Kripto para caiz midir? Kripto parayla hacca gidilir mi?

Son zamanlarda insanların gündeminde olan kripto para hakkında akıllarda soru işaretleri oluşmaya devam ediyor. Dünya genelinde popülerliğine hız katan kripto parayla hacca gidilir mi sorusu Müslümanlar arasında en çok sorulan sorular arasında yer almaya başladı. Peki Kripto parayla hacca gidilir mi? Kripto para caiz midir? Tüm detaylarıyla haberimizde bulabilirsiniz.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Fiziksel biçimde mevcut olmayan kripto para, dijital ve sanal para birimidir. Herhangi bir kurum veya kuruluşların yönetmediği kripto para sistemi merkezi bir otoriteye bağlı değildir. Sanal kodlarla güvenlik çemberinin oluşturulduğu ve kripto para madenciliğinde birden fazla kullanıcının birim üretmesiyle meydana gelen bu dijital paralar hakkında akıllarda soru işaretleri oluşmaya başladı. Elle tutulmayan, sanal ortamda üretilip kullanılan ve merkezi otoriteye sahip olmayan kripto para helal mi haram mı? Kripto para caiz mi sorularının yanı sıra kripto parayla hacca gidilir mi soruları da çok sorulanlar arasında yer almaya başladı.

Son dönemlerde oldukça yayılan sanal döviz yatırımı, beraberinde akıllara pek çok soru getirdi. Kripto paranın caiz olup olmadığı, Kripto para ile hac, kurban ve zekat gibi dini görevlerin yerine getirilip getirilemeyeceği hakkında tüm merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy cevapladı.

"KRİPTO PARALAR ŞÜPHE BARINDIRDIĞI İÇİN..."

PEKİ KRİPTO PARA CAİZ MİDİR?

Borsada değeri olan sanal ve dijital para kripto hakkında İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy, "Dijital para kavramındaki paranın daha kolay transfer olmasıyla alakalı yaklaşım, kişilerin tamamen borsa gibi kullandıkları bir sektöre çevirdi. Bu da bir nevi uygulanabilirdi. Uygulanmayan şey bunun arkasında kimsenin olmaması sebebiyle güvensizlik ortamı. Din İşleri Yüksek Kurulu başta olmak üzere dünyanın birçok yerindeki fetva komiteleri bunun caiz olmadığını söylediler. Bazıları dedi ki 'caiz olmamasından kast edilen şey nedir, o da mı haram?'

Kripto parayla hacca gidilir mi?

Kripto parayla hacca gidilir mi?

Bir şey haramsa ona zaten biz haram diyoruz. Tahrimen mekruha harama yakın mekruh diyoruz, tenzihen mekruha helale yakın mekruh diyoruz. Caiz değil ne demek? Bu haram değil ama helal olduğunu söyleyebileceğimiz yanda şüphelerimiz var. O yüzden uzak durmak iyidir. Caiz değildirden kast edilen, helal değildir ama her helal olmayan haramdır demek istemiyoruz. Bugün yarın devletimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin kripto parası budur dese, kendi merkez bankasında bunun referansını ortaya koysa, kişiler istedikleri zaman o paranın karşılığını banknot olarak alacak durumda olsalar bu herhangi bir sorun olmaz" ifadelerini kullandı.

KRİPTO PARAYLA HACCA GİDİLİR Mİ?

Herhangi bir merkezi otoriteye sahip olmayan, kontrol edilemeyen para birimi kripto parayla hacca gidilir mi sorusu üzerine İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy, "Öncelikle harcanan paranın bir değer alması lazım. Halbuki kripto para bir değer değil. Sanal olmasından daha büyük bir problem, karşılığının olmaması. Bankadan karşılığını kısmen alabilseniz de pat diye o coin oluşumunu iptal eder her şeyiniz gidebilir, sıkıntı burada. Devlet bunu garantilerse ya da bir büyük holding biz bunun arkasındayız derse o zaman bununla hacca ödeme yapılabilir. Ama şuan da yapılamaz çünkü şu anda kripto para şüpheler barındırdığı için caiz değil. Çünkü öyle bir para yok" sözleriyle açıklamalarda bulundu.

Kripto para caiz midir?

Kripto para caiz midir?

İmanın ve İslam'ın şartları nedir ve kaça ayrılır? Madde madde şartlarının açıklamaları

İLİŞKİLİ HABER

İmanın ve İslam'ın şartları nedir ve kaça ayrılır? Madde madde şartlarının açıklamaları

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0