Peygamberimiz (SAV) suyu nasıl içerdi? Su içme adabı ve üç yudumda içme...

Peygamber Efendimiz (SAV)'in sünnetlerine baktığımızda su içme adabıyla ilgili en önemli kısımlardan bazılarını sizler için derledik. Peki suyu nasıl içmek gerekir? Peygamber Efendimiz (SAV) suyu nasıl içerdi? Suyu yudum yudum içmenin faydaları neler? Neden üç yudumda su tüketilmeli? İşte Peygamber Efendimiz (SAV'in su içmeye dair tavsiyeleri ve hadisleri...

Sağlık açısından oldukça faydalı olan su tüketiminin yetersiz kalması sonucunda nice hastalıklar ve rahatsızlıklar peşimizi bırakmayacaktır. Özellikle de böbrek hastalıkları başta olmak üzere idrar yolu enfeksiyonu, kas krampları, kabızlık, saç dökülmesi, anne sütü eksikliği, saç dökülmesi ve kepeklenmesi gibi durumlar ortaya çıkarak vücudumuz olumsuz etkilenecektir. Vücudu kaplayan deri organının en az büyüklüğü kadar suya da ihtiyacı vardır. Günde en az 1,5- 2 litre tüketilmesi gereken sıvı ihtiyacının en doğru şekilde karşılanması gerekir. Peki su  tüketimi nasıl olmalı? Su içmenin adabı var mıdır? Dinimize göre suyu nasıl içmek gerekir? Peygamber Efendimiz (SAV), suyu nasıl içerdi? Suyu üç yudumda içmenin gerekçesi...

SU İÇMENİN ADABI NEDİR? KİLO VERMEK İÇİN SUYU HANGİ ŞEKİLDE TÜKETMEK GEREKİR?

su içmenin adabı nedir? Su nasıl içilmeli?

su içmenin adabı nedir? Su nasıl içilmeli?

YEMEKTEN ÖNCE SU İÇİLMELİ Mİ İÇİLMEMELİ Mİ? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

Ne kadar susarsanız susayın suyu olduğu gibi kafaya diklemek son derecen yanlış bir davranıştır. Nefes almadan içilen su midede ani kramp ve kasılmalara yol açacaktır. Bu nedenle suyu oturarak, sakin bir şekilde tüketmek gerekir. Peygamber Efendimiz (SAV), suyu ve diğer içecekleri 3 yudumda içermiş ve bu konuyla ilgili hadislerde şöyle buyurmuştur:

“Suyu çocuğun memeyi emmesi gibi için. Depodan doldurur gibi içmeyin. Ondan ciğer hastalıkları zuhur eder.” (Buhârî, Eşribe, 26).

 “Deve gibi bir nefeste içmeyin. İki veya üç nefeste için. Bir şey içeceğiniz zaman besmele çekin; içtikten sonra da «elhamdülillah» deyin!” (Tirmizî, Eşribe, 13).

SU NEDEN ÜÇ YUDUMDA İÇİLMELİ?

suyu üç yudumda içmek

suyu üç yudumda içmek

Gerek sağlık açısından gerek de dini açıdan baktığımızda suyu bodoslama kafaya dikmek yerine yavaşça, yudumlarla ve oturarak içmek en doğrusudur. Ebû Hüreyre (r.a) rivayetine göre,Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu:

“Hiçbiriniz ayakta su içmesin. Unutarak içen de kussun!” (Müslim, Eşribe 116)

Suyun bütün bir şekilde değilde aşama aşama mideye inmesi, vücudun suyun ihtiyaç gördüğü yerlere inmesini sağlar. Aksi takdirde vücudun dengesi şaşacağı için suyun üç yudumda içilmesi uygun görülmüştür. Efendimiz (SAV), suyu üç yudumda içmenin vücuda olan yararını şu hadis-i şerifiyle bizlere beyan etmektedir:

“Üç nefeste içen kimse suya iyice kanar, böylece susuzluğu teskin edilmiş olur. Suyu üç nefeste içmek sağlığa daha uygundur.” (Müslim, Tahâret, 65; Eşribe, 121)

suyu üç yudumda içmek

suyu üç yudumda içmek

Peygamber Efendimiz (SAV), ayrıca sıvı tüketileceği zaman içinde bulunduğu kaba üflemeyi yasaklamıştır. Ebû Saîd el-Hudrî’nin rivayetine göre Bir adam:

“Kaba çerçöp düştüğünü görürsem ne yapayım?” diye sorunca:

“Düşen şeyi dök!” buyurdu. Bu kez adam:

“Bir nefeste içince suya kanmıyorum.” dedi. Efendimiz (SAV)'de:

“O takdirde su kabını ağzından çek! (Üç yudumda iç!) ” buyurdu. (Tirmizî, Eşribe, 15)

Evde gül suyu nasıl yapılır? Gül suyu yapmanın kolay yöntemi...

İLİŞKİLİ HABER

Evde gül suyu nasıl yapılır? Gül suyu yapmanın kolay yöntemi...
Allah'ın sıfatları ve esmalarıyla: ''Annelik''

İLİŞKİLİ HABER

Allah'ın sıfatları ve esmalarıyla: ''Annelik''

BİR YORUM YAPIN 0