Kalbe gelen sıkıntı ve ruh halleri! Kalbin manevi hastalıkları ve iyileştirmenin yolları

Siyah noktalar şeklinde küçük günahlarla başlayıp giderek artan siyah noktalar yerini kapkara bir kalbe bırakınca hissizlik başlar ve kalp körelerek ölür. Kalbin ölmesi ise asıl felaketimiz olup bizi Allah'ın azabına götüren en kötü yollardandır. Peki kalp katılığı nasıl giderilir? Kalbin manevi hastalıkları ve tedavisi...

İnsanoğlu, cahilliğinden ötürü yaşadığı süre zarfında depremden, hastalıktan, savaştan ya da yangından yani can kaybına neden olabilecek her türlü maddi felakete karşı korku duyar. Ancak bu hususta atlanan öncelikli bir şey vardır ki o da; asıl korkulması gereken günahlarımızın kalbimizi öldürüp bizi zamanla dünyaya bağlamasıdır. Mevlana Hazretlerinin de dediği gibi “İnsanların çoğu, bedenlerinin ölümünden korkarlar. Asıl korkulması gereken husus, kalplerin ölümüdür.” Kişinin işlediği her günah, kalbine düşen küçük siyah bir lekedir ve bu lekeler arttıkça kalpteki lekelerde büyür ve organın tamamını kaplar. Günahlardan dolayı kapkara kesilen kalp öyle bir duruma gelir ki hayır ile şerri, doğruyla yanlışı ayırt edemez hale gelir. Dinimizce büyük günahlardan sayılan bir eylem o kimseler için vicdanında en ufak bir rahatsızlık duymadan işlenebilir hale gelebilir. Bunun en kötüsü ise kişinin kendi kalbinin öldüğünün idrakında olmamasıdır.

  • Ölü bir kimsenin dış dünyadakiler tarafından görülüp işitilmesi mümkün olmadığı gibi manevi anlamda ölen bir kalbin de gerçekleri görememesi muhakkaktır.
     
  •  Müslüman bir kimse Allah’ın gazabını düşünüp korkmuyor, ecrini düşünüp gaza gelmiyorsa, bu durum kalbin öldüğüne işarettir.
     
  •  Kalbin ölümü; tam, yarım, çeyrek ölüm gibi değişik mertebelere ayrılır. Örneğin; kalbin tam ölümü= küfür (şirktir) yarı ölümü= büyük günah işlemek, çeyrek ölümü de= küçük günahlardır denilebilir.

Kendini boşlukta hisseden ne yapmalı? AllahİLİŞKİLİ HABERKendini boşlukta hisseden ne yapmalı? Allah'a yakın hissedememek...

KALP HASTALIĞI NEDİR? ÖLÜ KALP İLE DİRİ KALP NASIL AYIRT EDİLİR?

Allah (c.c) yarattığı kullarının yalnızca ve yalnızca kalplerine bakmaktadır. Öyle ki Alemlere rahmet olan Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), bu hakikati hadis-i şerifte şöyle nakleder: “Allah sizin suretlerinize ve mallarınıza bakmaz, ancak kalplerinize ve amellerinize bakar'' (Müslim, Birr, 34).

Günahının pişmanlığından ötürü samimi edilen tövbe, kalpten geçen niyet ya da düşünce her ne ise dudaklara döküldüğünde ve bu gözlerden akan bir damla yaşla dahi olsa yıkandığında Allah katında geçerli olmaktadır. Kalp güzelliği ve samimiyeti öyle önemlidir ki bazen kalpten geçen iyi düşünceler gerçekleştirilemese dahi Allah katında gerçekleştirilmiş gibi değer bulduğu muhakkaktır. Buna bağlı olarak ise Efendimiz (SAV), “Bir kimse samimi olarak ve tüm kalbiyle Allah’tan şehit olmayı dilerse o kişi yatağında bile ölse Allah onu şehitlerin makamına ulaştırır” buyurmuştur.

Abdullah İbn-i Mes’ûd (r.a) ölü kalp ile diri kalbi şu şekilde ayırmıştır:  “Mü’min, günahını, altında oturduğu ve sanki üzerine her an düşme tehlikesi olan bir dağ gibi (büyük ve ağır) görür. Bu koca dağ üzerime düşer mi, diye korkar durur. Fâcir (günahkâr) ise günahını, burnunun üzerinden geçen bir sinek gibi (ehemmiyetsiz) görür.” (Buhârî, Deavât, 4; Müslim, Tevbe, 3)

AYET-İ KERİME: “Allah kimin gönlünü İslâm'a açmışsa o, Rabbinden bir nûr üzerinde değil midir? Allah'ı anmak hususunda kalpleri katılaşmış olanlara yazıklar olsun! İşte bunlar apaçık bir sapıklık içindedirler.” (Zümer, 39/22)

İbadetten zevk almama ve soğukluk nedenleri! İbadette isteksizlik ve soğukluk nasıl geçer?İLİŞKİLİ HABERİbadetten zevk almama ve soğukluk nedenleri! İbadette isteksizlik ve soğukluk nasıl geçer?

HASTALANMIŞ MANEVİ KALPLERİN REÇETELERİ

İnancı yitirme ya da günahların çoğalması maneviyatımızı yitiren en temel sebeplerdir. Hal böyle olunca nefsin ve şeytanın oyuncağı olarak kendi özümüzü kaybetmemiz sonucunda kalbimizin varlığı da manen şüphelidir, hatta yoktur. İşlenen günahların ağırlığı boyunca paslanma, katılık, perdelenme, körleşme, mühürlenme, kilitlenme gibi işaretlerle Kur’an ve hadislerin ışığında manevi hastalığa yakalandığımız görülmektedir. 

1. Az yemek, varsa kaza yoksa nafile oruç tutmak en etkili tedavi yollarından biridir. Çünkü aç iken nefs zikri daha kolay kabul eder. 

2. Seher zamanında Allah'a dua ve niyazda bulunmak. 

3. Az bile olsa devamlı zikir hâlinde olmak, Allâh’ı çokça zikretmek. AYET-İ KERİME: “Bilesiniz ki, kalpler ancak Allah’ın zikriyle mutmain olur (Allah’ı anmakla sükûnet bulur)." (Ra’d, 13/28)

4. Kendinize Allah'ı hatırlatacak dostlar edinip, ilmi sohbetler gerçekleştirmek.

5. Kuran-ı Kerim'i düşünerek okumak ve hayata geçirmeye çalışmak.

İÇ SIKINTISI YAŞAYANLAR İÇİN İNŞİRAH SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU:

Nazar boncuğu takmak caiz mi? Süs için nazar boncuklu aksesuarlar...

İLİŞKİLİ HABER

Nazar boncuğu takmak caiz mi? Süs için nazar boncuklu aksesuarlar...

BİR YORUM YAPIN 0