Tilavet secdesi nedir? Namazda secde nasıl yapılır? Birikmiş tilavet secdesi yapmak...

Kuran-ı Kerimde toplamda 14 surede geçen secde ayetleri, Mümin kimse tarafından okunduğunda ya da işitildiğinde secde (tilavet secdesi) yapılması gerekir. Kuran-ı Kerim'de secde ayetlerinin geçtiği cüz ve surelerle beraber nasıl secde yapılması gerektiğini sizler için araştırdık.

Hanefi mezhebine göre vacip olup diğer mezheplere göre yapılması sünnet ibadetlerden biri olan Tilavet secdesi, Kuran-ı Kerim'in tamamını okuyan ya da secde ayetlerinin geçtiği yerleri dinleyen kimselerin kılması gereken namazdır. Kuran-ı Kerim içerisinde toplamda 14 yerde geçen secde ayetleri okunduğu ya da dinlendiği esnada secde edilmesi gerektiğinin önemini şöyle vurguluyor: "Âdemoğlu secde âyetini okuyup secde edince, şeytan ağlar ve 'Vay benim halime! Âdemoğlu secde etmekle emrolundu ve hemen secde etti; cennet onundur. Ben ise secde etmekle emrolundum, ama secde etmekten kaçındım, bundan dolayı cehennem benimdir' diyerek oradan kaçar." (Müslim, "Îmân", 35).

  • Kuran-ı Kerim okunduğu zaman secde ayetlerinin geçtiği yerleri duyan ya da okuyan kimsenin hemen secde yapması uygun görülmektedir.
     
  • Secde halinde Allah (c.c)'un emrine itaat edilmiş olunacak hem de secde etmenin sevabı alınacaktır. Aynı ortamda aynı secde ayetinin birden fazla okunması ile bir defa secde etmek yeterlidir.

Namazda Sehiv secdesi gerektiren durumlar! (Yanılma) Sehiv secdesi nedir ve nasıl yapılır? İLİŞKİLİ HABERNamazda Sehiv secdesi gerektiren durumlar! (Yanılma) Sehiv secdesi nedir ve nasıl yapılır?

İLK SECDE NASIL GERÇEKLEŞTİ? SECDE ETMENİN HÜKMÜ

Dinimizde ibadetler arasında uyguladığımız 'Secde' ibadeti, sözlüğe baktığımızda tevazu ve teslimiyet halinde yere kapanarak yüzün yere değmesi anlamına gelmektedir.  İnsanoğlunda ilk yaratılan ve ilk peygamber olan Hz. Adem'e (a.s) meleklerin secde etmesi ile ilk secde gerçekleşmiştir.

Tüm melekler Hz. Adem'e (a.s) secdeye kapanır iken iblis bunu kendisine yediremeyip kibirle secdeden geri durdu ve yapmadı. Allah'ın (c.c) emrine uymayan şeytan kıyamete dek insanları yolundan saptırmak için Allah 'dan (c.c) izin istedi. İsteği kabul edilince şeytan da günümüzde canla başları insanları hak yoldan döndürmeye, ahirette cehennemliklerden olabilmeleri için elinden geleni yapmaktadır. İlk secde olayının bu şekilde gerçekleşmesinin yanına bizler de günümüzde Allah'a (c.c) karşı sorumluluklarımız vardır. Bunlardan bir tanesi de bazı durumlarda gerçekleştirmemiz gereken secdelerdir. Şükür secdesi, Tilavet secdesi ve Sehiv (yanılma) secdesidir.

Nafile namazlar ve faziletleri! Nafile namaz nasıl kılınır? 2 rekatlık ve 4 rekatlık namaz...İLİŞKİLİ HABERNafile namazlar ve faziletleri! Nafile namaz nasıl kılınır? 2 rekatlık ve 4 rekatlık namaz...

TİLAVET SECDESİ YAPILMAZSA NE OLUR? TİLAVET SECDESİ FARZ MI?

Secde ayetinin geçtiği yerleri okuyan ya da duyan herkesin yapması gereken tilavet secdesi, Hanefi Mezhebindeki Müslümanlar için vacip (kılınması ile mükellef olan), diğer üç mezhep için de sünnettir. (yapılması tavsiye edilen).

SECDE AYETLERİNİN GEÇTİĞİ SURELER:

Kur'an-ı Kerîm'de toplamda 14 secde ayeti bulunmaktadır. Secde âyetlerinin geçtiği sureler ise şunlardır:

  • 1. el-A'raf, 7/206
  • 2. er-Ra'd, 13/15
  • 3. en-Nahl, 16/49;
  • 4. el-İsrâ, 17/107;
  • 5. Meryem,19/58;
  • 6. el-Hac, 22/18;
  • 7. el-Furkân, 25/60;
  • 8. en-Neml, 27/25;
  • 9. es-Secde, 32/15;
  • 10. Sâd, 38/24;
  • 11. Fussilet, 41/37;
  • 12. en-Necm, 53/62;
  • 13. el-İnşikâk, 84/21;
  • 14. Alak, 96/19.

SECDE NASIL YAPILIR? TİLAVET SECDESİNİN YAPILIŞI:

Secde nasıl yapılır? secde duası

Secde nasıl yapılır? secde duası

Kuran-ı Kerimde geçen secde ayetini işiten ya da okuyan kimsenin secde yapması için şu adımları izlemesi gerekir: Tilavet secdesini yapmak için kişi ilk önce kalpten ve diliyle ''Allah'ım niyet ettim senin rızan için Tilavet secdesini yapmaya'' diyerek güzelce niyet etmelidir. Yüzü ve bedeni kıbleye dönük şekilde ellerini kulaklarına ya da göğüs hizasına bağlamadan direkt olarak "Allah-u Ekber" diyerek secdeye gitmelidir. Secdede 3 kez "Sübhâne rabbiye'l-a'lâ" dedikten sonra tekbir alarak secdeden kalkar ve ayaktayken "semi'nâ ve ata'nâ gufrâneke rabbenâ ve ileyke'l-masîr" denir.

Namaz sureleri sıralaması! Namaz kılarken okunan zammı surelerİLİŞKİLİ HABERNamaz sureleri sıralaması! Namaz kılarken okunan zammı sureler

NAMAZDAYKEN TİLAVET SECDESİ NASIL YAPILIR

Namaz sırasında geçen secde ayetini namaz kılmayan bir kimse duyarsa yine tilavet secdesini yapmalıdır. Namaz kılan kişi, namazın haricinde secde okuduğu birini duyarsa namazını bitirdikten sonra secde yapmalıdır. Namaz kılan kimse okuyunca, hemen ayrıca rüku ya da secde yapıp ayağa kalkar.

Okumasına devam edip secde ayetini okuduktan iki üç ayet sonra namazın rükuna eğilirse ve tilavet secdesine niyet ederse, namazın rüku ya da secdeleri, tilavet secdesi yerine geçer.

Bebeklerde kafa yamukluğu ve sivriliği neden olur? Kafa şekillenmesi ne zamana kadar sürer?

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerde kafa yamukluğu ve sivriliği neden olur? Kafa şekillenmesi ne zamana kadar sürer?

BİR YORUM YAPIN 0