Duada ısrarcı olmak doğru mudur? Bir şeyi çok istemek...

Bir şeyi ne kadar çok istersek onunla imtihan olabileceğimiz için ölçülü ve hayırlısını istemekte fayda vardır. Öyle ki 'hayır' zannedip istediğimiz şey olmadığı zaman hayal kırıklığına kapılsak da belki de hayırlısı o şeyin olmamasıdır. Peki yine de duada ısrarcı olunmalı mıdır?

İbadetlerin özü olan dua, tıpkı namaz gibi Allah (c.c)'a karşı kendimizi en yakın hissedebileceğimiz anlardandır. Öyle ki bu durum Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in sahih hadis-i şerifinde şöyle zikredilmektedir: "Kulun Allah’a en çok yakın olduğu secde halidir. Secdede Allah’a çok dua edin." (Müslim) Göğsümüz sıkışıp daraldığında feraha ulaşmak için ya da sevinçli bir haber aldığımızda şükrümüzü eda etmek için sığınabileceğimiz tek kişi Rahman ve Rahim olan Allah (c.c)'dur. Dünyalık ya da ahiretlik isteklerimizi beyan edeceğimiz dua sırasında ise Allah (c.c)'un hoşuna gideceği şekilde hareket etmek duanın makbul olması durumunda önemli bir konumdadır. Bunun için dua ederken şu kriterlere dikkat edilebilir; Kıbleye dönük ve abdestli olmak, helal yiyeceklerle karın doyurmak, dinimize aykırı isteklerden uzak durmak, beddua etmemek gibi kriterlere dikkat ederek duamızı tamamlayabiliriz.

Başkasına dua etmek mi daha sevap dua almak mı? Hayır duası nasıl alınır? Hayra vesile olmak...İLİŞKİLİ HABERBaşkasına dua etmek mi daha sevap dua almak mı? Hayır duası nasıl alınır? Hayra vesile olmak...

DUADA ISRAR EDİLMELİ Mİ? BİR ŞEYİ ÇOK İSTEMEK...

"Rabbiniz hayiydir, kerimdir. Kulu dua ederek kendisine elini kaldırdığı zaman, O, ellerini boş çevirmekten istihya eder." (Tirmizî, Daavât 118, (3551); Ebû Dâvud, Salât 358, (1488) hadis-i şerifinden anlayabileceğimiz temel nokta ne olursa olsun duaya devam etmemiz gerektiğine işaret etmektedir. Duaya karşılık muhakkak bir geri dönüşün olacağını kesin bir dil ile ifade edilmiştir. Bu geri dönüş ise şu şekillerde sağlanabilmektedir:

"1. Ya isteğe uygun olarak dünyada görülecek bir şekilde makbul olur.

2. Ya âhirette verilmek üzere sevap takdir edilir.

3. Yahut günahları affedilir."

Enes b. Malik (r.a) rivayetine göre, Efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor:

''Sizden biri dua ettiğinde ('bana mağfiret et, bana merhamet eyle' gibi) kararlı bir şekilde istesin. Asla ''Allahümme in şi'te fe e'tni'' (Allahım dilersen bana ver) demesin. Çünkü Allah'a karşı zorlayıcı hiç bir şey yoktur.'' Buhari, Deavat 21, Tevhid 31; Müslim, Zikr 7 (2678)

HADİS-İ ŞERİF: ''Peygamber Efendimiz (SAV), dua ettiği zaman üç kere tekrar eder, Allah'tan bir şey istediği zaman üç kere isterdi.'' (Müslim, Cihad ve Siyer, 107)

Dua etmenin incelikleri neler, en güzel dua nasıl edilir? Duada ısrarcı olmak...İLİŞKİLİ HABERDua etmenin incelikleri neler, en güzel dua nasıl edilir? Duada ısrarcı olmak...

DUA'NIN ADABI NEDİR? DUA ETMENİN İNCELİKLERİ VE EDEBİ...

dua etmek

dua etmek

Allah (c.c)'un kudretini ve kulları üzerindeki hakkını düşünüp ona göre edebli bir şekilde dua etmek gerekir. Dua'ya başlamadan önce Allah'ı övmek ve ona şükretmek, kalpteki gafleti yok ederek Allah'a yönelmeyi sağlar. Peygamber Efendimiz (SAV), mescitte namaz kılan bir kişinin hemen duaya başlaması üzerine şöyle demiştir:

''Ey namaz kılan acele ettin, namaz kılıp oturduğun vakit Allah'a layık olduğu şekilde hamd et, sonra bana salat ve selam et, sonra da yapacağın duayı yap.'' (Tirmizi, Daavat, 65)

Kendini boşlukta hisseden ne yapmalı? Allah'a yakın hissedememek...

İLİŞKİLİ HABER

Kendini boşlukta hisseden ne yapmalı? Allah'a yakın hissedememek...

BİR YORUM YAPIN 2

MUHAMMED EMİN 7 ay önce

Arkadaşlar dua ederken olağanüstü bişey istesem ALLAH kabul eder mi?

Zeynep 1 yıl önce

Çok istiyorum onu ama o da istiyor mu anlamıyorum

Toplam 2 beğeni