Jüpiter nedir, Jüpiter özellikleri ve etkileri nelerdir? Jüpiter hakkında neler biliyoruz?

Jüpiter gece gökyüzünde ay ve Venüs'ten sonra en parlak olan gezegen olarak bilinir. Güneş sisteminin en büyük ve en ihtişamlı gezegeni olarak öne çıkıyor. Peki jüpiter nedir, nasıl bir gezendir, jüpiterin özellikleri ve etkileri nelerdir? İşte jüpiter gezegeni hakkında merak edilenler:

Jüpiter Güneş Sistemi'nde 5. sırada yer alır ve en büyük gezegen olduğu bilinmektedir. Jüpiter gezegeninin kütlesi, Güneş Sistemi'ndeki bütün gezegenlerinin kütlesinin toplamından yaklaşık 2 kat daha büyüktür. Jüpiter'in dışında çizgiler ve kıvrımlar bulunuyor. Fotoğraflarda görülen soğuk, rüzgarlı, amonyak ve su buharlarıyla kaplı, hidrojen ve helyumdan oluşan kıvrımlar jüpiterin atmosferinde bulunur. Jüpiter'deki "Büyük Kırmızı Nokta" olarak adlandırılan fırtına, Dünya'dan çok daha büyüktür. Ayrıca Jüpiter'in etrafı 79 adet kendi uydusuyla çevrilidir. Bilim insanlarının ilgisini en çok Galileo Uyduları ile çekiyor. Galileo uyduları adını 1610 yılında Galileo Galileo tarafından keşfedildiği için almıştır.

Jüpiter nedir

Jüpiter nedir

Galileo uyduları isimleri; IO, Europa, Ganymede ve Callisto'dir. Ayrıca Jüpiterin de halkaları vardır. Ancak Satürn'ün halkaları gibi buzdan değil tozdan oluşmakta ve daha soluktur. Bu yüzden görünmesi biraz zordur.

Jüpiter'in boyutu ve uzaklığı

Jüpiter'in yarı çapı 69.911 km'dir. Dünyadan 11 kat daha geniş olduğu biliniyor. Yani bir örmekle açıklamak gerekirse; dünya 10 kuruş büyüklüğünde bir madeni para olsaydı, Jüpiter onun yanında bir basketbol topu büyüklüğünde görünürdü. Jüpiterin Güneş'e olan uzaklığı 778 milyon kilometredir. 

Jüpiterin özellikleri nelerdir

Jüpiterin özellikleri nelerdir

PEKİ JÜPİTER'İN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

- Jüpiter gezegeni adını Roma mitolojisinde olan tanrılardan almıştır.

- En büyük gezegen olan Jüpiter'in eni 11 dünya büyüklüğündedir. Jüpiter o kadar büyük ki içine 1320 tane dünya sığar.

- Jüpiter'in 67 tane doğal uydusu bulunur. Bu özelliğiyle 8 gezegen arasında en fazla uyduya sahip olan gezegendir.

- Jüpiter gezegen, ilk defa M.Ö. 8. yüzyıl civarında Babiller tarafından görülmüştür.

- 8 gezegen arasında bir günü en kısa süren gezegendir; sadece 9 saat 55 dakika sürer.

- Güneş etrafında bir tur atması ise 11.86 Dünya yılı sürüyor. Yani Jüpiter'in bir yılı bizdeki 11.86 yıldır.

- Satürn, hatta Uranüs kadar bilinmese de, Jüpiter'in etrafında zayıf bir halka sistemi bulunur. Genellikle tozlardan oluştuğu için bu halkayı görülmesi zordur.

- Jüpiter; Güneş, Ay ve Venüs'ten sonra Güneş Sistemi'ndeki dördüncü en parlak cisimdir. Dünya'dan çıplak gözle görülebilen beş gezegenden biridir.

- 8 uzay aracı bugüne kadar Jüpiter'i ziyaret etmiştir. Bunlar; Pioneer 10 ve 11, Voyager 1 ve 2, Galileo, Cassini, Ulysses, New Horizons ve Juno'dur.

- Jüpiter'in çok güçlü bir manyetik alanı vardır. Bu, Dünya'da bulunan manyetik alandan yaklaşık 20 kat daha güçlüdür.

- Jüpiter'in büyüleyici bir özelliği de, Güneş'ten aldığı enerjiden daha fazla enerji yaymasıdır.

- Jüpiter'in bu kadar renkli olmasının nedeni tam olarak bilinmese de, atmosferindeki sülfür ve fosfor kombinasyonunun buna neden olduğu tahmin edilmektedir.

Genç kız odası nasıl yapılır? Genç kız odası süsleme önerileri 2020

İLİŞKİLİ HABER

Genç kız odası nasıl yapılır? Genç kız odası süsleme önerileri 2020
Jüpiter ve Satürn, Orta Çağ'dan bu yana ilk defa birleşecek!

İLİŞKİLİ HABER

Jüpiter ve Satürn, Orta Çağ'dan bu yana ilk defa birleşecek!
Söz ve nişan masası dekorasyon önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Söz ve nişan masası dekorasyon önerileri
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Melek 2 yıl önce

Teşekkürler ödevim için çok gaydalı