Kefaret orucu nedir? Kefaret orucu nasıl tutulur?

Her akla baliğ Müslümanın yerine getirmesi gereken ibadetlerden biri olan oruç mazeretsiz olarak bozulursa kefaret orucu tutması gerekir. Peki kefaret orucu nedir? Kefaret orucunu gerektiren durumlar nelerdir? Tüm detaylarıyla haberimizde bulabilirsiniz.

Ramazan ayının gelmesiyle beraber Müslümanlara farz kılının oruç ibadetinin tam anlamıyla yerine gelmesi için kişi kendini yalnızca yeme içmeden değil nefsani duygulardan da arındırır. Her yönüyle hassas davranılması gereken Ramazan ayında Müslümanlar için oruç ibadeti farz kılınmıştır. Bir Müslümanın davranışlarında ve söylediklerinde hassasiyet göstermesi gerektiğini söyleyen İslamiyet, Ramazan ayında oruç tutarken de dikkatli olunması gerektiğinin önemine vurgu yapmıştır.

11 ayın sultanı bin aydan daha hayırlı olan Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozan durumlar araştırılıyor. Bunun yanı sıra kefaret orucu da Müslümanlar tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Bir Müslümanın Ramazan ayında bazı sebeplerden dolayı orucu bozulabilir. Bazen de kişi kendi isteğiyle orucunu bozabilir. Peygamber Efendimiz (SAV) konu hakkında bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

"Ramazan ayında, hasta veya ruhsat sahibi olmaksızın kim bir günlük orucunu yerse, bütün zaman boyu oruç tutsa bu orucu kaza edemez." (Buhari)

Eğer bir insan mazereti olmadan ve bilerek orucunu bozarsa kefaret orucu tutması gerekir. Ancak istemeden bozulan oruç kefaret istemez. Günü gününe tutabilir.

KEFARET ORUCU NEDİR?

kefaret orucu nedir?

kefaret orucu nedir?

Ramazan ayı KurİLİŞKİLİ HABERRamazan ayı Kur'an-ı Kerim'de nasıl anlatılıyor? Oruç ve Kur'an...

Kefaret kelimesi 'örtmek, gizlemek, inkâr etmek' anlamını taşıyan küfr kökünden gelmektedir. Kefâret (keffâret) günah ve hataları örtücü, telâfi edici kurban, sadaka, oruç gibi davranışları ifade eder. Bir diğer tabirle 'günahları telafi etme, ortadan kaldırma' manalarına da gelir.

Müslümanlar sabırsızlıkla bekledikleri Ramazan ayı için yalnızca bedenen değil ruhen de kendilerini hazırlar. Oruç insanı birçok kötülükten korur. Ramazan ayında orucu hiçbir mazeret olmadan bozmak kefareti gerektirir. Bunu bizlere Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) emretmişlerdir. (Buhari, Müslüm)

kefaret orucuna nasıl niyet edilir?

kefaret orucuna nasıl niyet edilir?

Ramazan ayında niyet edilerek tutulan oruç, hiç bir mazeret olmadan sadece nefsani duygularla bozuluyorsa, kişinin kefaret orucu tutması gerekir. Kefaret orucu toplam 60 gündür. Sonrasında bir gün de bozulan orucun kazası olur. Toplamda 61 gün olan kefaret orucu art arda aralık verilmeden tutulmalıdır. Eğer zorunlu olarak ara verilirse, o ihtiyaç giderildikten sonra kalınan günden oruç tutulmaya devam edilir ve 61 güne tamamlanır. 

KEFARET ORUCUNA NASIL VE NE ZAMAN NİYET EDİLİR?

Kefaret orucu için öncelikle niyet etmek gerekir. Kefaret orucuna şöyle niyet edilir:

"Niyet ettim Allah (cc) rızası için kefaret orucumu tutmaya."

Kefaret orucuna niyet güneş batımından en geç imsak vaktine kadar yapılır.

Oruç kefareti 2024! Oruç tutmayanlar ne kadar para ödeyecek? Fidye ile fitre arasındaki farklarİLİŞKİLİ HABEROruç kefareti 2024! Oruç tutmayanlar ne kadar para ödeyecek? Fidye ile fitre arasındaki farklar

MAZARETLİ OLMA DURUMLARI:

  • Kadınların aybaşı halleri,
     
  • Hastalanmak,
     
  • Yolcu olmak.

BİR YORUM YAPIN 0