Uzmanlardan korkutan açıklama: Kuş gribi hızla yayılıyor! Kuş gribi yumurtadan bulaşır mı?

Teksas ve Kansas’taki ineklerden elde edilen süte yapılan testlerde kuş gribinin pozitif çıktığını açıkladı. DSÖ, Amerika Birleşik Devletleri'nde görülen kuş gribi virüsünün göçmen kuşlarla diğer ülkelere de taşınabileceği uyarısında bulundu. Peki kuş gribi belirtileri nelerdir? Kuş gribi yumurtadan bulaşır mı? İşte merak edilen sorunun yanıtı:

Teksas Hayvan Sağlığı Komisyonu Teksas ve Kansas’taki ineklerde halsizlik, iştahsızlık ve emzirme problemlerinin gözlemlendiğini ve sütlerine uygulanan testlerde kuş gribinin pozitif çıktığını ifade etti. Açıklamada, “Teksas ve Kansas’da öncelikli olarak yaşlı ineklerdeki iştahsızlık ve diğer klinik semptomlarını yakından değerlendirmek için testler yapıldı. Kansas'taki iki süt çiftliğinden ve Teksas'taki bir süt çiftliğinden alınan pastörize edilmemiş sütün teşhis örnekleri ve ayrıca başka bir süt çiftliğinden alınan örnekler eyaletlerde 25 Mart 2024'te HPAI'nin (kuş gribi) pozitif olduğunu doğruladı” denildi.

Henüz hakem incelemesinden geçmemiş olan analize göre, veteriner hekimler Ocak ayı sonlarında süt üretiminde açıklanamayan azalmalar, yem alımında azalma ve süt kalitesindeki değişiklikleri fark etmeye başladı. Perakende numunelerin beşte birinde, yani market gibi yerlerde bulunan süt numunelerinin yaklaşık yüzde 20’sinde HPAI “viral parçaları” testinin pozitif çıktığını vurguladı. Bu açıklamalarından ardından Google’da “Yumurta ve sütten kuş gribi bulaşabilir mi?” , "Kuş gribi belirtileri nelerdir?"  şeklinde yapılan aramalar hızla arttı. 

KUŞ GRİBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Teksas'ta süt ürünleri veterineri olan Dr. Barb Petersen, geçen hafta, birçok süt işçisinin yüksek ateş, gece terlemesi, titreme, bel ağrısı, mide rahatsızlığı gibi "klasik grip benzeri semptomlarla" hastalandığını söyledi. 

Bu kişiler ayrıca konjonktivit yani kırmızı göz hastasıydı. 2021'den bu yana Avrupa ve Amerika, "şimdiye kadarki en büyük" olarak tanımlanan H5N1 kuş gribi salgını, edilmediği takdirde şiddetli vakalarda ölüme sebebiyet verebilir.

Hayvan Sağlığı Komisyonu, kuş gribinin pozitif çıktığı ineklerden elde edilen sütün yok edildiğini ve ineklerin karantina altında tutularak iki ila üç hafta içerisinde iyileştiğini belirtti.

Açıklamada, “ABD Tarım Bakanlığı'na göre ticari süt tedariği güvenli ve insanlara yönelik risk düşük. Mandıraların yalnızca sağlıklı hayvanlardan elde edilen sütün gıda tedarikine girmesine izin vermesi gerekiyor ve hasta hayvanlardan elde edilen süt başka yöne yönlendiriliyor" ifadeleri kullanıldı.

KUŞ GRİBİ NASIL BULAŞIR?

Kuş gribi genellikle enfekte olmuş kuşlarla yakın temastan veya kanatlı hayvanların olduğu ortama maruz kalmanın sonucunda bulaşır. 

Kuş gribinin bulaşma yolları şöyle sıralanabilir:

  • Enfekte olmuş kuşlarla yakın temas
  • Kanatlı hayvanlara maruz kalmak
  • Canlı hayvanların yaşadığı pazarları ziyaret
  • Az pişmiş kanatlı hayvanların tüketimi
  • Tüy veya dışkı gibi, kuşların organik kalıntıları
Anne psikolojisi bebeği nasıl etkiler? Annenin üzüntüsü bebeği etkiler mi? Anne psikolojisi

İLİŞKİLİ HABER

Anne psikolojisi bebeği nasıl etkiler? Annenin üzüntüsü bebeği etkiler mi? Anne psikolojisi
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0