Ölüm anında ne hissedilir? Azrail ölen insana görünür mü? Azrail'in görünme şekli...

Gündelik yaşantımız içerisinde neredeyse hepimizin ölümle ilgili en çok merak ettiği konu Azrail (a.s)'ın can almaya geldiği esnadır. Ölüm anında acı çekip çekmeyeceğimiz ya da meleklerin bize nasıl görüneceği ile ilgili soru işaretleri varsa cevabını haberimizde bulabilirsiniz. Ölüm anında bizi bekleyen durumlar...

Eninde sonunda göçüp gideceğimiz bu diyardan başka bir de öldükten sonra bizleri bekleyen sonsuz bir hayat vardır. Bu ahiret hayatında ebedi huzur ve refaha ulaşmak için dünyada bolca hasenat biriktirmeliyiz. Allah (c.c)'un biz kullarını imtihan etmek için gönderdiği dünyada yaptığımız her iyilik ve kötülük toplu iğne değeri kadar bile olsa karşımıza çıkacağı için bazen sırf gaflete düşüp işlediğimiz günahların korkusundan sebep ölümün gelip çatmasından korkarız. Mevlana'nın da dediği gibi; “Ölüm aynasında görüp ürktüğün, korktuğun; ölümün çehresi değil, kendi çirkin yüzündür. Senin rûhun bir ağaca benzer. Ölüm ise o ağacın yaprağıdır. Her yaprak, ağacın cinsine göre vücut bulur…” Kısaca ölüm, kişinin karşısına yaşadığı süre boyunca işlediği iyi veya kötü amellerdeki manevi keyfiyete uygun şekilde çıkacaktır. Şöyle ki; ölüm acı ve ızdıraplarla dolu bir azap yolculuğu olarak karşımıza çıkabilecek iken son nefesimizi verirken bayram gelmişcesine huzur ve mutlulukla da bizi karşılayabilir. Eğer sizin de aklınızda ölüm meleği olan Azrail (a.s) can almaya geldiğinde ne hissederim ya da Azrail (a.s) bana nasıl görünür? gibi sorular varsa buyurun cevabı haberin detayında beraber öğrenelim...

Ölüm korkusu nedir ve ölümden korkan kişi ne yapmalı? Ölüm anı ile ilgili ayet ve hadislerİLİŞKİLİ HABERÖlüm korkusu nedir ve ölümden korkan kişi ne yapmalı? Ölüm anı ile ilgili ayet ve hadisler

ÖLÜRKEN KİŞİ NE HİSSEDER? AZRAİL (A.S) ÖLÜYE NASIL GÖRÜNÜR?

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) ölüm anı ile ilgili bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır:

“Müslüman bir kimse ahirete yaklaştığı ve dünyadan ayrılma vakti geldiği zaman, ölüm meleği gelir ve başucuna oturur. Semadan da melekler inerler; yüzleri güneş gibi parlaktır. Yanlarında Cennet kefenlerinden ve kokularından vardır. O şahsın önüne, baktığı yere otururlar. Ölüm meleği şöyle der:

‒Ey huzura ermiş nefs! Rabbinin mağfiretine ve rızâsına kavuşmak için çık!

O da bir su damlasının kaptan aktığı gibi kolaylıkla çıkıverir…

Ecel ne demek, ecel vakti değişir mi? Her ölüm ecel mi, dua ile ömür uzar mı?İLİŞKİLİ HABEREcel ne demek, ecel vakti değişir mi? Her ölüm ecel mi, dua ile ömür uzar mı?

Fâcir (günahkâr) kimseye gelince; o da âhirete yaklaşıp dünyadan ayrılma vakti geldiğinde, ölüm meleği gelir ve başucuna oturur. Semâdan melekler inerler; yüzleri simsiyah ve ellerinde kıldan yapılmış, kaba ve sert giysiler vardır. Önüne, gözünün baktığı yere otururlar. Ölüm meleği:

‒Ey pis ruh! Allâh’ın hiddet ve gazabına uğramak için çık! der.

Ruh cesetten, kancalı ve çatallı bir şişin, ıslak yünün içinden çekilip çıkarılması gibi oldukça zor ayrılır. Onunla birlikte vücuttaki bütün damarlar ve sinirler de (sanki) kopar, (o derece ıztırap verir)…” (Bkz. Hâkim, Müstedrek, I, 93-95/107. Krş. Ahmed, IV, 287, 295; Heysemî, III, 50-51)

Ölmeden önce ahirete hazırlık için ne yapmalıyız? Ölüme nasıl hazırlanılır? İLİŞKİLİ HABERÖlmeden önce ahirete hazırlık için ne yapmalıyız? Ölüme nasıl hazırlanılır?

ÖLÜM ANINDA NELER OLUR? KİŞİ DURUMUNU KABİRDE BİLEBİLİR Mİ?

Sahabeden sonraki neslin meşhur fakihlerinden Ebu Cafer Muhammed b. Ali (v. 117/ 735), ölüm vakti gelip çattığında kişiye iyi ve kötü amellerinin gösterileceğini söylemiştir. Kuran-ı Kerim'de yer alan Kıyame Suresi'nde: "O gün insan işlediği ve işlemediği (önden gönderdiği ve tehir ettiği) amellerle uyarılır. (Bütün amelleri kendisine haber verilir.)" ayeti zikredilir.

Suyuti de Hasan-ı Basri’nin şöyle dediği görülmektedir: "Ölümü anında o kişinin hafaza melekleri iner ve ona hayır ve şer, bütün yaptıkları arzolunur. Bir iyilik görünce sevinerek bakar, ondan gözünü ayırmaz ve yüzü parlar. Bir kötülük görünce de gözünü indirir, bakmak istemez ve yüzünü ekşitir. "

Berzah hayatında nasıl karşılanacağını ve ne yaşayacağını kişi ölüm anından itibaren idrak eder. Öyle ki hadis-i şerifte Hz. Ali'nin : "Gideceği yeri bilmeden bir kimsenin bu dünyadan çıkması haramdır." dediği rivayet edilmiştir. Suyûti, a.g.e. v. 35 b; 171 b

Cenaze namazı sevabı! Cenaze namazı nasıl kılınır, hangi dua okunur? Ölünün arkasından ağlamak

İLİŞKİLİ HABER

Cenaze namazı sevabı! Cenaze namazı nasıl kılınır, hangi dua okunur? Ölünün arkasından ağlamak

BİR YORUM YAPIN 2

Nisa 2 yıl önce

Harika merak etmiştim☺️

Toplam 1 beğeni

Nisa 2 yıl önce

Harika merak ettiğim şeyler vardı teşekkür ederim ♥

Toplam 3 beğeni