Mumbar nasıl temizlenir? Evde en kolay mumbar temizleme yöntemleri! Bağırsak nasıl temizlenir?

Sakatat türevlerini sevenlerin çok severek tükettiği lezzetlerden biri mumbar yemeğidir. Mumbar yemeğini hazırlamak çok meşaketli ve oldukça yorucudur. Pratik ve hızlı bir şekilde mumbar temizlemenin yöntemlerini sizlerle paylaşıyoruz. İnternette çok merak edilen mumbar nasıl temizlenir? Evde en kolay mumbar temizleme yöntemleri ve bazı ipuçları...

Kokereç ve şırdan gibi çok sevilen sakatat türlerinden bir olan mumbar hayvanların kalın bağırsaklarından yapılmaktadır. Bazı yörelerde mumbar olarak adlandırılırken kimi yörelerde ise bumbar olarak isimlendirilir. Çok dikkatli bir şekilde temizlenmediği takdirde mide bulandırabilen bir yemek türü olan mumbarı (kalın bağırsağı) çok detaylı bir şekilde yıkanıp temizlenmesi önemlidir. Hayvanın bağırsağından yapıldığı için bazı insanlar her ne kadar tiksinse de çok lezzetli favori yöresel lezzetlerin başında gelir. Kurban bayramında zehirlenme gibi bir problem yaşamamak için mumbar temizlemenin püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz. İşte cevaplar:

İşkembe nasıl temizlenir? Kolay işkembe temizlemenin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERİşkembe nasıl temizlenir? Kolay işkembe temizlemenin püf noktaları

mumbar temizleme

mumbar temizleme

MUMBAR NASIL TEMİZLENİR

Özellikle kurban bayramıyla birlikte çok merak edilen konulardan biri mumbar temizliğidir.

Hayvan kesildikten sonra bir tarafa ayırılan bağırsakları çöpe atmak yerine değerlendirebilirsiniz. 

mumbar nasıl temizlenir

mumbar nasıl temizlenir

İlk olarak yapmanız gereken püf noktası taze olarak hayvandan çıkarılan bağırsakları bir leğene almak olmalıdır.

Daha sonra bahçede ince hortum varsa onu kullanarak içindeki pisliği bir kova ve poşetin içine akıtmak olmalıdır. Çok kolay bir şekilde mumbar temizliğini yapmak isterseniz mutlaka bağırsaklarda pislikler kurumadan temizleme işlemini yapmanız gerekiyor.

Şırdan nedir? Şırdan hayvanın neresidir? Şırdan dolması nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERŞırdan nedir? Şırdan hayvanın neresidir? Şırdan dolması nasıl yapılır?

Bunun içinde bağırsağın bir ucunu keserek varsa çeşmeye bağladığınız su hortumu direk hortumunu içini bağırsağın ucuna geçirin. Geçirdikten sonra suyu açıp ve diğer uçtan pisliklerin akmasını sağlayın.

bağırsak nasıl temizlenir

bağırsak nasıl temizlenir

Ardından bir tencerede sıcak su kaynatın ve içine bir miktar tuz ve beyaz sirke koyun ve 1 gün boyunca hazırlamış olduğunuz suda bekletin. 

1 gün suda bekleyen bağırsakların içerisinde bulunan zararlı bakterilerin hızlıca yok olduğunu göreceksiniz. 

- Bütün bağırsakların içini tek tek açıp hortum yardımıyla durulama yapmanız gerekiyor. Birkaç kere durulama işlemini tekrarlamanız gerekiyor. Hatta bağırsakların içinden suyun bulanıklığı gidene kadar beyaz olana kadar yıkamaya devam edin. 

İşte bu kadar...

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0