5 vakit namaza nasıl başlanır? Namazda üşengeçlik neden olur? Namazı bırakmamak için dua

Kulun kıyamet günü Allah (c.c) tarafından hesaba çekileceği ilk ameli namazıdır. Günde 5 vakit farz kılınan namaz ibadetini eda etmek isteyen kimseleri namaza teşvik edecek önerileri derledik. Namaz kılmanın faziletleri! Namaza başlamak isteyen ne yapmalı, namazda üşengeçlik neden olur? Namazı bırakmamak ve namazı sevmek için hangi dua okunmalı, Namazı sevdiren dualar...

Allah (c.c)'un Müslüman kimselere farz olarak kıldığı namaz ibadeti, ahirette hesap gününde bizlere sorulmak üzere karşımıza çıkacak olan ilk ibadettir. 5 vakit namazın farz kılındığı Miraç gecesinde, Peygamber Efendimiz (SAV)'in Mekke'den Kudüs'e 'Burak' isimli bineğin vesilesiyle gitmesi gibi mucizevi olayları yaşadığı bilinmektedir. Bu olaylardan en önemlileri de de namazın bizler için müjdelenmesidir. Öyle ki Peygamber Efendimiz (SAV), namazı dosdoğru kılan Müminleri şu hadis-i şerifi ile müjdelemektedir: “Hiçbir kula kıldığı iki rekat namaz için verilen izinden daha değerli bir bağış verilmiş değildir.” Tirmizi, 5/176; Ahmet b. Hanbel, el-müsned, 5/268; İbnu Ebi Şeybe, et- Tebarani, el-Mu’cemu’l Kebir, 8/151. Namaz kılmanın faziletleri ile ilgili çok sayıda hadis-i şerif olduğu gibi ayetler de mevcuttur. “Şüphesiz iman edip salih ameller işleyen, namazı dosdoğru kılan ve zekatı verenlerin mükafatları Rableri katındadır. Onlara korku yoktur. Onlar mahzun da olmayacaklardır. “ (Bakara Suresi, 277. Ayet). Namaz kılmanın mükafatını, namazdan bahseden ayetleri ve hadisleri okuyarak bizler için ne denli kıymetli ve değerli ibadet olduğunu idrak edebilmek mümkün. Gündelik hayatı içerisinde namaz kılmaya özenen ama bir türlü namaza başlayamayan kimseleri namaza teşvik edecek önerilere gelin birlikte bakalım...

TIKLA OKU: 5 VAKİT NAMAZ SURELERİ! NAMAZDA HANGİ SURELER OKUNUR?

5 VAKİT NAMAZA NASIL BAŞLANIR? 'NAMAZ KILMAK İSTİYORUM AMA ÜŞENİYORUM' DİYORSANIZ...

Namaz kılmak istiyorum

Namaz kılmak istiyorum

Anlık dahi olsa kalbinize yerleşmiş bir namaza başlama isteği varsa her şeyden önce aklınızdan çıkarmamanız gereken ilk şey, bu süreç esnasında şeytanın sizi kolay kolay bırakmayacağıdır. Özellikle de namazda en kıymetli anlardan biri olan secdeye durmayı göz önünde bulundurduğumuzda, Allah (c.c)'un meleklerine ilk peygamber olan Hz. Adem (a.s)'a secde etmeleri gerektiğini buyurduğunu hatırlamak gerekir. Şeytan da bunu kendine kibir ve gurur yaparak secde etmekten sakınmıştı. Kuran-ı Kerimde ise bu durum şu şekilde geçmektedir: “Meleklere ‘Âdeme secde edin!’ demiştik. İblis hariç hepsi hemen secde etti.”(Kehf, 18/50).

Namazı terk etmemiz için elinden geleni yapacak olan şeytanın vesveselerine karşı kendimizi dualarla korumalı ve namazı kılmamak için bahanelere sığınmamalıyız. Peki bu bahaneler neler? İşte ne yazık ki toplum içerisinde namaz kılmamanın gerekçesi olarak öne sürülen nedenler...

Namaz kılmama bahaneleri

Namaz kılmama bahaneleri

EN SIK KARŞILAŞILAN NAMAZ KILMAMA BAHANELERİ!

Gencim daha sonra kılarım ama 'Kalbim temiz...'

'Zamanım yok' diyerek namaz ibadetini devamlı erteleme...

Küçükken ailem alıştırmadı şimdi zorlanıyorum...

Namaz dualarını bilmediğim için kılamıyorum...

İş yerinden namaz kılmama izin vermiyorlar...

Okulda mescit yok kılamıyorum...

Üzerimdeki kıyafet temiz değil, namazım olmaz...

Kılacaktım ama unuttum...

TIKLA OKU: FATİHA SURESİNİN FAZİLETLERİ

NAMAZI SEVDİREN DUA HANGİSİDİR? NAMAZI DEVAMLI KILMAK İÇİN OKUNACAK DUA

Yüce kitabımız olan Kuran-ı Kerim'de geçen Peygamber dualarından birisi de Hz. İbrahim (a.s)'ın duasıdır. Bizlerde samimi ve içten bir şekilde dua ederek Allah'tan devamlı namaz kılma isteği ve şuurunu kalbimizden eksik etmemesini isteyebiliriz. Peki Hz. İbrahim bunun için nasıl dua etmiştir?

''Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle. Ey Rabbimiz! Duamı kabul et!''

Namazı sevdiren dua

Namazı sevdiren dua

TIKLA OKU: NAMAZ SONRASI TESBİHAT NASIL YAPILIR?

NAMAZ KILMANIN ÖNEMİ NEDİR? NAMAZ KILMANIN FAZİLETLERİ

namaz kılmama bahaneleri

namaz kılmama bahaneleri

Câbir bin Abdullah (r.a) rivayetlerine göre Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), cennete girebilmemiz için bizler için en önce gerekli olanın namaz olduğunu vurgulayarak, “Cennetin anahtarı, namazdır…” (Tirmizî, Taharet, 1) buyurmuştur. 5 vakit namazın kılınması ve salih amellerin işlenmesi ile cennetin garanti olabileceğini müjdeleyen Efendimiz (SAV), “Rükûları, secdeleri, abdestleri ve vakitlerine riâyet ederek beş vakit namaz(ı kılmay)a devam eden ve bu beş vakit namazın Allah katından gelen bir emr-i hak olduğunu kabul eden kimse cennete girer.” (Ahmed bin Hanbel, Müsned, IV, 266) buyurmuştur.

İnsanı yalnızlık duygusundan kurtarmaya yarayan namazda her tekbir aldığımızda dünyayı ve dünyanın içinde olanları arkasında bırakma düşüncesi bile maneviyatımızı tamamıyla değiştirebilir. «Aman namaza dikkat ediniz! Aman namaza dikkat ediniz! Emriniz altındaki kişilerin haklarına riâyet ediniz!» (Ahmed, VI, 290, 315. Ayrıca bkz. Ebû Dâvûd, Edeb, 123-124/5156; İbn-i Mâce, Vasâyâ, 1; Beyhakî, Şuab, VII, 477/10542) şeklinde hadisi şerifi olan Efendimiz (SAV), namaz kılmanın faziletlerini şu hadislerinde ifade etmiştir:

Peygamberimiz dünya işlerinden sıkıldığı ve yorulduğu zaman "Ey Bilal, kalk da bizi ferahlat!" (Ebû Dâvûd, edep 78; Müsned V/364, 371.) yani, ezan oku da namaz kılalım, derdi.

“En hayırlı ameliniz, namazdır…” (Muvatta’, Tahâret, 36)

“Cennetin anahtarı namazdır, namazın anahtarı da abdesttir.” (Tirmizî, Tahâret, 3/4; Ahmed, III, 340)

TIKLA OKU: PEYGAMBERİMİZİN TAVSİYE ETTİĞİ GÜNLÜK ZİKİRLER

KURANDA GEÇEN NAMAZ AYETLERİ

Kuranda geçen namaz ayetleri

Kuranda geçen namaz ayetleri

“Namazı kıldınız mı, gerek ayakta, gerek otururken ve gerek yan yatarak hep Allah’ı anın. Güvene kavuştunuz mu namazı tam olarak kılın. Çünkü namaz, mü’minlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır.” Nisâ Suresi, 103. Ayet

“Kitaba sımsıkı sarılanlar ve namazı dosdoğru kılanlar, şüphesiz Biz salih olanların ecrini kaybetmeyiz.” Araf Suresi, 170. Ayet

“Sizin dostunuz (veliniz), ancak Allah, O’nun elçisi, rüku ediciler olarak namaz kılan ve zekatı veren mü’minlerdir.”  Maide Suresi, 55. Ayet

TIKLA OKU: RAHATLATAN ESMAÜL HÜSNA ZİKİRLERİ

NAMAZA NASIL BAŞLANIR? NAMAZA BAŞLAMAK İÇİN NE YAPILMALI? NAMAZI KILIP BIRAKMAMAK İÇİN ÖNERİLER

namaza nasıl başlanır

namaza nasıl başlanır

Ölüm ve bayılma gibi ciddi durumların haricinde kesinlikle mazereti olmayan namazda basit gerekçelerden dolayı namaz tek edilemez. İster yolculukta ister yoğun iş anında ister de savaşta olsun muhakkak kılınması gereken namazda bile kaçırılması istisnai olamayan durumlarda unuttum, vaktim yok, gencim gibi bahanelere sığınılmamalıdır. Çünkü insan bir tek kendini kandırabilir bu durumlarda. Namazı terk etmek demek, hayal bile edemeyeceğiniz cehennem azabının şiddetini yok saymak demektir. Namaz hiçbir durumda aksatılmamalıdır. Namaza yeni başlanmış olsa bile düzenli  vakit namaz kılmaya dikkat edilmelidir. 

Nasılsa bir gün illaki vakit kaçırırım düşüncesi ile bir türlü namaza başlayamamak da şeytanın fitne ve vesvesesinden başka bir şey değildir, tuzağa düşmemek gerekir!

HUŞU İÇERİSİNDE NAMAZ NASIL KILINIR? NAMAZI HUŞU İLE KILMAK...

Ecri ve sevabı itibari ile günde 5 vakit eda etmemiz gereken namazda acele etmemek ve olabildiğince huşu içerisinde kılmak önemlidir. Namazlarımızı huşu içerisinde kılmamız gerektiğini bizlere tavsiye eden Peygamber Efendimiz (SAV)'in dışında Kuran-ı Kerim'de de namazda huşunun önemine vurgu yapılmaktadır. Müminûn suresinin ilk ayetlerinde kurtuluşa eren Müslümanların müjdesinden bahsedilmektedir.

“Müminler kurtuluşa ermişlerdir. Onlar namazlarını huşu içerisinde kılarlar.” (Müminûn, 23/1-2)

“Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da usulüne uygun şekilde kıl. Çünkü bu şekilde kılınan namaz insanı her türlü fenalık ve kötülükten alıkoyar.” (Ankebût, 29/45)

ÇOCUKLARA NAMAZ NASIL SEVDİRİLİR? ÇOCUKLARI NAMAZA ALIŞTIRMA

Kaza namazı nasıl ve ne zaman kılınır? 1 günlük kaza namazı kaç rekat?

İLİŞKİLİ HABER

Kaza namazı nasıl ve ne zaman kılınır? 1 günlük kaza namazı kaç rekat?
İbadetten zevk almama ve soğukluk nedenleri! İbadette isteksizlik ve soğukluk nasıl geçer?

İLİŞKİLİ HABER

İbadetten zevk almama ve soğukluk nedenleri! İbadette isteksizlik ve soğukluk nasıl geçer?
Namaz kılarken nereye bakılır? Secdede gözleri kapatmak mekruh mu?

İLİŞKİLİ HABER

Namaz kılarken nereye bakılır? Secdede gözleri kapatmak mekruh mu?

BİR YORUM YAPIN 26

Birisi 1 yıl önce

Ne olur Allah rızası icin bana dua edin yuksek derecede panik atak hastasıyım. Namaz kılmak istiyorum kılamıyorum atağım tuttuğu icin namazda cok acele edip günaha girmek istemiyorum panik atak yasayan varsa ne kadar zor olduğunu bilir. Rabbim bana ve tüm hastalara şifa versin inşallah. Ben sakince namaz kılmak istiyorum ne olur dua edin.

Toplam 9 beğeni

Sevinc 1 yıl önce

Allahim bana,çocuklarima,sevdiklerime ibadet,namaz,kuran aşki ver,namazi terk etmeyelim Allahim.Amin

Toplam 5 beğeni

Mahym 2 yıl önce

Manesef bende katylýorum zaman zaman bende namazimi birakmak olýor Kendimden nefret edýorum ezan sesini duýunja agladygym gūnler olýo neden ajaba neden!!!!!!!!??

Toplam 8 beğeni

Muhammed 1 yıl önce

Allaaaah

Toplam 0 Beğeni

Muhammed 1 yıl önce

Allaaaah

Toplam 0 Beğeni

hasan 3 yıl önce

Bende 42 yaşındayım tembellikten,üşengeçlikten namaz kılamıyorum 5.10 gün kılıp bırakıyorum kıldıgım zamanda namaza konstre olanıyorum aklım hep başka yerlerde Allahım bizlerede namaz kılan kullarından eyle yarabbi.

Toplam 25 beğeni

Ugur 2 yıl önce

Selamin aleykum. Aklınin baska yerde olmasina cok takilma elbette sagdece namaza konstre olmak iyidir. Unutma hz Alinin bir sözü vardır; boş eve şeytan girmez.

Toplam 0 Beğeni

Dmt 3 yıl önce

Bende namazı cok seviyorum ama abdest almaya gelince allahım yardım et açıklaması bile yoktur resmen abdestten korkuyorum 7 senedir yenemedim bu korkuyu namazı kılamıyorum bi başlayıp bi bırakıyorum resmen çaresizim huzursuzum napcam bilmiyorum

Toplam 9 beğeni

Ruveyda 2 yıl önce

Kardeşim öncelikle selamun aleykum abdest almakta zorlanmanın sebebi vesvese ise bedizuzzaman hazretlerinin vesvese hakkındaki yazıyı okumani tavsiye ederim eğer vesvese geliyorsa abdestim bozuldu mu diye bozuldu deyip kestirip atma bozulup bozulmadığını araştırarak öğren dinen bozulmadiysada gönül rahatlığıyla abdest alırsın

Toplam 1 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun