Esma-ül Hüsna'dan el-Mukaddim (c.c) ne demek? El-Mukaddim (c.c) faziletleri nelerdir?

Allah (c.c) kainatı yaratırken içerisinde yer verdiği insanlar için yarattığı birçok varlıktan üstün olduklarını söyledi. Diğer yaratılanlardan üstünlüğü onlara verilen akılla ölçülüyor. İnsan kendisine verilen akılla yapabileceği en güzel harekette onu yaratan Zat'ı, Rabb'i (c.c), en güzel şekilde tanımaktır. Allah'ı tanımak için başvurulan Esma-ül Hüsna'da yer alan El-Mukaddim (c.c) esması haberimizde.

Dünyayı, içindekileri ve etrafındakileri yaratan Allah (c.c) her türlü noksanlıktan münezzehtir. Yaratılan her mahlukatın bir başlangıç noktası vardır ama Allah (c.c) öyle değildir çünkü O (c.c) ezelidir. Aynı zamanda sonsuzluğun kendisi olan Allah (c.c) yarattıkları üzerinde her türlü tasarrufa sahiptir. Aklımıza gelen her şey Allah'ın (c.c) eseridir. İnsanların hayatında olan her şey Allah'ın (c.c) sonsuz ilmindedir. Allah (c.c) insanların gayreti doğrultusunda onlara bir kader çizmiştir. Yarattıklarının hayatlarında olacakların hepsine hakim olan Rabb (c.c)  dilediği takdirde kaderlerinde olacak bütün olayların zamanını değiştirebilir. Allah'ın (c.c) kullarının üzerindeki hakimiyetini anlatan en güzel esmadan biri de El-Mukaddim'dir (c.c). El-Mukaddim ne demek, El-Mukaddim (c.c) faziletleri nelerdir ve El-Mukaddim (c.c) Kuran-ı Kerim'de nerelerde geçer? Sorulara verdiğimiz cevapları aşağıda bulabilirsiniz. 

EL-MUKADDİM (C.C) NE DEMEK?

El-Mukaddim (c.c) ne demek?

El-Mukaddim (c.c) ne demek?

Allah'ın (c.c) öncesi yoktur ama öne alma gücü O'ndadır. El-Mukaddim (c.c) esması yüce kudret sahibinin dilediğini öne alan, dilediği kulunun madden ve manen yükselten anlamındadır. Allah'ın izni olmadan hiçbir şekilde hiçbir olay öne alınamaz. De ki: “Allah’ın dilediği şey hariç, ben nefsime (kendime) bir fayda veya bir zarar vermeye malik değilim. Her ümmetin bir eceli vardır. Onların eceli geldiği zaman artık bir saat tehir edilmez ve öne alınmaz.” (Yunus suresi / 49. ayet) İslam'ın kitabı Kuran-ı Kerim'de el-Mukaaddim (c.c) esması; Gerek ümmetler için ecel, gerekse bireyler için ecel sadece Allah'ın (c.c) elindedir. Her ümmetin bir eceli vardır. Ecelleri gelince ne bir an geri kalırlar ne de bir an ileri gidebilirler (Araf suresi / 34. Ayet) şeklinde kullanılmıştır.

Esma-ül HüsnaİLİŞKİLİ HABEREsma-ül Hüsna'dan El-Mübdi (cc) ne demek? Sadece Allah'a nispet edilen ismin fazileti nedir?

El-Mukaddim (c.c) esmasına olayların öne çekilmesiyle bakıldığı gibi insanların gerek ulvi gerek iş mertebelerinin yükselmesiyle de bakılır.

EL-MUKADDİM (C.C) ESMASININ FAZİLETLERİ NELERDİR?

Dua ve zikirle Allah

Dua ve zikirle Allah

  • El-Mukaddim (c.c) esmasını zikri rütbe ve makamca yükselmek isteyenler tarafından tercih edilebilir. 
     
  • El-Mukaddim (c.c) esmasının tekrarı manevi şekilde yükselmek isteyenlere tavsiye edilir.
     
  • El-Mukaddim (c.c) esmasının sürekli tekrarı kudret ve iktidar sahip olmaya yardımcı olur.
     
  • El-Mukaddim (c.c) esması tesbih çekerken tercih edilirse insanın ufkunu açar ve sebepleri kullanma ve değerlendirme nimetine ulaşmaya yardımcı olur. 

 

Bebekle kamp yapılır mı? Bebekli kampta yanımıza neler almalıyız?

İLİŞKİLİ HABER

Bebekle kamp yapılır mı? Bebekli kampta yanımıza neler almalıyız?
Haziran ayında vizyona girecek filmler nelerdir? 2023 Haziran ayı filmleri

İLİŞKİLİ HABER

Haziran ayında vizyona girecek filmler nelerdir? 2023 Haziran ayı filmleri

BİR YORUM YAPIN 0