İmanın ve İslam'ın şartları nedir ve kaça ayrılır? Madde madde şartlarının açıklamaları

Müslüman olan herkesin bilmesi ve inanması gereken bazı şartlar vardır. İmanın ve İslam'ın şartları kaç tanedir ve madde madde açıklamasıyla beraber sizlere derledik. İslam'ın inanç esasları...

Her insan doğumundan ölümüne kadar ki sürecinde birtakım kurallarla hayatını şekillendirir. Seçtiği bu hayat şekli; o insanın yaşarken ki kişiliğini oturtur. Dolayısıyla da Müslümanlar yaşadıkları süre boyunca Allah’ın (c.c) kurallarını esas alır ve ona göre hayatlarını devam ettirirler. İslam’ın kurallarını, şartlarını kabul ettikten sonra gerekleri yapılınca Allah (c.c) izni ile Müslüman olunur. İşte o zaman İmanın ve İslam'ın şartlarıyla gerçek bir mümin gibi yaşanır. Rabbimiz (cc) cennet anahtarının bu kuralları uygulayarak kazanabileceğimizi bizlere bildirmektedir.

Hz. Peygamber, ashabı ile otururken beyaz elbise içerisinde bir adam gelir ve Hz. Peygamberin önüne diz çöküp oturur. Rasulullah’a:  “İman nedir?” der. Rasulullah: “İman: Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe (öldükten sonra dirileceğine), kadere, hayrına ve şerrine inanmandır” cevabını verir. Adam:  “İslâm nedir?” der. Rasulullah:  “İslâm: Allah’a ibadet edip, O’na hiç bir şeyi ortak koşmaman, namazını kılman, farz olan zekâtı vermen, hacca gitmen orucu tutmandır” karşılığını verir. Adam:  “İhsan nedir?” der. Rasulullah: “İhsan: Allah’ı görüyormuş gibi O’na ibadet etmendir. Her ne kadar sen O’nu görmüyorsan da O seni görüyor.” diye cevap verir. (Buhârî, “İman”, 37; Müslim, “İman”,1,5).

İmanı koruma ve kuvvetlendirme dualarıİLİŞKİLİ HABERİmanı koruma ve kuvvetlendirme duaları

İSLAMIN ŞARTLARI NELERDİR?

  • 1- KELİME-İ ŞEHADET GETİRMEK: İslam’a atılacak en önemli ilk adımlardandır. Çünkü kelime-i şehadet getirmemiş kimse henüz Müslüman olmamıştır.

Kelime-i Şehadetin okunuşu ise şöyledir; Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü.

Kelime-i şehadet nasıl getirilir? Kelime-i şehadetin fazileti ve okunuşuİLİŞKİLİ HABERKelime-i şehadet nasıl getirilir? Kelime-i şehadetin fazileti ve okunuşu

Anlamı: Şahitlik ederim ki Allah'tan baska ilâh yoktur ve yine şahitlik ederim ki Muhammed O'nun kulu ve rasûlüdür.

  • 2- NAMAZ KILMAK: Namaz, Müslümanlara günde beş defa farz kılınmıştır. Bunlar sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarıdır. Kabre girdiğimizde ilk sorulacak sorudur. Eğer bu sorunun cevabını kolay verip geçebilirsek diğer soruların cevaplarını daha kolay verebileceğiz. Ancak durumun tersi söz konusu olursa imtihanın geri kalanına cevap vermemiz çok zor olacak. Günde beş defa kılınacak namaz bütün akıl-baliğ ve ergenlik dönemine girmiş Müslümanlara farzdır. 

Namaz sureleri sıralaması! Namazda hangi sureler okunur? Namaz kılarken okunan zammı surelerİLİŞKİLİ HABERNamaz sureleri sıralaması! Namazda hangi sureler okunur? Namaz kılarken okunan zammı sureler

  • 3- ORUÇ TUTMAK: Yılda sadece bir ay, Ramazan ayında, akıl baliğ ve ergenliğe girmiş Müslümanlara farzdır. Oruç, imsak vaktinin girmesiyle başlar ve akşam ezanın okunmasıyla son bulur. Bu süreçte Allah’ın (cc) emri ile yemek, içmek ve cinsel ilişkiye girmek yasaktır. 
  • 4- ZEKAT VERMEK: Bu şart sadece imkanı olan Müslümanlara farzdır. Bireyin bu şarttan mesul olması için önce şehadet getirmiş olması, daha sonra borcunu ödedikten sonra nisap miktarı kadar parasının kalmış olması gerekir.
  • 5- HACCA GİTMEK: İslam’ın son şartı olan Hacca gitmek akla baliğ olan ve maddi imkanlara sahip kişilere farzdır. Hac zamanı Arafat’ta bulunarak, kabe'yi tavaf ederek ve Safa-Merve dağları arasında 7 şaft yürüyerek yapılan ibadettir.

İMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

1- İlk şart Allah’ın (c.c.) varlığına ve birliğine inanmaktır. Hiçbir gücü, nesneyi vs. Rabb’imiz’e ortak koşmamaktır. Başka İlah olmadığına kalben inanmaktır.

Kelime-i tevhid nasıl çekilir ve fazileti nedir? Kelime-i tevhid yazılışı ile okunuşuİLİŞKİLİ HABERKelime-i tevhid nasıl çekilir ve fazileti nedir? Kelime-i tevhid yazılışı ile okunuşu

2- Meleklere inanmak imanın şartlarının ikincisidir. Akıl ve hayat sahibi meleklerin nefsleri yoktur. O yüzden günah işlememe özelliklerine sahiptirler. Allah’ın (c.c.) emirlerini eksiksiz yerine getirirler.

3- Allah (c.c.) tarafından indirilen bütün kitaplara inanmak imanın şartlarının üçüncüsüdür. Müslümanların kitabı Kuran’ı Kerim, günümüze gelene kadar Allah’ın (c.c.) koruması altında olduğu için hiçbir şekilde değişikliğe uğramamıştır. İslam’dan önce gelen dinlerin orijinal kitapları üzücü şekilde tahribe uğramıştır.

4- Rabbimiz ’in yolladığı bütün peygamberlere inanmaktır. İlk insan ve peygamber Hz. Adem (as) ile başlayan peygamberlerin sonuncusu Hz. Muhammed’dir (SAV).

Ölmeden önce ahirete hazırlık için ne yapmalıyız? Ölüme nasıl hazırlanılır? İLİŞKİLİ HABERÖlmeden önce ahirete hazırlık için ne yapmalıyız? Ölüme nasıl hazırlanılır?

5- Ahiret gününe inanmak; imanın şartlarından biridir. Öldükten sonra dirileceğimize ve Allah’ımızın (cc) huzurunda sorguya çekileceğimize iman etmektir. Alllah’a (cc) verilecek bu hesap sonrasında sonsuz cennet veya hak edilen ceza vardır.

6- Kadere iman etmek; başka bir imanın şartıdır.  Bütün hayır ve şer Cenabı Hak’tan gelir.

Kabe'nin bilinmeyen sırları! Kabe'nin içinde ne var?

İLİŞKİLİ HABER

Kabe'nin bilinmeyen sırları! Kabe'nin içinde ne var?
Kripto para caiz midir? Kripto parayla hacca gidilir mi?

İLİŞKİLİ HABER

Kripto para caiz midir? Kripto parayla hacca gidilir mi?
Ramazan ayı neden her sene bir önceki yıla göre 10 gün önce gelir?

İLİŞKİLİ HABER

Ramazan ayı neden her sene bir önceki yıla göre 10 gün önce gelir?

BİR YORUM YAPIN 0