Katı kişi sendromu (stiff-person sendromu) nedir? Celine Dion'un hastalığı nedir?

Dünyaca ünlü şarkıcı Celine Dion nadir görülen katı kişilik sendromuna yakalandı. Hastalığa yakalanmasının ardından Katı kişi sendromu (stiff-person sendromu) merak konusu oldu. Peki Katı kişilik sendromu (SPS) nedir? Katı kişilik sendromu belirtileri nelerdir?

Titanic film müziklerindeki "My Heart Will Go On' şarkısıyla en iyi şarkı Oscar'ını kazanan Celine Dion, "katı kişi sendromu"na yakalandığını açıkladı. Celine Dion, ender görülen bir rahatsızlığa yakalandığını hastalığının adının katı kişilik sendromu olduğunu söylemesinin ardından hastalık merak konusu olmaya başladı. Çok nadir görülen bu hastalık ses tellerini etkileyip günlük aktivitelerini gerçekleştirmekte zorluk çıkartabiliyor. Stiff Person Sendromu, nörolojik hastalık olarak yer alıyor. Kronik ağrı, bozulmuş hareketlilik, vücutta kasılmaların görülmesi gibi durumların yaşanması hastalığın seyir halindeyken gösterdiği semptomlardır. Peki hızlı bir şekilde aratılan ve merak konusu olan katı kişilik bozukluğu sendromu nedir? İşte merak edilen detaylar...

Celine Dion nadir görülen bir nörolojik bozuklukla uğraşıyor! Katı Kişi Sendromuna yakalanan...İLİŞKİLİ HABERCeline Dion nadir görülen bir nörolojik bozuklukla uğraşıyor! Katı Kişi Sendromuna yakalanan...

Celine Dion

Celine Dion

KATI KİŞİLİK SENDROMU NEDİR?

Stiff Person Sendromu, beyin ve omurilikteki inhibitörleri yani bazı maddelerde yer alan enzim etkinliğini durduran ve burayı hedef alan otoimmün bir rahatsızlıktır. Klinik bulgularda özellikle aksiyal kaslarda meydana gelen ve agonist-antagonist kaslardaki eş zamanlı kasılmaya bağlı spazmlar ile özetlenir. Taktil, işitsel uyaranlar ve stres spazmları tetikleyebilir. Stiff Person sendromu genellikle meme ve akciğer kanseri ile birlikte gösterir. Sertlik önce gövde kasları tetikler ve spazmların da birlikteliği postural deformitelerle sonuçlanır.

stiff person katı kişilik sendromu nedir

stiff person katı kişilik sendromu nedir

KATI KİŞİLİK SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığın kesin mekanizması belirgin değildir. Kronik ağrı, kasılmalar ve lomber hiperlordoz genel belirtileri arasında gösterilir. Spazmlar şiddetli ve ön görülmeyen bir şekilde vücutta reaksiyon göstermektedir. Bazen bu ağrılarım ve spazmların gücü kemikleri dahi kırabilecek seviyede olabilir.

Katı kişilik sendromuna yakalanan kişiler sese ve dokunmaya oldukça duyarlı hale gelirler. SPS hastalarının, nadiren genel popülasyonda görülen glutamik asit dekarboksilaz antikorlarına sahip olduğu tespit edilmiştir.

  • Vücut ağrıları
  • Uyku düzeninde bozulma,
  • İştahsızlık
  • Öz bakım eksikliği,
  • Kamburlaşma
  • Fiziksel harekette bozulma.

ETİKETLER

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0