Kuranı hızlı okumak doğru mu? Kuran-ı Kerimi okuma adabı

Yüce Rabbimizin kelamı olup bizler içinde dünya ve ahiret saadetinin en büyük vesilesi olan Kuran-ı Kerim, ipine sımsıkı sarılmamız gereken son ilahi kitaptır. Kuran-ı Kerimi nasıl okumalıyız? Kuranı hızlı ve akıcı okumak mı önemli yoksa yavaş okumak mı? İşte Kuran-ı Kerimi okuma adabı:

Allah (c.c), kitabı olan Kuran-ı Kerim'i bizlere; hem ibadet için hem de imtihan olarak geldiğimiz şu dünyada bizlere rehberlik edip hayatın kanunu haline getirmemiz için indirmiştir. İslama göre bir yaşam çizgisi içerisinde hareket edebilmemiz için izinden gitmemiz gereken Kuran-ı Kerim Allah'a yakınlaşmanın en güzel yollarındandır. Her harfine ayrı ayrı sevabın yazıldığı Yüce Rabbimizin kelamını elbette doğru ve düzgün okumak kadar, anlamak ve hayata geçirmek de önemlidir. Biz Müslüman kimseler için ibadet kitabı olan Kuran'ı Kerim, okunduğu zaman bolca sevap kazanmamıza vesile olur. Sadece okumakla bile bu denli sevap kazanabileceğimiz ibadeti hayatımıza uyguladığımızda sevabı ise çok daha nice olur. Allah (c.c)'un rızasını kazanıp hoşnutluğunu kazanmamıza yarayan yegane kitap olan Kuran-ı Kerim'i okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz.

  • Bizler Allah'ın kitabı olan Kuranı Kerimi önce okumak, sonra da anlayıp hayatımıza uyarlamakla mükellefiz. Bu okuma şüphesiz Kuran-ı Kerim'in kendi dilinde olan Arapça haliyle olmalıdır.
  • Arapçada yalnızca Kuran-ı Kerim'i okuma tekniğine özgü olan tecvid kurallarını bilmek ve ona göre okumak gerekir.
  • Mümin bir kimse için Kuran-ı Kerim şu kadar okunmalıdır denilemez. Çünkü Kuran-ı Kerim Allah'ın kelamıdır ve mümin kimsede Allah'ın kelamına doymamalıdır. Dolayısıyla okunabildiği kadar çok okunmalıdır.

Kurana başlarken okunacak dua! Hatim duası nasıl yapılır? Her harf için sevap kazandıran duaİLİŞKİLİ HABERKurana başlarken okunacak dua! Hatim duası nasıl yapılır? Her harf için sevap kazandıran dua

Kuran-ı Kerim okuma usulü ve adabı

Kuran-ı Kerim okuma usulü ve adabı

HADİS-İ ŞERİF: “Kur’ân-ı Kerim’den tek bir harf okuyana bile sevap vardır. Her hasene on misliyle değerlendirilir. Ben 'Elif Lâm Mîm' bir harf demiyorum. Aksine 'Elif' bir harf, 'Lâm' bir harf, 'Mîm' de bir harftir.” (Tirmizî, Sevabü’l-Kur’ân, 16)

KURANI HIZLI OKUNMAK GÜNAH MI? KURAN NASIL OKUNMALI?

Kuran okuma adabı nedir? Kuranı yavaş okumak

Kuran okuma adabı nedir? Kuranı yavaş okumak

Kuran okumanın sevabı! Abdestsiz Kuran okunur mu, dokunulur mu?İLİŞKİLİ HABERKuran okumanın sevabı! Abdestsiz Kuran okunur mu, dokunulur mu?

Ezberden okumak olsun diye hızlı bir şekilde okunacak olan Kuran-ı Kerim yerine Kuran'ı tertil ile yani yavaş yavaş okumak daha doğrudur. Okuyan kimse ayetin inceliklerini ve ayetin manasını iyi bilmelidir. Şöyle ki; Allah (c.c)'un 'El Cebbar' ismi şerifi yani azamet ve kudret sahibi olduğunu gösteren (Müjde ve tehdit) konularında kişinin korku ile ümit arasındaki duyguları açığa çıkmalıdır. Hızlıca okunduğunda onun manaları algılanamaz ve ilahi mesajın farkına varılamaz.

Bir kimse bir şeyi sevdiği zaman onu hızlıca okuyup hemen bitmesini istemez. dolayısıyla Rabbimizin kelamı olan Kuran-ı Kerim'i de sindire sindire yavaşça okumamız gereklidir.

HADİS-İ ŞERİF: "Kur'ân-ı Kerim'i maharetle okuyan bir insan, Kirâmen Kâtibin melekleri seviyesinde olur. Onu o seviyede beceremeyen, fakat halis bir niyet ile okumaya çalışan, okurken de kem küm edip dili dolaşan ve Kur'ân'ı okumak ona zor geldiği halde okuyan insana da iki sevap vardır." (Buharî, Tevnid, 52; Müslim, Müsafirûn, 244)

Kuran-ı KerimİLİŞKİLİ HABERKuran-ı Kerim'de hangi sure kaçıncı cüz ve sayfada? Kuran-ı Kerim sureleri konuları

KURAN-I KERİM ABDESTSİZ OKUNUR MU?

Kuranı hızlı okumak

Kuranı hızlı okumak

Müslüman bir kimse için Kuran-ı Kerim'e saygı göstermek, mümin olmanın en önemli gerekliliklerindendir. Buradaki saygıdan maksat ise ayetlerin yazılı olduğu Kurana abdestli tutmak ile sağlanır.

Cünüpken ya da adetli iken kesinlikle hiçbir şekilde Kuran-ı Kerim'e dokunulamaz ve okunamaz. Ancak abdestsiz iken Kuran-ı Kerim okunabilir fakat yine el ile sayfaya tutmak haramdır.

BİR YORUM YAPIN 0