Baba kız çocuğunun bezini değiştirebilir mi? Baba-kız çocuk mahremiyet sınırları

Bebek ve çocuklarda mahremiyet sınırlarına dikkat etmek ve yaşı geldiğinde ise edebe aykırı yerlerine dokunmamak ya da bakmamak dinimiz açısından önemlidir. Peki bebeklerde ve çocuklarda avret var mıdır, avret sınırları neler? İşte çocuklarda yaşlara göre mahremiyet sınırları...

Dinimizin buyruklarına göre; kadınların avret yerleri ile erkeklerin avret yerlerinin farklı olması; bebek ya da çocuklarda avret bölgelerinin olup olmadığını akıllara getirebilmektedir. Erkekte göbekten diz kapağına kadar ki olan kısmın yani avret yerlerinin örtülü olması kadında ise yüz, el ve ayakların dışındaki tüm vücudun örtülü olması gerekmektedir. Bakılması ve dokunulması haram olan yerler 'Avret' bölgeleri olarak geçtiği için günaha girmemek açısından önemli bir konudur. Yetişkin kadın ve erkekte sınırlar en genel haliyle bu şekilde iken bebeklerde ya da çocuklardaki mahremiyet ölçüleri nelerdir? Bir babanın kız çocuğunun altını değiştirmesi ya da onu yıkaması dinen caiz midir? Gündelik yaşantı içerisinde farkında olmadan yanlış bir davranışta bulunmamak için bu konuyla ilgili merak ettiğiniz soruların cevabını haberin detaylarından okuyup öğrenebilirsiniz.

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA AVRET YERİ NERESİ?

Bebeklerde ve çocuklarda avret yerleri görmek

Bebeklerde ve çocuklarda avret yerleri görmek

Bazı ilahiyatçılara göre çocuklarda 0 yaşından 7 yaşına kadar avret yoktur. Yani 0-7 yaş aralığındaki bir kimse dini anlamda bazı durumlardan mükellef olmadığı için ona çocuk ya da bebek gözüyle bakılır. 7-10 yaş aralığındaki erkek çocuktaki avret yeri ise ön ve arka organlardır. Bu organlar kalça ve cinsel organı avret yeri olarak kabul edilir. 7-10 yaş grubundaki kız çocuklarında ise diz kapağı ile göbeği arasında kalan yerler avrettir.

10 yaşından sonra ise buluğ çağı zamanı geldiği için tıpkı biz yetişkinlerde olduğu gibi avret söz konusudur.

avret yerini görmek

avret yerini görmek

Çocukları kaç yaşına kadar anne baba yıkar? İLİŞKİLİ HABERÇocukları kaç yaşına kadar anne baba yıkar?

YAŞLARA GÖRE AVRET SINIRLARI...

Çocukların yaşlarına göre avret ölçülerine baktığımızda bu durum çok özel bir durum yoksa böyledir. Çocuğun yaşı küçük olmasına rağmen büyük insan gibi görünüyorsa ya da yaşı küçük olmasına rağmen yetişkin insan gibi avretten ya da cinsellikten anlıyorsa bu durum özel bir sorundur. Fizyolojik açıdan farklı olan çocuklarda yaş aralığı yoktur. Eğer çocuk normalse yukarıdaki ölçüler normaldir, kabul edilebilir.

Bazı alimlerimiz 0-4 yaş aralığındaki çocuklarda avret kelimesini kullanmaz çünkü bebek olarak değerlendirirler. 

MEZHEPLERE GÖRE ÇOCUKLARDA AVRET YERLERİ VE SINIRLARI

Çocuklarda avret yeri var mıdır

Çocuklarda avret yeri var mıdır

Dört mezhebin görüşlerine göre bu durum 3 gruba ayrılmaktadır. Mâlikî mezhebi bu konuda biraz daha toleranslı ve gevşek davranırken Hanefîler ve Hanbelîler sert ve katı bir tutum izlerler. Şâfîler ise aşırı sert tavır alırlar.

Hanefî mezhebine göre; 0-4 yaşta avret yeri yoktur. Bu yaş aralığındaki çocuklara dokunmak ve bakmak mübahtır. Çocukların avret bölgelerine dokunmak câiz değil ama bakılabilir.

Mâlikî mezhebine göre; Kız ve erkekte birtakım farklılıklar söz konusudur.0-8 yaş arası erkek çocuklarda avret yeri yoktur. Annenin 0-8 yaş grubundaki erkek çocuğunun bedenine bakması, dokunması ve ölüsünü yıkaması câizdir.

Mezheplere göre çocuklarda avret yerleri

Mezheplere göre çocuklarda avret yerleri

9-10 yaş arasındaki erkek çocuğun bedenine kadının bakması câizdir, ancak yıkaması câiz değildir. +13 yaş erkek çocuğunun edep yeri, erkeğin edep (avret) yeri gibidir. 0-2 yaş kız çocuğunda edep durumu söz konusu değildir. Ancak dokunmak açısından edep durumu vardır.

Şâfîlere göre; küçük kız çocuğunun edep yerleri büyük kadınlar gibidir. 

Hanbelîlere göre; 0-7 yaş aralığındaki erkek çocuk için edep durumu yoktur. Bakılıp, dokunulabilir. 7-10 yaş erkek çocuklarında edep yerleri sadece ön ve arka uzuvdur. Bu yaştaki kız çocuklarının ise göbek ile diz kapağı arasıdır.10 yaşındaki erkek çocuğu büyük erkekler gibidir.

Babalar günü hediyesi nasıl seçilir? En güzel babalar günü hediye önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Babalar günü hediyesi nasıl seçilir? En güzel babalar günü hediye önerileri
Peygamber Efendimiz (SAV)'in misafirlik adabı nasıldı? İslamiyet'te misafirlik adabı...

İLİŞKİLİ HABER

Peygamber Efendimiz (SAV)'in misafirlik adabı nasıldı? İslamiyet'te misafirlik adabı...
En güzel ve anlamlı Babalar Günü mesajları 2022

İLİŞKİLİ HABER

En güzel ve anlamlı Babalar Günü mesajları 2022

BİR YORUM YAPIN 0