El-Müheymin ne demektir? El-Müheymin isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Müheymin...

Allah'ın 99 isimlerinden biri olan El-Müheymin her şeyi görüp gözeten, her mahlukun yaptığından ve durumundan haberdar olan demektir. El-Müheymin isminin faziletleri nelerdir? Sizler için El-Müheymin isminin anlamını ve faziletlerini Kur'an ayetlerinden derledik. İşte tüm detaylarıyla El-Müheymin isminin faziletleri...

Bir şeyi gözetimi altına alıp korumak ve onu yönetmek mânasındaki heymene kökünden gelen 'müheymin' kelimesi "kâinatın bütün işlerini idare eden" anlamına gelmektedir. Müheymin kelimesi, Kur'an-ı Kerim'de bazı ayetlerde geçmektedir. Allah "Müheymin" isminin tecellisi ile yarattıklarını görür, gözetler ve her an kontrol eder. Her Müslüman bu ismi bilip Allah'ı gönülden tasdik etmeli, O'nun indirdiği ve yarattığı her şeye içtenlikle inanmalıdır. Daima Allah'ı zikrederek kalbini huzura ve güvene kavuşturmalıdır. Allah'ın emrini yerine getirmeyerek görev yerini terk eden Hz. Yunus (a.s) balığın karnındayken Allah'ın El-Müheymin ismini de zikrederek kurtuluşa ermiştir.

Allah isminin anlamı nedir? Ya Allah zikri ne anlama gelir? Esmaül Hüsna Ya Allah...İLİŞKİLİ HABERAllah isminin anlamı nedir? Ya Allah zikri ne anlama gelir? Esmaül Hüsna Ya Allah...

El-Müheymin

El-Müheymin

EL-MÜHEYMİN İSMİNİN GEÇTİĞİ KUR'AN AYETLERİ

Müheymin kelimesinin Haşr sûresinin on altı kadar ilâhî ismi içeren son ayetlerinde Allah, "O Allah ki: O'ndan başka ilah yoktur; Melik'tir, Kuddus'tür, Selam'dır, Mü'min'dir, Muheymin'dir , Aziz'dir, Cebbar'dır, Mutekebbir'dir. Allah, onların ortak koştukları şeylerden münezzehtir" buyurmuştur. (Haşr, 23)

هُوَ اللَّهُ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْمَلِكُ الْقُدُّوسُ السَّلَامُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَيْمِنُ الْعَزِيزُ الْجَبَّارُ الْمُتَكَبِّرُ سُبْحَانَ اللَّهِ عَمَّا يُشْرِكُونَ

"​Huvallahullezi la ilahe illa huve, elmelikul kuddusus selamul mu'minul muheyminul azizul cebbarul mutekebbir, subhanallahi amma yuşrikun."

El Müheymin isminin geçtiği ayetler

El Müheymin isminin geçtiği ayetler

 Allah, Maide Suresi 48. ayetinde, "Biz sana, kendinden önceki Kitap'ı tasdik eden, onu düzenleyen bu Kitap'ı hakk olarak indirdik. O halde, aralarında Allah'ın indirdiği ile hükmet. Ve sakın sana gelen hakkı bırakıp onların hevalarına uyma. Ve Biz, sizin her biriniz için, bir şeriat ve yöntem belirledik. Allah dileseydi, sizi tek tip bir topluluk yapardı. Ancak sizlere verdiği ile sizi sınıyor. O halde hayırlarda yarışın. Hepinizin dönüşü Allah'adır. Allah, üzerinde ayrılığa düştüğünüz şeyleri bildirecektir" buyurmuştur.

وَأَنزَلْنَا إِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقًا لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ الْكِتَابِ وَمُهَيْمِنًا عَلَيْهِ فَاحْكُم بَيْنَهُم بِمَا أَنزَلَ اللّهُ وَلاَ تَتَّبِعْ أَهْوَاءهُمْ عَمَّا جَاءكَ مِنَ الْحَقِّ لِكُلٍّ جَعَلْنَا مِنكُمْ شِرْعَةً وَمِنْهَاجًا وَلَوْ شَاء اللّهُ لَجَعَلَكُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَلَكِن لِّيَبْلُوَكُمْ فِي مَآ آتَاكُم فَاسْتَبِقُوا الخَيْرَاتِ إِلَى الله مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ

"Ve enzelna ileykel kitabe bil hakkı musaddıkan lima beyne yedeyhi minel kitabi ve muheyminen aleyhi fahkum beynehum bima enzelallahu ve la tettebi' ehvaehum amma caeke minel hakk li kullin cealna minkum şir'aten ve minhaca ve lev şaallahu le cealekum ummeten vahıdeten ve lakin li yebluvekum fi ma atakum festebikul hayrat ilallahi merciukum cemian fe yunebbiukum bima kuntum fihi tahtelifun."

Kuranı Kerim

Kuranı Kerim

EL-MÜHEYMİN İSMİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

El-Müheymin esması:

  • Zikretmek kişiyi unutkanlıktan kurtarır,
  • İnsanın kalbine nur verir,
  • Her türlü beladan, musibetten, şerden korur,

El-Müheymin ismini sık sık zikreden kişi aynı zamanda bilmediği ilimlere de vakıf olur.

Gazzâlî, müheymin isminin faziletlerini, "Kişi iç gözlem yoluyla gönül hayatının sırlarına vâkıf olduğu, bunun yanında kendi gidişinin doğruluk üzerinde seyretmesini sağlayabildiği ve buna süreklilik kazandırdığı takdirde kendi kalbine hâkim olma durumuna ulaşır. Eğer kalbinin derinliklerine vukuf ve hâkimiyetinin sınırları genişler de bu sayede Allah’ın bazı kullarını istikamet halinde tutmayı başarırsa müheymin isminin tecellilerine daha çok mazhar olabilir" ifadeleriyle açıklamıştır.

BİR YORUM YAPIN 0