Öldürülmesi günah olmayan hayvanlar! Zarar veren hayvanı öldürmek günah mı?

Evde karınca, fare ya da sinek öldürmenin günah olup olmadığı çoğu zaman kafa karıştırabilmektedir. Yanlışlıkla hayvan öldürme durumunda vicdan yapıp günaha girilip girilmediği konusunda sizlere rehber olabilecek bilgilerimiz sizlerle.

Hiçbir şeyin boşuna yaratılmadığı kainatta canlı cansız her varlığın var oluşunda bir hikmet vardır. Bizler de ne olursa olsun sevimli dostlarımıza bu dünyada sahip çıkmalı, onlara şefkatle ve merhametle yaklaşmalıyız. Merhamet ve şefkat yoksunu bazı insanlar, bırakın iyiliği sebepsiz yere şiddete başvurup hayvanlara zulmedebilmektedir. Özellikle de son zamanlarda ne yazık ki sıklıkla gündeme gelen hayvana karşı zulüm ve şiddet haberleri başta hayvanseverler olmak üzere zerre kadar merhamet sahibi olan tüm insanlığı üzmektedir. Ancak bilinmelidir ki bu dünyada olmasa dahi ahirette bunun karşılığı kesinlikle görülecektir. Bu durum Peygamber Efendimiz (SAV)'in en güzel şu hadisinde açığa çıkmaktadır: “Bir kadın, bağlayıp yemek vermediği ve yer haşerelerinin yemesi için serbest bırakmadığı kedi yüzünden cehenneme girdi.” (Buhari, Bed'ül-Halk 17.) buyurmuştur.

  •  ''Siz yerde olanlara acıyın ki göktekiler de size acısın'' ayetinden yola çıkılacağı üzere merhametimizi hayvanların üzerinden eksik etmemeliyiz. Bu konuda yükümlülüklerimizin olmasının yanı sıra yaratılan bazı hayvanlar bizlere zarar verebilir.
  • Peki böyle bir durumda ne yapmalıyız? Pek çoğumuzun bu konu ile ilgili aklına gelen ilk şey; 'zarar görmemek ve o hayvanı kendimizden uzak tutmak maksadıyla cana ya da mala hasar vermesin diye öldürmek günah mı?' sorusu olur. 

ZARAR VEREN HAYVANI ÖLDÜRMEK GÜNAH MIDIR? 

Genellikle köy ortamlarındaki bahçede ya da tarlalarda yetişen ürünlere yabancı hayvanlar tarafından zarar gelmemesi için etrafı tel örgü gibi malzemelerle korunaklı bir hale getirilir. Zararlı hayvanları ilk etapta öldürmektense uzak tutmaya çalışılmalıdır. Şayet bunu gerçekleştirmek mümkün değilse öldürülebilir. Bahçede yılan ya da evde akrep gibi hayvanlara rastlanırsa bu hayvanlar hayati tehlike oluşturacağı için öldürülebilir. Ancak zararsız hayvanlar her ne olursa olsun öldürülmemelidir! 

ÖLDÜRÜLMESİ GÜNAH OLMAYAN HAYVANLAR! HAYATİ TEHLİKE OLUŞTURAN...

hayvan öldürmek günah mı

hayvan öldürmek günah mı

Fare, sinek sivrisinek gibi hayvanlar direkt öldürülmemeli bunun yerine evden kovucu ilaç ve tedbirlere başvurmak daha doğrudur. Zararlı hayvanları öldürürken de kesinlikle eziyet verilmeden ve ateşe atılarak yakılmadan öldürülmelidir.

HADİS-İ ŞERİF: "Beş tane hayvan "fasık"dır ki, Mekke'nin harem bölgesinde de öldürülebilir. Bunlar; fare, akrep, karga, çaylak ve yırtıcı köpektir." (Bir rivayette: kişi ihramda da olsa bunları öldürebilir.) (Buhârî, Bedu'l-halk, 16; Müslim, Hac, 9: 66-72). Bazı rivayetlerde yılan da vardır.

Dini kaynaklarda bazı belirtilen açıklamalara göre; yırtıcı kurt gibi insana saldıran, eziyet veren tüm hayvanlar "yırtıcı köpek" manasındadır, öldürülmeleri caizdir. Ancak eziyet etmeyenleri sebepsiz yere öldürmek caiz değildir!

Kabir azabından koruyucu Tebareke suresi fazileti! Kabir azabı sebebi ve hafifleten dualar

İLİŞKİLİ HABER

Kabir azabından koruyucu Tebareke suresi fazileti! Kabir azabı sebebi ve hafifleten dualar
Subhanallahi ve bihamdihi zikrinin fazileti! Kısa günlük zikir: Subhanallahi ve bihamdihi

İLİŞKİLİ HABER

Subhanallahi ve bihamdihi zikrinin fazileti! Kısa günlük zikir: Subhanallahi ve bihamdihi
Hayvanları kısırlaştırmak günah mı? Kedi kısırlaştırmak caiz mi?

İLİŞKİLİ HABER

Hayvanları kısırlaştırmak günah mı? Kedi kısırlaştırmak caiz mi?

BİR YORUM YAPIN 11

Mehmet 10 ay önce

Sahibi hayvanını öldürdüyse ne duası yapması lazım

Elif 2 yıl önce

Israrla ve sabırla belediyeye haber verin, şikayet edin. Kaçmazsan ısırmaz inanışı da hikaye, daha geçenlerde oldukça yapılı ve köpeklere de alışık bir akrabamı kaçmadigi halde isirdilar sadece kendi halinde yürürken. Bu hayvanlar ülkemin her yerinde başa bela hale geldi, resmen terör saçıyorlar. Muzur- masum ayrımı yapmadan köpekleri kutsayan psikolojisi bozuk insanlarin şerrinden korkan belediyeler de bir çözüm bulmaya korkuyorlar.

Toplam 8 beğeni

01MTO 2 yıl önce

İş yerinde ve evinin yakınında saldırgan birden fazla köpek var ve artık sürü haline gelmişler belediyeye bildirmeme rağmen hiçbir şey yapılmadı öldürmek istemiyorum ama zararda görmek istemiyorum sizce ne yapmalıyım

Toplam 10 beğeni

Çakır 2 yıl önce

İnsanlar yüzünden o halde o hayvanlar eğer köpekten korkarsan o seni bilir korkutmak ister ama amacı ısırmak değildir daha önce yaşadığım için bilgim var köpekler üzerine doğru gelse bile sakın kaçma kaçmassan o zaten belirli noktadan sonra gelmez kaçarsan zarar görebilirsin ama bi insanın verdiği zarardan daha az zarar verir emin ol

Toplam 0 Beğeni

Tuana 2 yıl önce

Enam 36. Ayette böyle bir açıklama yok. Lütfen hatayı düzeltelim.

can dogan 2 yıl önce

enam suresi 36 da böyle bir ayet yoktur...

Yorumların Tümünü Okuyun