Fiili dua ne demek? Fiili dua ve kavli dua arasındaki fark nedir?

Dua müminlerin en güçlü silahıdır. Kul ve onu yaratan Allah (c.c) arasında oluşan bağ ile insanlar istek ve niyazlarını Rabb'e (c.c) bildirirler. Elleri açarak bütün kalbiyle Allah'a (c.c) sığınmaya ve sadece O'ndan (c.c) istemeye kavli dua denir. Kavli duanın yanında fiili duada oldukça önemlidir. Fiili dua hakkında merak edilenleri sizin için araştırdık. Haberimizde bulabilirsiniz.

İnsanlar ahir dünyaya attıkları ilk adımdan son verilecek nefese kadar yanlarından hiç ayrılmayacak tek dost Allah'tır (c.c) çünkü Yemin olsun, kuşluk vaktine; Kararıp sakinleştiğinde geceye ki; Rabbin seni bırakmadı ve sana darılmadı. (Duhâ Suresi / 1-3 Ayetler) Allah (c.c) yarattıklarını her daim görür ve duyar ancak insanların Rabb'e (c.c) isteklerini arz etmek için dua etmeleri gerekir. (Ey Muhammed!) De ki: “Duanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin! Siz yalanladınız. Öyle ise azap yakanızı bırakmayacak.” (Furkân Suresi  / 77. Ayet) Sözlü dua yaparak Allah'ın (c.c) kullarına emrettiği duayı yapmak mümkün ancak sözlü duayı desteklemek için yapılan hareketler de fiili dua olarak geçer. Fiili dua ne demek? Fiili dua neden çok önemlidir? Peygamber'ler hangi fiili dualarıyla ettikleri kavli dualarına destek çıkmışlardır.

En güzel dua sözleri! Dua nasıl edilmeli? Dua etmeyi bilmeyenler için örnek dualarİLİŞKİLİ HABEREn güzel dua sözleri! Dua nasıl edilmeli? Dua etmeyi bilmeyenler için örnek dualar

FİİLİ DUA NE DEMEK?

Fiili dua yapılan sözlü duaların gerçekleşmesi için fiilen zemin hazırlamaktır çünkü Allah (c.c) “İnsan için ancak çalışmasının karşılığı vardır.” (Necm suresi / 39. Ayet) buyurmuştur. Fiili duaya en güzel örneklerden biride Hz Muhammed'in (SAV) sahabesiyle birlikte Mekke'li müşriklere karşı yaptığı ilk savaştı. Bedir savaşında hakkı savunan Müslümanlar sabahtan akşama kadar sahada müşriklerle fiziki olarak savaştılar. Geceleri de Efendimiz (SAV) ve beraberindekiler sabaha kadar kavli dua ettiler.

Ders çalışmak

Ders çalışmak

Hz. İbrahim (as) ve Hz. İsmail (as) Kabe'yi yaparken duayı ağızlarından eksik etmiyorlardı.  (Hatırlayın!) Hani İbrahim ve İsmail, Kâbe’nin temellerini yükseltiyor (bir yandan da şöyle dua ediyorlardı:) “Rabbimiz bu ameli bizden kabul buyur. Şüphesiz ki sen, (işiten ve dualara icabet eden) Es-Semi’, (her şeyi bilen) El-Alîm’sin.” (Bakara suresi / 127. Ayet) Bir yandan salih amel yaparken, bir yandan da dua ederek Allah'ın (c.c) huzurunda kabul görmeyi isteyen peygamberler fiili ve kavli duaya açık örnek göstermişlerdir.

Günümüzde gençlerimizin de her sene ter döktüğü üniversite sınavlarında bütün yıl boyunca çalışarak gösterilen performans da fiziki dualara örnektir. Başarıya ulaşmak için gece gündüz çalışarak öğrenciler ellerinden geleni yapıyorlar. 

Doğuma girmeden önce hangi sureler okunmalı? Kolay doğum için okunacak en etkili dualar

İLİŞKİLİ HABER

Doğuma girmeden önce hangi sureler okunmalı? Kolay doğum için okunacak en etkili dualar
Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken şelaleler nerelerdir? Türkiye'deki en güzel şelaleler

İLİŞKİLİ HABER

Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken şelaleler nerelerdir? Türkiye'deki en güzel şelaleler

BİR YORUM YAPIN 0