Fil Suresinin olayı nedir? Fil Suresi Arapça okunuşu ve anlamı

İsmini içinde geçen fillerden alan Fil Suresi, önemli ve ibret verici mucizeleriyle Allah'ın kudretini bizlere göstermektedir. Fillerin Ebrehe ordusunu nasıl yendiği anlatılan Fil Suresinin olayını haberimizin detaylarında bulabilirsiniz. Fil suresinin Arapça okunu ve anlamı:

Kuran-ı Kerim'in 105. suresi olarak yerini alan Fil Suresi, Mekke'de nazil olan ve ismini ilk ayetteki "fil" kelimesinden alan bir suredir. Asya ve Afrika'daki iri yapılı ve güçlü hortumları olan Filler, aynı zamanda boynuzlu ve büyük kulaklı bir hayvandır. Fil Suresinde ise önceki evrede Allah (c.c)'un müminlere yardımını ve büyüklenenlere karşı gösterilen gazaptan bahsedilmektedir. Müslümanların kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim’de Rabbimiz’in (c.c) birçok mucizesine yer verilmektedir. Tarih boyunca önemli yerlerden biri olan Kabe, ne yazık ki kötü niyetli insanların hedefi olmuştur. Fil suresinde, Kabe’ye yapılmakta olan hain plan girişimin Rabbimiz (c.c) tarafından nasıl bertaraf edildiği görülmektedir.

FİL SURESİ OLAYI NEDİR? FİL SURESİNİN HİKAYESİ

Toplamda beş ayetten oluşan bu sure Sevgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)'in bu dünyaya teşrif etmeden 53 yıl önce gerçekleşen bir olayı anlatmaktadır. Fil suresi, Allah (c.c)'un evi olan Kabe’ye zarar vermek isteyen Ebrehe ve ordusunun kaçınılmaz sonunu anlatıyor. Ebrehe zamanında Yemen valisiydi. Ancak insanların Hac için Mekke’ye gitmelerini istemiyordu. Kuleys’e bir kilise inşa ettirdi. Hacıların buraya gelmesini söyledi. Yemenli Araplar bu duruma çok öfkelenmişlerdi.

Rivayete göre Nukayl isimli bir yerli, bu olay karşısında sessiz kalmamayı tercih etmişti. Bir gece kiliseye girip içini talan etti. Bunu duyan Vali Ebrehe çok sinirlenmişti ve karar verdi. Kabe yıkılmadan hacıların oraya gelmesini sağlayamayacaktı. Bu hiddetle bir ordu kurdu. Bu ordu fillerden oluşuyordu. Niyeti Mekke’ye gidip Kabe’yi yıkmaktı.

Ebrehe ve ordusu Mekke’ye vardılar. Allah (CC) bu durumu ezeli ve ebedi ilmide bildiği için Kabe’nin üstüne kuşlar yolladı. Bu kuşlar ebabil kuşlarıydı. Her birinin ayaklarında ve gagasında taşlar vardı. Bu taşların boyutu mercimekten büyük ve nohuttan küçüktü.  Beytullah’a girmeye çalışan bu orduyu Allah’ın (cc) izni ile ebabil kuşları engelledi. Her biri taşıdığı taşları yere attı ve kocaman filleri helak ettiler. Gökyüzünden gelen bu taşlar adeta kurşun gibiydiler. Asker ve fillerin başından girip ayaklarından çıkıyordu. Kuşlar yüzünden bozguna uğrayan bu ordunun başı Ebrehe Yemen’e kaçarak geri dönmüştür.

FİL SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU:

Fil suresi arapça okunuşu

Fil suresi arapça okunuşu

FİL SURESİ TÜRKÇE OKUNUŞU:

Bismillâhirrahmanirrahim

1. Elemtera keyfe fe’ale Rabbuke bi-ashâbi’l-fil.

2. Elem yec’al keydehum fi tadlil.

3. Ve ersele ’aleyhim tayran ebâbil.

4. Termihim bi-hıcâratin min siccil.

5. Fece’alehum ke’asfin me’kul.

 

FİL SURESİ ANLAMI:

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.
1- Rabbin fil sahiplerine neler etti, görmedin mi?
2- Onların kötü planlarını boşa çıkarmadı mı?
3- Onların üstüne ebabil kuşları gönderdi.
4- O kuşlar, onların üzerlerine pişkin tuğladan yapılmış taşlar atıyordu.
5- Böylece Allah onları yenilip çiğnenmiş ekine çevirdi.

Namaz sureleri sıralaması! Namazda hangi sureler okunur? Namaz kılarken okunan zammı sureler

İLİŞKİLİ HABER

Namaz sureleri sıralaması! Namazda hangi sureler okunur? Namaz kılarken okunan zammı sureler
Namaz kılarken nereye bakılır? Secdede gözleri kapatmak mekruh mu?

İLİŞKİLİ HABER

Namaz kılarken nereye bakılır? Secdede gözleri kapatmak mekruh mu?

BİR YORUM YAPIN 0