Zihin açıklığı için hangi dualar edilir? Hz. Muhammed'in (SAV) zihin açıklığı için tavsiyeleri

Dalgınlık veya unutkanlık günümüzü zorlaştıracak huylardan iki tanesidir. Eğer insanlar dalgınlıklarını veya unutkanlıklarını önleyecek tedbirler almazlarsa hayat kaliteleri düşer. Hem kendilerinin hem de etrafındakilerinin yaşamlarının gereksiz yere zorlaştırırlar. Alınacak tedbirler iki taraflıdır. Maddi ve manevi olarak yapılacakları araştırdık. Haberimizde bulabilirsiniz.

Zengin Türk kültüründe gündelik hayata dair birçok deyim ve atasözü vardır. Hayatın her alanında kullanılabilen özlü sözlerin her birinin çok güzel anlamları vardır. Berrak düşünce eğitim yılının başladığı günlerde ihtiyaçtır. Hayattayken insanlar kendileri ve sevdikleri için zihnin açılmasına vesile olacak ortamlar hazırlarlar. Önce fiili dualarını yaparlar daha sonra kavli duayla kendilerinin sağlama alırlar. Okula giderken öğrenciler sabah kalkıp hazırlanırlar ve sonrasında evden dışarı adımlarını atarken büyükleri tarafından çok güzel bir duayı duyarlar. Allah (c.c) zihin açıklığı versin. Hayatın her alanında gereken zihin açıklığı için alınabilecek tedbirler vardır. Bütün fiziki tedbirler alındıktan sonra dua edilir. Zihin açıklığı için hangi dualar okunur. Sahabeden Hz. Ali İbnu Ebî Tâlib (ra) alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz Hz. Muhammed'e (SAV) zihin açıklığı kazanmak için neler yapabileceğini sordu? Peygamberimizin (SAV) verdiği cevabı haberimizde bulabilirsiniz.

Fiili dua ne demek? Fiili dua ve kavli dua arasındaki fark nedir?İLİŞKİLİ HABERFiili dua ne demek? Fiili dua ve kavli dua arasındaki fark nedir?

ZİHİN AÇIKLIĞI İÇİN YAPILACAKLAR

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) zihin açıklığı kazanmaya yardımcı olacak manevi reçetesi:

Dört rekat namaz kıl. Birinci rekatta, Fâtiha ile Yâsin sûresini oku, ikinci rekatta Fâtiha ile Hâmim, ed-Duhân sûresini oku, üçüncü rekatta Fâtiha ile Elif lâm mîm Tenzîlü's secde'yi oku, dördüncü rekatta Fâtiha ile Tebâreke'l-Mufassal'ı oku. (Tirmizi)

Dua eden baba ve oğul

Dua eden baba ve oğul

"Hz. Ali İbnu Ebî Tâlib (ra) Rasulullah'a (SAV) gelerek:

"Annem ve babam sana kurban olsun, şu Kur'an göğsümde durmayıp gidiyor. Kendimi onu ezberleyecek güçte göremiyorum." dedi. Rasulullah (SAV) ona şu cevabı verdi:

"Ey Ebu'l-Hüseyin! (Bu meselede) Allah'ın sana faydalı kılacağı, öğrettiğin takdirde öğrenen kimsenin de istifade edeceği, öğrendiklerini de göğsünde sabit kılacak kelimeleri öğreteyim mi?"

Hz. Ali (ra): "Evet, ey Allah'ın Rasulü, öğret bana!" dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (SAV) şu tavsiyede bulundu:

"Cuma gecesi (perşembeyi cumaya bağlayan gece) olunca, gecenin son üçte birinde kalkabilirsen kalk. Çünkü o an (meleklerin de hazır bulunduğu) meşhûd bir andır. O anda yapılan dua müstecabtır. Kardeşim Yakub da evlatlarına şöyle söyledi: 'Sizin için Rabbime istiğfar edeceğim, hele cuma gecesi bir gelsin.'

"Eğer o vakitte kalkamazsan gecenin ortasında kalk. Bunda da muvaffak olamazsan gecenin evvelinde kalk. Dört rekat namaz kıl. Birinci rekatta, Fâtiha ile Yâsin sûresini oku, ikinci rekatta Fâtiha ile Hâmim, ed-Duhân sûresini oku, üçüncü rekatta Fâtiha ile Eliflâmmîm Tenzîlü'ssecde'yi oku, dördüncü rekatta Fâtiha ile Tebâreke'l-Mufassal'ı oku. Teşehhüdden sonra Allah'a hamdet, Allah'a senayı da güzel yap, bana ve diğer peygamberlere salât oku, güzel yap. Mümin erkekler ve mümin kadınlar ve senden önce gelip geçen mümin kardeşlerin için istiğfar et. Sonra bütün bu okuduğun duaların sonunda şu duayı oku:

"Allah'ım, bana günahları, beni hayatta baki kıldığın müddetçe ebediyen terk ettirerek merhamet eyle. Bana faydası olmayan şeylere teşebbüsüm sebebiyle bana acı. Seni benden razı kılacak şeylere hüsn-i nazar etmemi bana nasib et. Ey semavat ve arzın yaratıcısı olan celâl, ikram ve dil uzatılamayan izzetin sâhibi olan Allah'ım. Ey Allah! Ey Rahman! Celâlin hakkı için, yüzün nuru hakkı için kitabını bana öğrettiğin gibi hıfzına da kalbimi icbar et. Seni benden razı kılacak şekilde okumamı nasib et. Ey semavat ve arzın yaratıcısı, celalin ve yüzün nuru hakkı için kitabınla gözlerimi nurlandırmanı, onunla dilimi açmanı, onunla kalbimi yarmanı, göğsümü ferahlatmanı, bedenimi yıkamanı istiyorum. Çünkü hakkı bulmakta bana ancak sen yardım edersin, onu bana ancak sen nasip edersin. Her şeye ulaşmada güç ve kuvvet ancak büyük ve yüce olan Allah'tandır."

"Ey Ebû'l-Hasan, bu söylediğimi üç veya yedi cuma yapacaksın. Allah'ın izniyle duana icabet edilecektir. Beni hak üzere gönderen Zât-ı Zülcelâl'e yemin olsun, bu duayı yapan hiçbir mümin icabetten mahrum kalmadı."

İbnu Abbâs (radıyallâhu anhüma) der ki: "Allah'a yemin olsun, Ali (radıyallâhu anh) beş veya yedi cuma geçti ki Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a aynı önceki mecliste tekrar gelerek:

"Ey Allah'ın Rasulü! Geçmişte dört beş ayet ancak öğrenebiliyordum. Kendi kendime okuyunca onlar da (aklımda durmayıp) gidiyorlardı. Bugün ise, artık kırk kadar ayet öğrenebiliyorum ve onları kendi kendime okuyunca Kitabullah sanki gözümün önünde duruyor gibi oluyor. Eskiden hadisi dinliyordum da arkadan bir tekrar etmek istediğimde aklımdan çıkıp gidiyordu. Bugün hadis dinleyip sonra onu bir başkasına istediğimde ondan tek bir harfi kaçırmadan anlatabiliyorum." dedi.

Resûlullah (SAV) bu söz üzerine Hz. Ali'ye (ra):

"Ey Ebû'l-Hasan! Kabenin Rabbine yemin olsun sen müminsin!" dedi." (Tirmizi)

 

Okul dönemindeki çocuklara zihin açıklığı için verilmesi gereken besinler nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Okul dönemindeki çocuklara zihin açıklığı için verilmesi gereken besinler nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 0