Anal fissür (makat çatlağı) nasıl anlaşılır? Makat çatlağı nasıl tedavi edilir?

Uzun süren kabızlık sonrasında sıklıkla rastlanan makat çatlağı, günlük hayatı olumsuz şekilde etkileyen bir rahatsızlıktır. Makat çatlağında doğru teşhis kısa sürede geçmesi için oldukça etkili bir adım olacaktır. Tıp dilinde Anal fissür halk arasında ise makat çatlağı diye geçen rahatsızlık nasıl tedavi edilir gelin birlikte öğrenelim...

Kalın bağırsağın cilde birleştiği bölüm olan anal kanal derisinde oluşan bir yırtık/çatlak makat çatlağı yani anal fissür olarak tanımlanır. Dışkılama esnasında batıcı karakterde keskin bir ağrı ve temizlenirken tuvalet kağıdına bulaşan birkaç damla kan sık karşılaşılan bulgulardandır. Anal fissür, Hemoroid (Basur) hastalığı ile yakınmaları benzerlik gösterir ve toplumda sık görülür. Görülme sıklığı kadın ve erkeklerde benzer olup, her yaşta karşılaşılabilir. Makatta genellikle arka kısımda orta bölümde ağrılı hassas bir çizgi şeklinde yara olarak gözlenir.

MAKAT ÇATLAĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Makat çatlağı belirtilerinin başında tuvalet sonrası ağrı gelmektedir. Kanama makat çatlağı belirtileri arasındadır ancak genellikle 2. Plandadır. İlerleyen makat çatlaklarında dip kısımda deri çıkıntısı meydana gelebilmektedir.

Makat çatlağı belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

Makat çatlağı olan hastalarda tuvalet sırasında cam kesiği tarzında yaşanan ağrı. Ağrılar 1-2 dakika sürebildiği gibi 1-2 saat de sürebilmektedir.

  • Yaranın tekrar açılmasına bağlı olarak yaşanan kanama
  • Makat çevresinde deride görünür çatlak
  • Makat çatlağının yanında yumru
  • Yırtılma bölgesinde kaşıntı ve tahriş
  • Tuvalete çıkmakta güçlük

MAKAT ÇATLAĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

İlk planda hastaya gaita yumuşatıcılar, bol fiberli diyet, sıcak su oturma banyoları verilir.

Hastalar genelde bu yöntemlerle geçici ya da kalıcı olarak rahatlar.

Hasta ilk tedavi basamağından fayda görmezse lokal kortizonlu kremler 7-10 gün verilebilir.

İlk iki basamağın tedavide etkin olmadığı durumlarda bir üst aşamaya geçilir. Lokal olarak kullanılan makatın son kısmındaki düz kasları gevşeten lokal bir ilaç verilir. Bu ilaç hastanın makatındaki düz kası gevşeterek rahatlama sağlar. Bu ilacın istenmeyen ve can sıkıcı yan etkisi baş ağrısıdır.

Makat çatlağı için hangi kremler kullanılmalı? Makat çatlağına iyi gelen kremlerİLİŞKİLİ HABERMakat çatlağı için hangi kremler kullanılmalı? Makat çatlağına iyi gelen kremler
Damarlardaki düz kasları da gevşeterek baş ağrısına neden olur. Hastaların çoğu uzun süre bu ilacı  kullanmak istememektedir.

Makat çatlağı yani Anal Fissür tedavisinde diğer bir seçenek bu kasa botoks uygulamasıdır. Bu yöntem %40-60 hastada işe yarar ve 6-8 ayda bir tekrarlamak gerekir. Ameliyat olmaktan çekinen ya da genel durumu bozuk hastalarda tercih edilebilir.

Makat çatlağı (Anal Fissür) tedavisinde en etkili ve kesin yöntem cerrahi yöntemdir. Burada çatlağın boyu kadar bağırsağın düz kasının kesilmesi hastada %97 oranında şifa sağlar.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0