Sıvı nitrojen nedir, nasıl elde edilir? Sıvı nitrojen nerelerde kullanılır?

Son günlerde TV8'de ekrana gelen MasterChef'te dondurma yapımı sırasında sıvı nitrojen kullanılması herkes tarafından sıvı nitrojen nedir sorusunu sordurdu. Nitrojen yemeklerde buhar şeklinde görsel oluşturan ve genelde profesyonel mutfaklarda kullanılan bir üründür. Peki, sıvı nitrojen nedir, nasıl elde edilir? Nitrojen yemeklerde nasıl kullanılır? Detaylar haberimizde:

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

MasterChef Türkiye'de sıklıkla kullanılan sıvı nitrojen ekran başında izleyicilerin ilgisini çekmeyi başardı. Nitrojenin yoğunlaştırılarak sıvı hale getirilmesiyle nitrojeni sıvı olarak kullanabiliyoruz. Sıvı nitrojen ya da diğer bir deyimle sıvı azot olarak adlandırılıyor. Yemek yaparken bazı ürünler için kullanılan sıvı nitrojen birçok farklı alanda kullanılıyor. Sıvı nitrojen ile dondurma yapımı birçok yönden avantajlı olması nedeniyle de tercih ediliyor. Son günlerde internette çok araştırılan ve kullanımı oldukça ilgi çeken sıvı nitrojen nedir, nasıl yapılır? Sıvı nitrojen hangi yemeklerde kullanır? Sıvı nitrojen hakkında merak edilenler haberimizde:

SIVI NİTROJEN NEDİR?

Sıvı nitrojen yani diğer adıyla Azot periyodik cetvelde N simgesini alan bir element olarak bilinir. Sıvı nitrojen renksiz, kokusuz ve atıl bir gaz olma özelliği taşıyor. 

Sıvı nitrojen nedir, ne işe yarar

Sıvı nitrojen nedir, ne işe yarar

Azot, dünya atmosferi için oldukça önemli bir yere sahip olmanın yanı sıra ortalama olarak havanın %78 kadarını azot oluşturur. Bir diğer önemli bir bilgi de dünyadaki bütün canlıların dokularında azot bulunmasıdır.

Sıvı nitrojen nasıl elde edilir

Sıvı nitrojen nasıl elde edilir

SIVI NİTROJEN NASIL ELDE EDİLİR?

Sıvı nitrojen, en çok endüstriyel anlamda değer kazanan sıvı nitrojen sıvılaştırılmış havadan distilasyon yöntemi ile üretilir. Dondurucu bir sıvı olduğu için temas halinde donmaya neden olur. Ortam sıcaklığının iyi ayarlandığı taktirde basınca gerek duymayan sıvı nitrojen, sıfırın altında değerlere sahip ve sıvı halde kalabilen bir özelliğe sahiptir.

- 196 derece olarak ölçülen sıvı nitrojen derecesi onu çok iyi bir dondurularak saklama aracı yapıyor. Böylece kullanılan ürünlerin hızlı bir şekilde donmasına katkı sağlıyor.

Sebze doğrama şekilleri nelerdir? Şeflerin sıklıkla uyguladığı doğrama çeşitleri ve usülleriİLİŞKİLİ HABERSebze doğrama şekilleri nelerdir? Şeflerin sıklıkla uyguladığı doğrama çeşitleri ve usülleri

Nitrojen yemekte ne işe yarar

Nitrojen yemekte ne işe yarar

NİTROJEN YEMEKTE NE İŞE YARAR?

Sıvı nitrojen, yemek yapımında ve dondurma işlemlerinde de kullanılıyor. Dondurma, soğuk içeceklerde bardakları soğutma ve görsel etki oluşturmakta kullanılıyor.

Nitrojen nerelerde kullanılır

Nitrojen nerelerde kullanılır

SIVI NİTROJEN NERELERDE KULLANILIR?

  • Sıvı nitrojen mutfaklara iki farklı şekilde kullanılıyor. Öncelikle son zamanlarda kafe, restoran ve otellerin profesyonel mutfaklarından çıkan ürünlerin sunumlarında kuru buz şeklinde sıkça kullanılıyor. Sıvı nitrojen kuru buz sunumlarda kullanıldığında oldukça hoş, şık ve çarpıcı bir görüntüye sahip oluyor. 
  • Sıvı nitrojeni kullanmak için üretilmiş özel tasarım tabaklar, bardaklar ve hatta çeşitli ekipmanlar bulunuyor. Moleküler mutfakta sıkça kullanılan kuru buz sunumları için üretilen tasarım ürünler farklı konseptler içeriyor. 
  • İkinci kullanım şekli ise soğutma özelliği ile kullanılan şeklidir. Masterchef'te sık kullanılan sıvı nitrojen -269 derecede buharlaşan nitrojen ürünleri aniden soğutması hatta dondurmasıyla gerçekleşiyor. 

Mantolama tekniği nedir, Yemekte mantolama tekniği nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERMantolama tekniği nedir, Yemekte mantolama tekniği nasıl yapılır?

  • Genellikle uzun yolculuklarda besinlerin dondurulması amacıyla da sıvı nitrojen tercih edilir. Böylelikle ani şekilde donmuş olan besinler uzun yol boyunca bozulmadan taşınabilir.
  • Tıp alanında ani donma ile vücut organlarının korunması ve ihtiyacı olan hastalara ulaştırılması için sıvı nitrojen tercih ediliyor. 
  • Bilgisayar alanında da sıvı nitrojen önemli rol oynamaktadır. Özellikle yüksek özellikli ve araştırmalar için kullanılan bilgisayarların CPU soğutmaları sıvı nitrojen ile kolaylıkla yapılabilmektedir. 

Sıvı nitrojen tehlikeli mi

Sıvı nitrojen tehlikeli mi

SIVI NİTROJEN TEHLİKELİ MİDİR?

Sıvı nitrojen ile temas eden şeyler çok kısa bir süre içerisinde sıfırın altında derecelere ulaşmaktadır. Özellikle sulama kanallarıyla toprağa karışan ya da akarsuyla birleşen sıvı nitrojen büyük bir kirlenmeye sebebiyet verebilir. Ayrıca mutfakta kullanılacağı zaman mutlaka kalın eldivenler giyildikten sonra dikkatli bir şekilde kaba boşaltılarak kullanılması gerekiyor.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0