Tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olmak caiz midir?

Diyanet İşleri Başkanlığı’na ait, ’Fetva mercii’ olarak işlev gören, 'Dini Soruları Cevaplandırma Platformu’na, "Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak caiz midir?" sorusu yöneltildi. Bu konuda diyanet işlerinin açıklamasını haberimizde bulabilirsiniz.

Yetişkin kadın ve yetişkin erkeklerin İslami kurallara ve yasalara uygun bir şekilde kıyılan nikahla başlattıkları evliliklerine zamanla eklenen evlatları ile kurdukları yuva renklenir. Bereket vesilesi olan evlatlar çoğu evli çiftin kurdukları yuvada görmek istedikleri en büyük unsurlardan biridir. Hem mükafat hem de imtihan sebebi olan evlatları aileler heyecanla bekler. Mallarınız ve çocuklarınız birer imtihan vesilesidir. Allah’ın sevgi ve taatini mal ve evlat sevgisine tercih edenleri Allah katında büyük bir mükâfat beklemektedir. (Teğabün suresi / 15. Ayet) Bazen doğal yollarla evlat sahibi olmak mümkün olmayabiliyor. Annenin veya babanın veya her iki ebeveynin tıbbi açıdan çocuk sahibi olmaları imkansız gibi gözükürken farklı yollara başvuruluyor. Farklı yollardan birisi de tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmak caiz midir? Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri yüksek kurulunun tüp bebek için verdiği fetvayı şartlarıyla birlikte haberimizde bulabilirsiniz.

Konuşamayan çocuğa okunacak en tesirli dua! Kekeme ve konuşma zorluğunda dilin bağını açan duaİLİŞKİLİ HABERKonuşamayan çocuğa okunacak en tesirli dua! Kekeme ve konuşma zorluğunda dilin bağını açan dua

TÜP BEBEKLE ÇOCUK SAHİBİ OLMAK CAİZ Mİ?

Bebek

Bebek

Tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftler doktora başvururlar. Şartlar uygun görülürse tüp bebek uygulaması için anne adayından yumurta ve baba adayından da sperm alınır. Alınan yumurta ve sperm laboratuvar ortamında döllendirildikten sonra embriyo haline gelir. Embriyo anne rahmine yerleştirilir. Tamamen hijyenik şartlarla oluşan hamilelik için Din Yüksek Kurulunu bir takım şartlar karşılandıktan sonra tüp bebek tedavisinin caiz olduğunu söylemiştir. Din İşleri Yüksek kurulunun fetvası:

a) Döllendirilecek yumurta ve spermin her ikisinin de nikâhlı eşlere ait olması, yani bunlardan herhangi birisinin yabancıya ait olmaması;

b) Döllenmiş olan yumurtanın, başka bir kadının rahminde değil de yumurtanın sahibi olan eşin rahminde gelişmesi;

c) Bu işlemin, gerek anne-babanın gerek doğacak çocuğun maddî, ruhi ve akli sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağı tıbben sabit olmak şartıyla tüp bebek yöntemine başvurmakta bir sakınca yoktur.

Başka bir kadının yumurtasının alınması veya kocası dışında yabancı bir erkeğin sperminin kullanılması ile bir kadının gebeliğinin sağlanması ise caiz değildir.

BİR YORUM YAPIN 1

ali 8 ay önce

Tamamen duygusal bir fetva.. Kanıtsız dayanaksız..