Devamlı abdestli olmanın faziletleri! Abdestin maddi ve manevi faydaları

Günahlarımızın tertemiz olabilmeleri için çok önemli ibadetlerden biri olan abdest, nurumuzu arttırarak cennete götüren pek faziletli davranışlardan biridir. Peki abdestli olmanın önemi nedir, neden Müslüman her an abdestli olmalı? Abdestin faydaları ve faziletleri...

Evden abdest alarak çıkmak ve devamlı abdestli gezmek, Müslüman'a yakışan en güzel davranışlardandır. Öyle ki Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), abdestli olmanın faydaları ve faziletlerine ilişkin pek çok müjdeyi hadis-i şerifinde bizlere bahsetmektedir. Abdest almanın nuru arttıracağına değinen Efendimiz (SAV), ''Kuşkusuz benim ümmetim kıyâmet gününde abdest izlerinden yüzleri, elleri ve ayakları (nur gibi) parlak olarak (mahşer yerine) dâvet edilecekler. Kimin yüzünün parlaklığını arttırmaya gücü yeterse, bunu yapsın (çok abdest alsın).'' (Buhârî – Müslim) buyurmaktadır. İnsanı maddi ve manevi kirlerden arındıran abdest, farz namazlardan önce ve Kuran-ı Kerim okumadan önce yapılan pek faziletli amellerdendir. Kuran-ı Kerim ayetlerine baktığımızda ise“…Allah temizlenenleri sever” zikredilmektedir. (Bakara 2/222) Abdest sırasında yıkayacağımız uzuvlar açıkta olduğu çabuk kirlenir ve bundan dolayı günde 5 kere o uzuvları yıkamak maddi-manevi rahatlatır, zihnen dinçlik sağlar.

TIKLA OKU: ABDEST SIRALAMASI! ABDEST NASIL ALINMALI?

ABDEST ALMANIN FAZİLETLERİ NELER? NEDEN ABDESTLİ OLMALIYIZ?

Abdestli olmanın fazileti

Abdestli olmanın fazileti

Sürekli abdestli olmaya çalışmak, ne yazık ki Peygamberimiz (SAV)'in pek de hatırlanmayan sünnetlerindendir. Peygamberimiz (SAV)în tuvaletten çıktığında hemen abdest aldığı nakledilir. (İbn-i Sa’d, I, 369) Uyurken bile abdestli olmayı ümmetine tavsiye eden Efendimiz (SAV), “Sakın abdestsiz uyuma! Zira ruhlar hangi halde alınırsa kıyamet günü o hâlde diriltilir.” (Beyhakî, Şuabu’l-îmân, VI, 391/4386. Krş. Şuab, XI, 191/8388) diyerek bizlere her an abdestli olmanın önemine dikkat çekmektedir. Abdestli olunmasına rağmen abdest tazelemek nur üstüne nur gibidir. Peygamber Efendimiz (SAV), her vakte özel abdest alırdı ve ümmetinin de böyle yapması için teşvikte bulunurdu:

HADİS-İ ŞERİF: “Kim abdestli olduğu hâlde yeniden alırsa, Allah Teâlâ bu sebeple kendisine on hasene yazar” (Tirmizî, Tahâret, 44/58, 59)

Ebu Hüreyre (r.a) şöyle anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

"Allah'ın hataları silmeye ve dereceleri yükseltmeye vesile kıldığı şeyleri size söylemeyeyim mi?''

"Evet ey Allah'ın Resülü, söyleyin!'' dediler. Bunun üzerine saydı:

"Zahmetine rağmen abdesti tam almak. Mescide çok adım atmak. (Bir namazdan sonra diğer) Namazı beklemek. İşte bu ribâttır, işte bu ribâttır. İşte bu ribâttır." [Müslim, Tahâret 41, (251); Muvatta, Sefer 55, (1,161); Tirmizi, Tahâret 39, (52); Nesâi, Tahâret 106]

TIKLA OKU: CÜNÜP VE ADET SONRASI GUSUL ABDESTİ NASIL ALINMALI?

ABDEST GÜNAHLARI TEMİZLER!

Abdest nasıl alınır? Abdestli olmak

Abdest nasıl alınır? Abdestli olmak

Peygamberimiz (SAV)'i abdest alırken gördüğünü söyleyen Hz. Osman (r.a) şu şekilde söylediğini söyledi:

"Ben Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'ın şu benim abdestim gibi abdest aldığını, sonra da şöyle söylediğini gördüm:

"Kim bu şekilde abdest alırsa geçmiş günahları affedilir, namazı ve mescide kadar yürümesi de nafile (ibadet) olur." (Buhari, Vudü 25; Müslim, Tahâret 8)

TIKLA OKU: ABDESTİ NE BOZAR, NE BOZMAZ?

DEVAMLI ABDESTLİ OLMANIN SEVABI! ABDESTLİ ÖLMEK...

Abdestli ölmek... Abdestli ölen şehit mi sayılır?

Abdestli ölmek... Abdestli ölen şehit mi sayılır?

Gece yatağa yatmadan önce, otururken, kalkarken kısacası Azrail (a.s)'ın ruhu aldığı o vakit kişi abdestli bulunursa o kişinin durumunu Hz. Peygamber (SAV) şöyle müjdelemektedir:

 "Ölüm meleği geldiğinde abdestli olan kimseye şehitlik sevabı verilir.” (Beyhaki, Şuab, 4/285) Bu hadis, diğer kaynaklarda da değişik senetlerle yer almaktadır. Fakat bütün senetlerde zayıf raviler olduğu için, bu hadis rivayeti zayıf olarak görülmüştür.

Ayrıca rivayetlerde, "ölürken abdestli olanlara ölümün kolay geleceği ve kelime-i şehâdeti getireceği" bildirilmiştir.

ABDEST ALIRKEN OKUNACAK DUA! ABDEST SONRASI OKUNACAK DUA...

Abdest alırken okunacak dua

Abdest alırken okunacak dua

Kim abdest alır ve sonra: 'Sübhanekellahümme ve bî-hamdike eşhedü ellâ ilahe illâ ente esteğfiruke ve etubu ileyk.' derse, bu beyaz bir kağıda yazılır, ağzı mühürlü bir pere konulur, kıyamete kadar ne kırılır ne de açılır.» (Taberânî: El-Evsat')

ABDEST SONRASINDA...

 "El mütedeh-hirine vec'alni min i'badikes-salihine veca'lni minel-lezine la havfûn a'leyhim vela hüm yehzenûn. Sübhânekellahümme ve bihamdike. Eşhedü en lâ ilâhe illâ ente vahdeke lâ şerîke leke ve enne Muhammeden abduke ve resulûke esteğfirûke ve etûbû ileyk.

ABDEST NASIL ALINIR? KADIN VE ERKEK İÇİN ABDEST TARİFİ:

Namaz abdesti

Namaz abdesti

"Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diye niyet edilir. Ardından "Eûzübillahi mineşşeytanirracîm Bismillahirrahmanirrahîm" çekilir. 

Ellerinizi bileklerinize kadar üç kez yıkayın. Bu esnada parmak aralarına su girmesine ve varsa yüzüğü oynatıp altının yıkanmış olmasına dikkat edin. Sağ avcunuzun içine 3 defa ayrı ayrı su alıp her seferinde ağzınızı iyice çalkalayın. Sağ avcunuzla burnunuza 3 kez ayrı ayrı su çekip sol elinizle sümkürerek burnunuzu temizleyin.

Alın dibinde saçların bittiği yerden kulak yumuşağına ve çene altına kadar yüzün tamamını 3 defa yıkayın. Sağ kolu dirsekleri de alacak şekilde 3 defa yıkayıp kolun her yerini, kuru kalmayacak şekilde ovarak yıkayın.

Sol kolu dirsekleri de alacak şekilde 3 defa yıkayıp kolun her yerini, kuru kalmayacak şekilde ovarak yıkayın. Elinizi suyla ıslattıktan sonra sağ elin içi ve parmaklarını başın üstüne koyup 1 kez mesh edin.

Ellerinizi yine ıslattıktan sonra sağ elin şehadet parmağını kullanarak sağ kulak içi, baş parmağınızla da kulağın dış tarafını; sol elin şehadet parmağıyla da sol kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın arkası mesh edin.

Elleri tekrardan ıslatmaya gerek kalmadan geri kalan üçer parmağın dışıyla boynu mesh edin. Topukları da içine alacak gibi 3 kez sağ ayağı yıkayın. Yıkama sırasında parmak uçlarından başlayarak parmak araları da dahil güzelce temizleyin. Topukları da içine alacak gibi 3 kez sol ayağı yıkayın. Yıkama sırasında parmak uçlarından başlayarak parmak araları da dahil güzelce temizleyin.

Abdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa...

İLİŞKİLİ HABER

Abdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa...

BİR YORUM YAPIN 0