nohutlu pilav kalorisi kaç? 100 gram pilav kaç kaşık
Çiftler 29 Şubat'ta neden evlenmek istemiyor? Düğün salonları 29 Şubat'ta bomboş!

İLİŞKİLİ HABER

Çiftler 29 Şubat'ta neden evlenmek istemiyor? Düğün salonları 29 Şubat'ta bomboş!
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0