Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar kimlerdir?

İslam'da evlilik meşru kılınmıştır. Fakat evlenilmesi haram olan, dinimizce yasak olan kadınlar vardır. Peki hangi kadınlarla evlenmek haramdır, hangi kadınlara nikah düşmez? Diyanet İşleri fetva hattında sıkça sorulan bu sorunun cevabını sizler için derledik. İşte tüm detaylar...

İslam dininde evlilik çok önemli bir yerdedir. Bir kadın ve bir erkek arasında kıyılan nikah sonucunda oluşan ailenin imanın yarısı kurtulur. “Evlenen imanının yarısını kurtarmış olur, kalan yarısında ise Allahtan korksun” (Teberani) Peygamber Efendimiz (sav) nikâhın önemini bizlere bildirmek için “Nikâh benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimle amel etmezse, benden değildir. Evleniniz! Zira ben, diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuz ile iftihar edeceğim. Kimin maddî imkânı varsa, hemen evlensin. Kim maddî imkân bulamazsa, nafile oruç tutsun. Çünkü oruç, onun için şehveti kırıcıdır.” (İbn-i Mâce) demişlerdir. Kuralları olan İslam dininde her kadın ve erkek birbirleriyle evlenemez. Haberimizin konusu her Müslüman kadın ve erkeğin birbiriyle evlenmeye müsaadesi olmamasıdır. Birbirleriyle evlenilmesi yasak olan kişileri araştırdık. Haberimizde bulabilirsiniz.

Evlilik için 21 defa okunan Taha suresi ve faziletleri! Taha Suresi kısmet için okunur mu?İLİŞKİLİ HABEREvlilik için 21 defa okunan Taha suresi ve faziletleri! Taha Suresi kısmet için okunur mu?

Evleneceğimiz kişi ve zaman belli mi? Evlilik kader mi, dua kaderi değiştirir mi?İLİŞKİLİ HABEREvleneceğimiz kişi ve zaman belli mi? Evlilik kader mi, dua kaderi değiştirir mi?

EBEDİYEN EVLENİLMESİ HARAM OLAN KADINLAR

  • Anne ve kız kardeş,
  • Kayınvalide,
  • Süt anne ve süt kardeş, o fürundan hala, teyze ve nineler,

"Sizi emziren süt analarınız ve süt kardeşleriniz (size haram kılındı)" (Nisâ, 23. ayet)

  • Anneanne ve babaanne,
  • Teyze ve Hala,
  • Üvey anne.

Hatta Kuran-ı Kerim’de bu konuya yer verilmiştir.  “Geçmişte olanlar hariç, artık babalarınızın evlendiği kadınlarla evlenmeyin. Çünkü bu bir hayâsızlık, öfke ve nefret gerektiren bir iştir. Bu ne kötü bir yoldur.” (Nisâ, 4/22)

  • Kız evlatlar ve kız torunlar,
  • Yeğenler,
  • Evli kadınlar,
  • Oğlunun hanımı,

“Size şunlarla evlenmek haram kılındı: Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren sütanneleriniz, süt kız kardeşleriniz, eşlerinizin anneleri, kendileriyle zifafa girdiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız, -eğer anneleri ile zifafa girmemişseniz onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur- öz oğullarınızın eşleri, iki kız kardeşi (nikâh altında) bir araya getirmeniz. Ancak geçenler (önceden yapılan bu tür evlilikler) başka. Daha sonra evli kadınlarla evlenmenin de haram olduğu ifade edilmiştir: “…Evli kadınlar (da size) haram kılındı. (Bunlar) üzerinize Allah’ın emri olarak yazılmıştır.” (Nisâ, 24. ayet)

İdeal evlilik yaşı kaçtır? Evlilikte yaş farkı önemli mi?İLİŞKİLİ HABERİdeal evlilik yaşı kaçtır? Evlilikte yaş farkı önemli mi?

Yukarıda saydıklarımızın dışında iddet bekleyen bir kadın başka bir erkekle evlenemeyeceğini söylemek isteriz. İçinizden ölenlerin geride bıraktıkları eşleri kendi başlarına (evlenmeksizin) dört ay on gün beklerler. Bekleme sürelerinin sonuna geldiklerinde kendileri hakkında, normal ölçülerde yapıp ettiklerinden size bir sorumluluk yoktur. Allah yaptığınız her şeyden haberdardır. (Bakara, 234. Ayet)

Pratik peremeç tarifi! Peremeç nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Pratik peremeç tarifi! Peremeç nasıl yapılır?
Peygamber Efendimiz (SAV)'in misafirlik adabı nasıldı? İslamiyet'te misafirlik adabı...

İLİŞKİLİ HABER

Peygamber Efendimiz (SAV)'in misafirlik adabı nasıldı? İslamiyet'te misafirlik adabı...
Kadın kişilik tipleri nelerdir? Alfa, Beta, Sigma, Omega, Gamma ve Delta kişilik tipi nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Kadın kişilik tipleri nelerdir? Alfa, Beta, Sigma, Omega, Gamma ve Delta kişilik tipi nedir?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0