Hangi peynir saklanmalı? Peynir çeşitleri nasıl saklanır Peynir çeşitlerini saklamanın yolları

Sabah kahvaltıların vazgeçilmezi olan peynirin birçok farklı çeşidi bulunuyor. Peynir eğer doğru bir şekilde muhafaza edilmezse küflenir. Bozulan peynir tüketmek tehlikeli bir hale gelebilir. Bu yüzden hangi peynir nasıl saklanmalı, peynir çeşitleri saklamanın püf noktalarını bilmek çok önemlidir. Hangi peynir nasıl saklanır ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için araştırdık.

Peynir, binlerce yıldır sütten yapılan kahvaltı safralarını süsleyen protein kaynağıdır. Mutfağın önemli bir parçası olan peynir yöreden yöreye birçok farklı çeşitleriyle karşımıza çıkıyor. Faydaları saymakla bitmeyen peynir özellikle yaz aylarında sıcak havadan dolayı doğru şekilde saklanmazsa bozulur. Bozulan peynir küflenir. Eğer özelliği küflü peynir değilse onu tüketmek insanı zehirler. Bu yüzden zamanında tüketmek ya da fazla gelen peyniri doğru koşullarda saklamak gerekiyor.  Peynirin lezzetini ve besleyiciliğini kaybetmeden saklanmasının satın alma ile başladığını vurgulayan uzmanlar, her peynirin saklanma koşullarının farklı olduğuna dikkat çekerek, +2/4 C de, ışıksız ortamda mutlaka buzdolabında saklanması gerektiğinin altını çiziyorlar. Peynir çeşitleri nasıl saklanması gerektiğini sizler için detaylı bir şekilde anlattık.

  • Beyaz peynirleri tüketeceğiniz kadar alın,
     
  • Kaşar peynirleri vakumlanmalı,
     
  • Beyaz peyniri kendi suyunda saklayın.

Peynir nasıl saklanır? Peynir buzdolabına nasıl koyulmalı? Peynir kokusuİLİŞKİLİ HABERPeynir nasıl saklanır? Peynir buzdolabına nasıl koyulmalı? Peynir kokusu

HANGİ PEYNİR NASIL SAKLANIR?

Beyaz peyniri kendi suyunda saklayın

Beyaz peynir, ambalajını açtıktan sonra bile kendi salamura suyu içinde saklamanız gerekiyor. Beyaz peynir salamura suyunun içinde tuz olduğundan dolayı uzun zaman besin değerleri ve lezzetini kaybetmeksizin muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca beyaz peynir ve türevlerini oksijenden uzak tutmanız gerekir. Çünkü havayla temas edildiğinde çok hızlı bozulan gıdalar arasında yer almaktadır.

Kızartma peynirleri (Hellim, Antep ve urfa peyniri gibi olan peynir çeşitleri)

Kızartma peynirleri tüketilecek kadar alıp geri kalan kısmı dondurucuda muhafaza etmek gerekiyor. Bu peynirleri tüketmeden önce 15-20 dakika suda bekletirseniz fazla olan tuzu gider ve gerçek lezzeti ortaya çıkar. Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir diğer püf noktası da peynirleri oda sıcaklığında bekletmemeniz olacaktır.

İyi peynir nasıl anlaşılır? Peynir seçmenin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERİyi peynir nasıl anlaşılır? Peynir seçmenin püf noktaları

Kaşar peynirleri

Kaşar peynirini eğer streç film ile saklarsanız arada oluşacak nem artar ve bu da peynirin küflenmesine sebep olur. Bu yüzde kaşar peynirini dilimlere ayırmadan muhafaza etmek gerekir. Kaşar peyniri ve türevleri rutubetten uzak ortamlarda saklanmalıdır.

Krem peynirler

Krem peynir çeşitlerini kendi kutusunda ve kapalı bir şekilde saklamak gerekiyor. Ambalajı açılıp porsiyon olarak servis edilmeli ve sürekli olarak kapağı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza edilmesi gerekiyor. 

Örgü peynirler

Son zamanlarda severek tüketilen örgü peynirleri açar açmaz streç ile sarıp hava almayacak şekilde kapalı bir kap içinde saklamak gerekir. 

Burgu Peyniri

Burgu peynirler salamura şeklinde satılmaktadır. Marketlerden satın aldığınız salamura olan burgu peynirleri tüketeceğiniz kadarını alıp geri kalan kısmı kendi suyunun içinde muhafaza edilmesi daha doğru olur. Böylece peynirin raf ömrünü uzatmanız mümkün.

Sürmeli peynirler

Sürmeli peynir çeşitleri de kendi salamura suyunda saklanması gerekiyor. Ürünün hava ile teması kesilmiş şekilde olmasına özen gösterin. Eğer sürmeli peynir alırken suyunun az olduğunu görürseniz içme suyundan ek su ilave edebilirsiniz. 

Topi peynirler

Topi peynirler mutlaka salamura suyunun içinde saklanması gerekiyor. Tüketeceğiniz kısmı aldıktan sonra paketi içinde ve kendi suyu içinde tutmak gerekiyor. Bu dikkat edeceğiniz birkaç ayrıntı ile peynirlerin ömrünü uzatarak ve küflenmeden taze olarak tüketebilirsiniz. 

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0