Geven otunun faydaları nelerdir? Telomer tedavisi yerine geçer mi?

Kanserden kök hücre tedavisine kadar birçok konuda fayda sağlayan geven otu nedir? Alternatif tıp mucizelerinden geven otu nasıl tüketilir? Geven otu, telomer tedavisinin etkisini yapar mı? İşte, doğadan gelen mucize geven otunun bilinmeyen faydaları...

Her geçen gün yeni bir alternatif tıp mucizesiyle karşılaşıyoruz. Şu sıralar gündemde olan doğal mucize ise geven otu. Odunsu yapısıyla ağaç kavuğuna benzeyen geven otu, baklagiller familyasının bir üyesi. Geven otunun en ilgi çeken tarafı ise, telomer tedavisiyle aynı etkiyi yaptığının söylenmesi. Son zamanların en çok konuşulan konular arasında giren telomer Sertap Erener'le beraber gündeme gelmişti. Peki, geven otu denildiği gibi telomer üzerinde etkili mi? İşte, geven otunun bilinmeyen faydaları...

Geven otu nedir?

Geven otu tıp dünyasının en etkili bitkileri arasında yer almaktadır. Baklagiller familyasına bağlı olan geven otu beyaz ve sarı renklerdedir. Boyları 5-10 cm arasında değişmektedir. Geven otu, Doğu ve Asya kültürlerinde kasları güçlendirdiği ve metabolik fonksiyonları düzenlediği için tıp uygulamalarında yıllardır kullanılmakta olan bir bitkidir. Aynı zaman da telemor tedavisinde de kullanılan geven otu, telomer üretimini uyaran telomeraz adlı enzime aktive etmeye yardımcı olur.

geven otu faydaları

geven otu faydaları

Geven otunun faydaları nelerdir?

Geven otu vücut üzerinde düzenleyici etkisi olan bir bitkidir. İçerisinde gliserizin, kolin, polisakkarit, bioflavonoid, asparagin, astragalan gibi maddeler içerir. Tıpta ve özellikle ilaç yapımında kullanılan gevenin gövde ve kökünden zamk benzeri bir madde çıkar. Bıçakla özel olarak çizilen çizgilerden akan bu maddeye “kitre” adı verilir. Kitre, geveni şifalı yapan maddelerden biridir. İşte mucizevi bir bitki olan geven otunun sağlığımıza faydaları ve iyi geldiği hastalıklar…

Geven otunun saymakla bitmeyecek faydaları;

1. Kişide kan dolaşımı ve kalp fonksiyonlarında artış sağlar böylece kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu bir rol üstlenmektedir.

2. Selenyum açısından zengin bir içeriği olan geven otunun kandaki pıhtılaşmayı azaltıcı ve idrar söktürücü etkisi bulunmaktadır.

3. İdrarda protein birikmesini önleyerek prostata karşı koruyucu olmaktadır.

4. Düzenli kullanımla bağışıklık sistemini güçlendirirken akciğer ve dalak rahatsızlıklarına karşı oldukça etkilidir.

5. Nefes darlığı, ishal, terleme, iştahsızlık ve dolayısıyla halsizlik olan hastalara önerilmektedir. Kişide kan dolaşımının hızlandırılmasını sağlayarak sağlığa kavuşulmasına yardımcı olur.

6. Vücuttaki kan şekerini dengelemesinin yanı sıra iltihaplanmaları azaltıcı etki gösterir, hormonal sistemi düzenler.

7. Soğuk algınlığı ve grip şikayetlerin de yaşanan olumsuzlukları hafifletici ve süresini kısaltıcı etki göstermektedir.

8. Kalp, böbrek ve mide rahatsızlığı yaşayan kişilere tavsiye edilmektedir. Hazımsızlık sorununa iyi gelmektedir.

9. Kemoterapi görmekte olan hastalarda sık karşılaşılan iştahsızlık ve yorgunluk durumlarına iyi gelmektedir.

10. Kalbin kan pompalama miktarına olumlu yönde etki etmektedir.

11. Kalp ve beyindeki dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olarak, vücudun direncinin artmasına yardımcı olur.

12. Akciğer kanseri hastalarında, tümör ilerleyişini durdurduğu görülmüştür.

13. Fareler üzerinde yapılan deneylerde; idrar torbası kanserinin görülme olasılığını azalttığı tespit edilmiştir.

14. Dinlenen bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivitelerini artırarak uyarır.

15. Enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerinin aktivitesini artırarak bakteri, mantar ve virüslerle mücadelesine yardımcı olur

16. Yaşlanma hücreleri üzerinde onarıcı etkisi tespit edilmiştir.

17. Telomer üretimini uyaran telomeraz adlı enzimi aktive etmeye yardımcı olur.

18. HIV virüsü gibi virüsleri yok eden bağışıklık sistemi hücrelerini geliştirir.

19. DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan telomerleri bozulmadan korur.

20. Hasarlı hücreleri normal hücrelere oranla daha fazla aktivite eder.

21. Cilt altı dokularını deriyle etkileşime sokarak cilde esneklik kazandırır.

22. Doğurganlık üzerinde etkilidir.

23. Viral enfeksiyonlara karşı vücudun tepkisini artırır.

24. Kemik iliğindeki kök hücre sayısını artırır.

25. Serbest radikallerle savaşan antioksidan içerir.

geven bitkisi

geven bitkisi

Geven otunun zararları var mı? İşte, yan etkileri...

Geven otunun faydalarının yanında bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Her aşırı tüketim sonucunda yaşanan problemler gibi. Geven otunun yüksek tansiyon, kan inceltici ve antiviral ilaçları ile birlikte kullanılmaması tavsiye ediliyor. Hamile ve emziren kadınların doktor onayı olmadan kullanmamaları tavsiye edilir. Organ nakillerinde vücudun organı reddetmesini önlemek amacıyla kullanılan ve immün sistemini baskılayan ilaçlarla birlikte kullanıldığında olumsuz reaksiyonlara yol açabiliyor.

Geven otu nasıl kullanılır?

Gevenin kökü, yaprakları ve sürgünleri çeşitli yöntemlerle ağız yoluyla kullanılır. Tentür, kapsül, merhem ve ilaç formlarında kullanılabilir. Kökleri kurutulup temizlenerek kaynatılıp içilebilir veya dilimlenerek tüketilebilir. 

Geven, “standardize ekstre” şeklinde günde 3 kez, 250-500 mg; “toz kök” şeklinde ise günde 3 kez 500-1000 mg alınabilir. Kökleri çorbalara eklenebilir, kaynatılarak suyu içilebilir. Her gün yukarıda belirtilen ölçülerde kökü veya ilaçları tüketilebilir. Kurutulmuş kökleri çay şeklinde, kapsül halinde veya ekstre olarak tüketilebilir. Ufalanarak veya rendelenerek toz haline getirilerek baharat gibi yemeklere serpilebilir.

geven otu

geven otu

Geven otu çayı nasıl hazırlanır?

*3-5 çorba kaşığı veya 10-20 gram kök kaynatılarak çay haline getirilebilir. İsteğe göre bal veya şekerle tatlandırılabilir.

*Yarım litre suda 2 yemek kaşığı geven otu 10 dakika kaynatılarak elde edilen çay, günde 4 kez yemeklerden önce birer çay bardağı tüketilebilir. Çocuklarda kullanım için ölçü, yetişkinlerin üçte biri oranındadır.

BİR YORUM YAPIN 0