Avret mahalli ne demek? Mezheplere göre kadında ve erkeklerde avret yerleri

Kadının kadında dahi bakması haram olan yerleri bilmek, harama bulaşmamak açısından oldukça önemli bir konudur. Kadının kadında ya da erkeğin kadında görmesi haram olan avret yerlerin muhakkak örtülmesi gerekir. Peki avret mahalli ne demek? Avret yerlerinin sınırları nereler? Mahrem yerleri bölgesi...

Türkçe'de sözlük anlamına baktığımızda gedik gibi yerlerdeki aralık ile kendisinden bir fenalık, zarar beklenen şey anlamını taşıyan 'Avret' sözcüğü halk arasında sıklıkla kullanılmaktadır. İnsan vücudunda avret bölgesi olarak nitelendirilen yer çirkinlik anlamı taşımaz bilakis gönle hoş gelip güzel sayılan bölgelerdir. Görüldüğü zaman utanılan ve örtülmesi uygun olan her gizli şeye, özellikle insanın mahrem yerleri avret olarak tanımlanır. Avret kelimesinin fıkhi anlamına baktığımızda, insan vücudunda görünmesi ve gösterilmesi günah olarak kabul edilen, namazda ve namaz haricinde örtülmesi farz ve yabancı kimseler tarafından bakılması haram olan yerlerdir.

Avret organlarından herhangi birinin dörtte biri, bir rükün kadar açık olursa, namaz bozulur. Azı açılırsa bozulmayıp mekruh olacağına dair görüşler vardır. Kadınların, namaz haricinde tek iken diz ve göbek arasını örtmesi farz; sırt ve karnını örtmesi vacip diğer yerleri örtmesi ise edeptendir. Bu konuyla ilgili Peygamber Efendimiz (SAV) "Erkek erkeğin âvretine, kadın da kadının avretine bakmasın" buyurmuştur. (Müslim)

Adetliyken saç boyanır mı? Saç boyatmak gusle mani mi? Cünüp iken saç boyama...İLİŞKİLİ HABERAdetliyken saç boyanır mı? Saç boyatmak gusle mani mi? Cünüp iken saç boyama...

KURANDA AVRET YERLERİ İLE İLGİLİ AYETLER! AVRET YERİ NERESİ?

Kadında avret yerleri neresi

Kadında avret yerleri neresi

Sözlük anlamına baktığımızda avret, Allah (c.c)'un kitabı olan Kuran-ı Kerim'de 2 kez ve aynı ayet içerisinde tekil olarak bahsedilir. “Gerçekten evlerimiz (düşmana) açıktır (avret) derler; oysa evleri açık değildi” (el-Ahzâb 33/13).  Vücutta örtülmesi farz olan bölgeler kadın ve erkeğe göre değiştiği gibi erkek ile kadının avret mahalli sınırlarını iyi bilmek gerekir.

  • Nur Suresinde avret yerleri ile ilgili şöyle zikredilmektedir: “Mümin kadınlara da söyle gözlerini sakınsınlar; edep yerlerini ve çevresini örtsünler. Görünen kısım dışındaki süslerini açmasınlar.  Başörtülerini yakaları üstüne kadar indirsinler. Kocaları,  babaları, kocalarının babaları, oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları, elleri altında bulunan esirler, ele bakar hale gelmiş ve erkekliği kalmamış kimselerle kadınların edep yerlerinin farkına varamamış çocuklar dışında hiç kimseye süslerini açmasınlar…” (Nûr, 24/31)

Kuran-ı Kerim başı açık okunur mu ya da dinlenir mi? Açık saçla dua okumak...İLİŞKİLİ HABERKuran-ı Kerim başı açık okunur mu ya da dinlenir mi? Açık saçla dua okumak...

HANEFİ MEZHEBİNE GÖRE KADINDA AVRET YERLERİ:

Erkeğin yabancı kadında avret yerine bakması günah olduğu gibi erkek erkeğin ya da kadın kadının avret yerlerini görmesi de haramdır. Erkeğin erkek için ve kadın için avret mahalli sınırı, diz ile göbek arasıdır.Kadının kadın için avret mahalli sınırları da bu şekildedir. Kadının yabancı erkek için avret mahalli ise, el ve yüz hariç tüm bedenidir.

Yabancı kadının avret mahallisine şehvetsiz bir şekilde arzusuz bakmak bile haramdır.

MEZHEPLERE GÖRE AVRET YERLERİ:

Hanefi mezhebine göre diz avret, göbek değildir. Şâfiî’de göbek avrettir, diz avret değildir. Mâlikî’de her ikisi de avret değildir. Hanbelî ve Mâlikî’nin bir rivayetinde, erkeğin yalnız seveteyni avrettir. 

KADINDA AVRET MAHALLİ SINIRLARI NERESİ?

Kadının kadında bakması haram olan yerler

Kadının kadında bakması haram olan yerler

Kadının evlenmesi yasak olan kişilere yani baba­sına, dedesine, amcasına, kardeşine, kız ve erkek kardeşlerinin oğullarına, kendi oğluna, oğullarının ve kızlarının oğullarına, kocasının babasına ve kocasının başka kadından olan oğluna ve kızının kocasına saçlarını, boynunu, göğsünü, kollarını, diz kapa­ğından aşağı baldırını ve ayaklarını gösterebilirler. Ancak bu gibi kimselerin yanında karnını, göğüslerini, sırtını ve diz kapağı ile göbeğinin arasını örtmeleri farzdır.

Kadın, kendisiyle ebedi evlenme yasağı olmayan kimselere sadece yüzünü ve ellerini açabilir. 

Baba kız çocuğunun bezini değiştirebilir mi? Baba-kız çocuk mahremiyet sınırlarıİLİŞKİLİ HABERBaba kız çocuğunun bezini değiştirebilir mi? Baba-kız çocuk mahremiyet sınırları

ANNE KIZININ AVRET YERİNE BAKABİLİR Mİ?

Kendisini doğuran annesi bile olsa kişi kızının mahrem yerlerine bakamaz. Mahrem yerleri dediğimiz yer; diz kapağı ile göbek arasıdır. Harama bakmanın günah olduğu hususu, Kur’an-ı Kerim ile sabittir. Bu nedenle, bu zaman için yeni bir hüküm koymak gibi bir durumumuz yoktur. Ayrıca 4 yaşına kadar olan çocuklar için avret yeri de yoktur.

Hz. Mevlana'nın yaşam biçimi nasıldı? Hz. Mevlana hakkında bilinmesi gerekenler

İLİŞKİLİ HABER

Hz. Mevlana'nın yaşam biçimi nasıldı? Hz. Mevlana hakkında bilinmesi gerekenler

BİR YORUM YAPIN 2

Fatih.... 2 yıl önce

Kadın evlenmesi yasak olan kişilere göğsünü gösterebilir yazmışsınız, yanlış olmuş o ifadeyi çıkarın lütfen.

Toplam 3 beğeni

hikmet 2 yıl önce

katiliyorum, dikkatinize tesekkürler, yani düsünmeden fetva verenlere ne demeli bilmiyorum

Toplam 0 Beğeni