Eyyam-ı Biyd (Aydınlık günler) orucu nedir? Şaban ayının 13, 14, 15. günleri ne zaman?

Hicri ayların 13.14 ve 15 günlerinde oruç tutmanın çok sevap olduğunu ve bugünleri oruçlu geçirmenin neredeyse tüm seneyi oruçlu geçirmek kadar sevaba denk geldiğini müjdeleyen Peygamberimiz (SAV), ümmetine de bu orucu tavsiye etmektedir. Aydınlık günler olarak da nitelendirilen Eyyam-ı Biyd orucunun sevabını ve önemini İlahiyatçı Mustafa Karataş Hoca'ya sorduk.

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in devamlı olarak tutmaya çalıştığı ''Eyyam-ı Biyd'' denilen ve kameri ayların 13,14 ve 15. günleri olan oruç, fazilet bakımından çok üstündür. Ayın en parlak günleri olan bu günlerde nafile oruç tutmanın sevabı ile ilgili  Efendimiz (SAV)'in "(Herhangi bir aydan) on üç, on dört ve on beşinci günler olan eyyâm-ı bîydi oruçlu geçirene, Allah-u Teâlâ, birinci gününde on bin sene, ikinci gününde yüz bin sene, üçüncü gününde ise üç yüz bin senelik ecir verir." hadis-i şerifi olduğu bilinmektedir. Hz. Hafsa (ra) rivayetlerine göre; "Dört şeyi Resûlullah (SAV) Efendimiz hemen hemen hiç terk etmedi diyebilirim: Âşure orucu, Zilhicce'nin ilk on gününün oru­cu, her ayın 13, 14, 15. günlerinde oruç ve bir de sabah farzından ön­ce iki rek'at namaz..." (Ahmed bin Hanbel, Nesâi) bu günlerde ecir kazanabilmemiz için ıskalamamız gereken oruç günlerinden biri olduğunu anlayabiliriz. Eyyam-ı Biyz orucunun bir diğer adıyla 'Aydınlık günler' olarak kaynaklarda geçmesinin sebebi; Hicrî ayların 13, 14 ve 15. gecelerinde Ay'ın her zamankinden daha net ve parlak görülmesidir. Efendimiz (SAV) de, her ayın bu günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. (Ebû Dâvûd, Savm, 69; Tirmizî, Savm, 54) O günlerde oruç tutmanın yılın tüm günlerini oruçlu geçirmek kadar sevap olduğunu müjdelemiştir. (İbn Mâce, Sıyâm, 29).

Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir, ne zaman tutulur? Üç aylar orucunun faziletleriİLİŞKİLİ HABERÜç aylar orucuna nasıl niyet edilir, ne zaman tutulur? Üç aylar orucunun faziletleri

İLAHİYATÇI MUSTAFA KARATAŞ: ''EYYAM-I BİYZ ORUCUNUN SEVABI 1 AYLIK ORUCUN SEVABINI GEÇER''

Eyyamı biyz orucu faziletleri

Eyyamı biyz orucu faziletleri

Türk hadis kürsüsü profesörü ve İlahiyatçı Mustafa Karataş Hoca, Eyyam-ı Biyd günlerinde oruç tutmanın faziletine ve önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte Yasemin.com'a özel açıklamalar...

''Resulullah Efendimiz (SAV), nafile oruç tutmak isteyenlere bütün ayı oruçlu geçirmelerini tavsiye etmiyor. Abdullah bin Amr-el As (rahm) çok oruç tutmaya niyetlendi. Her gününü oruçlu geçiriyordu. Babası ise oğlunu ''Oğlum her gün oruç tutuyor, gece gündüz Kuran okuyor.'' diyerek Peygamber Efendimiz (SAV)' e şikâyet etti.

Peygamber Efendimiz (SAV) ise; Ey Abdullah her gün oruç tutma. Ayda 3 gün oruç tutsan yeter. Hiç olmazsa Davud’un orucu gibi tut şeklinde nasihatler etti. Buna razı oldu ama ömrünün sonunda ‘Keşke Peygamberimizle pazarlık yapmasaydım da üç güne razı olsaydım.  Çünkü yaşlılıkta tutamayınca üzüldü.  Her ayda üç gün oruç tutmanın bir aya bedel olduğunu biliyoruz çünkü nafile ibadetlerde bir sevaba bir hasene veriliyor. Bir hasene de 10 ile çarpılıyor.  10 gün oruç tutmuş gibi oluyor. Eyyam-ul Biyz dediğimiz Kameri Günlerde, Kameri ayın 13, 14, ve 15i aydınlık günlerdir. O günlerde sahura kalkmak daha kolaydır.  

O 3 gün bizim için yeterlidir. İsterse pazartesi Perşembe oruçları da var.  Aşağı yukarı 1 hafta oruç tutmuş olur 1 ayda. Sevap olarak bir aylık orucun sevabını geçer.''

2024 EYYAM-I BİYD GÜNLERİ! ÜÇ AYLAR ORUCU NE ZAMAN TUTULMALI?

eyyam-ı biyz orucu

eyyam-ı biyz orucu

  • Recep ayının 13, 14 ve 15'i ne zaman?

Recep ayı 13. gün: 24 Ocak 2024 Çarşamba

Recep ayı 14. gün: 25 Ocak 2024 Perşembe

Recep ayı 15. gün: 26 Ocak 2024 Cuma

  • Şaban ayının 13, 14 ve 15'i ne zaman?

Şaban ayı 13. gün: 22 Şubat Perşembe

Şaban ayı 14. gün: 23 Şubat Cuma

Şaban ayı 15. gün: 24 Şubat Cumartesi

Ebû Zer’den (r.a) rivayetlerine göre Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu:

“(Ey Ebû Zer!) Ayda üç gün oruç tutacağın zaman, on üç, on dört ve on beşinci günleri tut.” (Tirmizî, Savm 54)

Sevgili Peygamberimiz (SAV), Ramazan orucu farz olmadan önce “Eyyam-i biyz” günlerinde bu orucu tutmuş (Ahmed, 5/246; Tirmizî, Savm, 41, 54), Ramazan orucu farz olduktan sonra da Eyyam-ı Biyz günlerinde orucu terk etmemeye çalışmıştır. (Tirmizî, Savm, 54).

Nafile ve farz oruca en geç ne zaman niyet  edilir? Kaza orucuna niyetİLİŞKİLİ HABERNafile ve farz oruca en geç ne zaman niyet edilir? Kaza orucuna niyet

ÜÇ AYLARDA ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ

Eyyam-ı biyz orucu nedir

Eyyam-ı biyz orucu nedir

Mübarek üç aylarda nafile orucunu olabildiğince fazla tutmaya çalışan Peygamber Efendimiz (SAV) 'in Recep ayı orucu ile ilgili nakledilen rivayeti şöyledir; Said İbn Cü- beyr’den (r.a.) naklettiğine ibn Abbas (r.a.) şöyle demişti:

"Rasulullah (s.a.s.) Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz; galiba hiç yemeyecek (ayın her gününde oruç tutacak) derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi (ki biz galiba hiç oruç) tutmayacak derdik. (Ebu Davud, Sünen, K. Savm 56, II, 811, Hadis no: 2430)

Haroşa bebek yeleği nasıl örülür? En kolay haroşa bebek yeleği yapımı...

İLİŞKİLİ HABER

Haroşa bebek yeleği nasıl örülür? En kolay haroşa bebek yeleği yapımı...
Lohusa dönemindeki anneye nasıl davranılması gerekir?

İLİŞKİLİ HABER

Lohusa dönemindeki anneye nasıl davranılması gerekir?

BİR YORUM YAPIN 0