Kilo vermek diz kireçlenmesini durduruyor

Sağlıklı kiloda kalmak sadece kronik hastalıklardan korunmada değil, kireçlenmeyle mücadele de etkili oluyor.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, halk arasında eklem kireçlenmesi” olarak bilinen eklem kıkırdağının sağlıklı pürüzsüz yapısını kaybederek, kıkırdakta harabiyete kadar gidebilen ilerleyici bir hastalık olduğunu söyledi. 

Diz ekleminin en çok etkilenen eklemlerden olduğunu belirten Dr. Erdoğanoğlu, fazla kilolu olmanın diz eklemi üzerine binen yükü artırdığını ve zamanla artrit bulgularına, ağrı, şişme ve sertleşmeye neden olduğunu söyledi. Erdanoğlu, fazla kilolu olmanın artrit için bir risk faktörü olduğunu söyledi. 

Dr. Erdoğanoğlu, yapılan bir araştırmada kilo vermenin diz eklem kireçlenmesi için etkili bir tedavi seçeneği olduğunu ve hastalığı durdurabileceğini gösterdiğini belirtti. Erdanaoğlu, çalışmaya katılan kişilerin hepsinin fazla kilolu veya obez diz ekleminde orta derecede harabiyeti olan hastaların takip sonuçlarının incelendiğini söyledi. 

Dr. Erdoğanoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Değişiklikleri moleküler düzeyde görünür hale getirilebilen gelişmiş teknolojik yöntemlerle yapılan değerlendirme sonuçları, 48 ay sonrasında vücut ağırlığının %10’undan daha fazla kilo veren hastalarda, diz eklemindeki harabiyetin belirgin şekilde azaldığını göstermiştir.

Bu şu şekilde örneklendirebilir; 160 cm boyunda ve 80 kg kadının, en az 8 kg kaybetmesi diz eklem kireçlenmesinin ilerlemesini durduracaktır. Vücut ağırlığının %5 ile %10 arasında kilo verenlerde hastalığın ilerlemesi sadece yavaşlamış, hiç kilo vermeyen hastalarda ise hastalık yavaşlamaksızın ilerlemeye devam etmiştir.”

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0