Hızlı büyüyen yağ bezelerine dikkat!

Hızlı büyüyen yağ bezelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Erhan Reis, yağ bezeleri ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.

Genellikle ense, sırt, kollar ve bacaklarda meydana gelen cildin altında bir yumru gibi ele gelen sertliklere "Lipom" adı verilir. Lipom adı verilen yağ bezeleri genellikle kanserli dokular olmasına karşın, büyüme hızlarına dikkat edilmesi gerekir. 

Yağ bezelerin sıkılarak çıkartılmaya çalışılması iltihaplanmalara neden olan ciddi sonuçlara neden olabilir. 

Hareketli ve yumuşak kitlelerdir

Yağ bezeleri genellikle 1-3 cm çapındadır ve cilt altına yerleşmiş lezyonlardır. Bu lezyonlar elle bastırılınca hareketli, yumuşak ve düzgün sınırlı kitlelerdir. Bu tür yağ bezeleri yıllarca aynı büyüklükte kalır ve büyümeleri çok yavaştır. 

40-60 yaş arası sık rastlanıyor

Yağ bezeleri aynı bölgeden birden çok görülebilir. Çok sayıda meydana gelen bezeler genellikle erkeklerde görülür. Vücudun her yerinde görülebilen yağ bezeleri, daha çok ense, sırt, kollar, bacaklar ve gövde de ortaya çıkar. 

Yağ bezeleri kas için, karın içi gibi kişinin farkına varamayacağı bölgelerde de çıkabilir. Genetik faktörler, o bölgenin maruz kaldığı küçük travmalar yağ bezelerine neden olabilir. 

Hızlı büyüyor, hareket ettirilemiyor ve cildin derininde yer alıyor ise dikkat edilmeli

Yağ bezeleri kanser değildir ve nadir durumlar dışında kansere dönüşmez. Kanser formları genelde "liposarkom" adı verilen urlardır ve bu oluşumları tedavisi çok farklıdır. Yağ bezelerin büyüme takibinin çok iyi yapılması gerekir.

Kısa zamanda büyüme varsa, cilt altı değil de daha derin yerleşimli ise, sert ve hareket ettirilemeyen lezyonlarsa bu bezeler lipom olmayabilir ve vakit kaybeden doktora gidilmelidir. Yağ bezelerin başka bir lezyon olma riskine karşı ultrasonografi, tomografi veya manyetik rezonans (MR) incelemesi gerekebilir. 

Yağ bezesini çıkartmaya çalışmayın

Çoğu yap bezesinin tedavi edilmesine gerek yoktur. Ancak yağ bezesinin olduğu yerden dolayı kozmetik soruna neden oluyorsa, ağrı yapıyorsa, boyutlarında hızlı artış varsa veya iltihap kapmışsa çıkarılması gerekir. 

Ancak bu bezeler sıkılarak, delmeye çalışarak tedavi edilmez. Bu durum bezelerin iltihaplanmasına ve büyümesi neden olur. Yağ bezeleri streil koşullarda ve hastane ortamında yapılmalıdır. Bu işlem istisnai durumlar dışında lokal anestezi ile yapılıp, hastanın hastaneye yatması gerekmez. 

Cerrahi müdahalede beze küçük bir kesi yapılıp kitlenin kapsülüyle beraber çıkartılması ile gerçekleştirilir. 

BİR YORUM YAPIN 0