Adetliyken saç boyanır mı ve boya tutar mı? Cünüp iken saç boyama...

Kadınların muayyen günlerinde gördükleri adet kanaması sonrasında temizliğin yani gusul abdestinin alınması şarttır. Adet döneminde saç boyatmanın gusle engel olup olmadığı ise en çok merak edilen konulardandır. Adetliyken saç boyatmak caiz mi, saç boyası gusle mani mi? Cünüp iken saç boyatmanın hükmü ve saç boyalarının gusul abdesti açısından bulundurması gereken özellikleri...

Regl, adet dönemi ya da aybaşı hali olarak nitelendirdiğimiz kadınların özel günlerinde dinimizce bazı yasaklar ve helaller vardır. Bu yasak ve helaller sınıflandırmasında namaz kılma, oruç tutma ve Kuran-ı Kerim'e dokunma ya da okuma gibi davranışlar kesin şekilde haram iken; zikir çekme, dua etme, dini sohbet dinleme gibi eylemler helaller arasındadır. Adet gören kadınların kanamalarının bittiği günden sonra temizlenmesi yani gusul abdesti alması gerekir. Gusul abdesti ya da normal namaz abdesti alırken vücudumuzda yıkanması gereken uzuvlarda kuru yer kalmamalıdır. Aksi takdirde gusul de normal abdestte geçerli olmamaktadır.

Suyun deriye ulaşmasını önleyecek bazı yapışkan maddeler, meslek icabı çiftçi gibi kimselerde bu durum istisnadır. (el-Fetâva’l-Hindiyye). Bu kişilerde cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. maddeler abdest ve gusle mani değildir. Ancak meslekleri gereği bile olsa vücuda sürülen ya da yapıştırılan oje, ruj, takma tırnak gibi uygulamalar bu ruhsatın dışında kalmakta dolayısıyla da yapılmamalıdır. Peki kadınların adetliyken saç boyatmaları caiz mi?

Cünüp ve adetten sonra boy abdesti nasıl alınır? Erkek ve kadın için Gusul abdesti alınışıİLİŞKİLİ HABERCünüp ve adetten sonra boy abdesti nasıl alınır? Erkek ve kadın için Gusul abdesti alınışı

ADETLİYKEN SAÇ BOYANIR MI? SAÇ BOYASI GUSLE ENGEL OLUR MU?

Adetliyken saç boyanır mı? Saç boyası gusle engel mi?

Adetliyken saç boyanır mı? Saç boyası gusle engel mi?

Evdeyken eşlerine güzel görünmeleri için saçlarını boyatan kadınların adet döneminde saçlarını boyatıp boyatmamaları gerektiği konusunda endişe ettiği bazı hususlar vardır. Bu hususlardan birisi de elbette saçlarına sürdükleri boyanın adet dönemi sonrasında temizlenmek için aldıkları gusul abdestine engel olup olmadığıdır.

Gerek namaz abdesti gerek gusul abdest olsun her iki abdestte de saça uygulanacak olan boyanın su geçirmemesi (tabaka hali) abdeste engeldir.

Boy abdestini yani gusul abdestini alırken suyun saç, sakal, kaş, tırnak arası gibi alttaki deriye geçecek kadar ulaşması gerekir. Uzun saçlı bir kadında baştan aşağı sarkan saçlarının yıkanmasının şart olmadığı sadece diplerine geçse gusul abdestin geçerli olabileceği öne sürülmektedir.

Adet sonrası gelen kahverengi akıntı ve leke ile namaz kılınır mı? Gusul aldıktan sonra...İLİŞKİLİ HABERAdet sonrası gelen kahverengi akıntı ve leke ile namaz kılınır mı? Gusul aldıktan sonra...

saç boyası gusle mani mi

saç boyası gusle mani mi

Fakat tabaka halindeki saç boyaları, derinin üzerini örteceğinden dolayı suyun saç diplerine ulaşması engellenir. Dolayısıyla adetliyken saç boyama işlemi için boyanın kesinlikle su geçiren cinsten olması ve o şekilde abdest alınması gerekir.

Adetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirlerİLİŞKİLİ HABERAdetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirler

CÜNÜP İKEN SAÇ BOYANIR MI? SAÇ BOYADIKTAN SONRA GUSUL ABDESTİ ALINIR MI? BİTKİSEL BOYALAR GUSLE MANİ Mİ?

Kadınlar ve erkekler için piyasada satışa sunulan saç boyalarının içeriği birbirlerinden farklıdır. Kimi boyalar deri üzerinde tabaka halinde olup suyun deriye nüfuz etmesini engellerken kimilerinin de açıklamalara göre su geçirdiği söylenmektedir.

cünüp iken saç boyatılır mı

cünüp iken saç boyatılır mı

Bitkisel boyaların (kına, yeşil ceviz kabuğu, çivit otu, kırmızı soğan kabuğu, papatya, safran vs.) kullanılmalarında bir sakınca olmadığı bilinmektedir. Saça uygulanan boya ya da kınanın katı malzemesi suyla temizlendikten sonra gerisinde kalan renk saça ya da derinin nüfuzuna engel değildir.

Bu nedenle abdest ya da gusle engel değildir. (İbn-i Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr)

Kerahat vakti nedir, Kerahat vaktinde neler yapılmaz? Kerahat vakti namaz kılınır mı?

İLİŞKİLİ HABER

Kerahat vakti nedir, Kerahat vaktinde neler yapılmaz? Kerahat vakti namaz kılınır mı?
Şarkı dinlemek günah mı? Kadere isyan eden ve tahrik edici müzikler haram mı?

İLİŞKİLİ HABER

Şarkı dinlemek günah mı? Kadere isyan eden ve tahrik edici müzikler haram mı?
El, saç ve sakala kına yakmak sünnet mi? Hint kınası su geçirir mi?

İLİŞKİLİ HABER

El, saç ve sakala kına yakmak sünnet mi? Hint kınası su geçirir mi?

BİR YORUM YAPIN 2

sena 2 yıl önce

Evdeyken eşine güzel gözükmek isteyen kadınlar mı?Gerçekten insanların saçlarını boyaması birine güzel gözükmek için midir?İnsanlar kendileri için böyle şeyler yaparlar kendi adınıza konuşun.

Toplam 22 beğeni

Ebrar 2 yıl önce

Zaten herkes birine güzel gözükmek için saçlarını boyar dememiş ki

Toplam 0 Beğeni