Zikir çekerken nelere dikkat edilmeli? Zikrin adabı...

"...Kesinlikle Allah'ın zikri daha büyüktür..." (Ankebut, 29/45) buyuran Allah (c.c), ebedi mutluluğa erişebilmemiz için bizlere her türlü fırsatı tanımaktadır. Bizler de O'nun rızasını ve sevgisini kazanabilmek için zikir ibadetlerinde devamlılık sağlamalıyız. Peki zikir çekmenin adabı nedir, tesbihte ne söylenir?

Amel defterini sağ elimizden alabilmek için rutin hayatımızda dünya telaşına dalmamak ve mümkün olduğunca Allah'ı zikretmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Tesbihte, Allah'a bir adım daha yakın hissetmek ve O'nun hoşnutluğunu kazanmak için fazilet değeri yüksek olan zikirleri çekmeliyiz. Bu konu ile ilgili Ebu Hureyre (r.a) rivayetine göre Sevgili Efendimiz (SAV) şöyle buyurmaktadır: ''Ben kulumun zannının yanındayım. Beni andığında ben de onunla birlikteyim: Eğer o beni gönlünde gizlice anarsa ben de onu zatımda anarım. Eğer o beni bir topluluk içerisinde anarsa ben de onu onlardan daha hayırlı bir topluluk içerisinde anarım. Kulum bana bir karış yaklaşırsa ben de ona bir arşın yaklaşırım. Kulum bana bir arşın yaklaşırsa ben de ona bir kulaç yaklaşırım. O bana yürüyerek gelirse ben de ona koşarak gelirim.'' Buhari, Tevhid 15,35,50; Müslim, Zikr 2 (2675), Tevbe (2675) Hadis-i şeriften anlaşılacağı üzere biz ne kadar dilimizi Allah'ın zikriyle doldurursak kendimizi o kadar Allah'a yakın hissederiz. Peki zikir çekerken ne söylenir? İşte zikir çekmenin adabı:

Peygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirlerİLİŞKİLİ HABERPeygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirler

PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'İN GECE OKUDUĞU ZİKİRLER

tesbihte ne çekilir

tesbihte ne çekilir

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in eşi Hazreti Ayşe (r.a.) validemiz buyuruyorlar ki:

"Resulullah (s.a.v.) Efendimiz geceleyin ibadete kalkar önce 10'ar defa "Allahuekber", "Elhamdülillah", "Sübhanallahi vebihamdih", "Sübhanallahil melikul kuddüs", "Estağfirullah", "La ilahe illallah" diye zikreder sonra; 10 defa daha "Allahümme euzubike mindikkidünya vediki yevmül kıyame" (Allah'ım dünyanın da kıyamet günün de sıkıntı ve darlıklarından sana sığınırım.) şeklinde dua ve niyazda bulunur sonra da namaz kılmaya başlardı. (Süneni, Ebu Davud, Edeb)

Peygamberimiz sıkıntılı anlarında, korkulu zamanlarında, sevincinde, mutluluğunda, şükründe, dinlenmesinde ya da yürürken veya çalışırken gece-gündüz olmak üzere her türlü Rabbi'ni zikir halindeydi. Ashabına ve ümmetine de böyle olmalarını önerirdi.

Peygamberimizin tesbih çekme adabı! Parmakla tesbih nasıl çekilir?İLİŞKİLİ HABERPeygamberimizin tesbih çekme adabı! Parmakla tesbih nasıl çekilir?

ZİKİR ÇEKME ADABI! ZİKİR ÇEKERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Vadi üzerinde bulunan sahabiler 'Allahu Ekber, Allahu Ekber, La ilahe illallah' şeklinde tekbir getirirken seslerini yükseltmişlerdi. Bunun üzerine Peygamberimiz (SAV), ''Kendinize yumuşak davranın. Çünkü siz ne sağır birisine ve ne de burada olmayana sesleniyorsunuz. Doğrusu siz, çok iyi işiten ve ve size çok yakın olana sesleniyorsunuz. O, sizinle beraberdir.'' buyurdu.

HANGİ DURUMLARDA TESBİH ÇEKİLMEMELİ? 

- Allah (c.c)'u devamlı bir şekilde her yerde ve her koşulda zikretmek, fazileti bakımından dereceleri arttıran ibadetler arasında yer alır. Ancak bazı durumlar vardır ki o durumlarda zikre devam etmek uygun görülmez. İşte zikir çekmeye ara verilmesi gereken durumlar:

- Büyük veya küçük tuvaleti yaparken zikre devam etmek mekruhtur.

- Cinsel birleşme öncesinde değil de o esnada zikir çekmek yine mekruhtur.

- Cuma vakti imam hutbe okurken, namazı eda etmek için gelen kimselerin hutbeyi dinlerken zikre devam etmemesi gerekir. Hutbe sırasında dünyalık meseleleri konuşanlara 'sus' bile denmemelidir. Çünkü hutbeyi dinlemek de namazın bir parçası gibidir, dinlemek gerekir.

Abdestsiz dua ve sure okunur mu? Abdestsiz tesbih çekilir mi? Başı açık iken zikir çekmek...İLİŞKİLİ HABERAbdestsiz dua ve sure okunur mu? Abdestsiz tesbih çekilir mi? Başı açık iken zikir çekmek...

CUMA GÜNÜ OKUNACAK ZİKİRLER! CUMA GÜNÜ TESBİHLERİ VE ANLAMLARI:

tesbih çekme adabı

tesbih çekme adabı

Cuma günü namaz kılmadan önce 100 kez “Ya Allah, Ya Hu” diyerek hayırlı dileklerde bulunabilir.

Cuma günü içerisinde Lâ ilahe illâ ente yâ Hannânü ya Mennânü yâ bedî’as semâvâti vel arzı yâ zel Celâli vel İkrâm şeklinde dua edilirse sevap kazanılabilir.

Cuma ezanı vakti 1062 kere Yâ Bâis diyenin Allah'ın izniyle bekar ise kısmeti açılabilir.

Cuma namazını kıldıktan sonra 100 kez “Ya Rahman” demenin unutkanlıktan ve gafletten kurtulmaya yardımcı olmasının yanı sıra kalpleri nurlandırmaya vesiledir.

Cuma namazından sonra 100 kez “Ya Gaffar” zikri affa mağfiret için etkili olduğu bilinmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0