Fatiha Suresi okunuşu ve anlamı! Fatiha Suresinin faziletleri ve faydaları

Kuran'ın ilk suresi olan Fatiha Suresinin Arapça ve Türkçe okunuşu nedir? Fatiha Suresinin anlamı nedir? Fatiha Suresinin faziletleri, faydaları ve hikmetleri nelerdir?

Kuran'ın ilk suresi olan Fatiha Suresi, Mekke döneminin ilk yıllarında ve tamamı tek seferde inmiştir. Fatiha kelimesi bir şeyin evveli, baş tarafı, başlangıcı, giriş anlamlarına gelir. Fâtihatü’l-kitâb (Kitabın girişi) olarak Fatiha Suresi Kuran'ın ilk suresi olmanın yanı sıra Kuran'ın özünü, önsözünü oluşturduğu için de bu ismi almıştır. Türkçe'de Surenin ilk kelimesi olan el-Hamd'a ithafen Elham olarak da bilinen sure, yine hamd etmeyi anlattığından sureti'l-hamd tamlamasının kısaltması olarak da kullanılır. Fatiha Suresi namazda bütün rekatlarda okunan ve İslam'ın kalbini oluşturan bir sure olarak şifa niyetine de okunur ve birçok fazileti vardır. Peki, Fatiha suresinin okunuşu ve anlamı nedir? Fatiha Suresi neye şifadır? Fatiha Suresinin faziletleri ve faydaları nelerdir?

FATİHA SURESİ OKUNUŞU VE ANLAMI

Fatiha Suresi

Fatiha Suresi

Arapça Okunuşu:

1. Bismillahirrahmanirrahim

2. El Hamdü lillahi Rabbil alemîn.

3. Er Rahmânirrahîm.

4. Mâliki yevmiddîn.

5. İyyake na'budû ve iyyake neste'în.

6. İhdinassıratel müstakîm.

7. Sıratellezîne en'amte 'aleyhim ğayril mağdûbi 'aleyhim veladdâllîn.

Türkçe anlamı:

1. Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

2-4. Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah'a mahsustur.

5. (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.

6-7. Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.

Fatiha Suresinin okunuşu ve anlamı

Fatiha Suresinin okunuşu ve anlamı

Namaz sureleri sıralaması! Namazda hangi sureler okunur? Namaz kılarken okunan zammı surelerİLİŞKİLİ HABERNamaz sureleri sıralaması! Namazda hangi sureler okunur? Namaz kılarken okunan zammı sureler

FATİHA SURESİNİN FAZİLETLERİ VE FAYDALARI

Bazı hadis rivayetlerinde Fatiha’nın Kur’an’daki en büyük sure olduğu, Tevrat ve İncil’de bir benzerinin bulunmadığı, Bakara Suresinin son ayetleriyle birlikte "iki nur" diye anıldığı ve geçmişte hiçbir peygambere benzerinin verilmediği, şifa niyetiyle okunduğu takdirde tesirinin görüleceğine dair ifadeler mevcuttur. İşte Fatiha Suresiyle ilgili bazı hadisler:

  • "Zikrin en üstünü ‘lâ ilâhe illallah’, duanın en yücesi ‘elhamdülillâh’tır" (Tirmîzî, “Duâ”, 9).

  • "Allah’a hamd ile başlamayan her önemli işin sonu güdüktür" (İbn Mâce, “Nikâh”, 19).

  • Allah’ın resulü, Ebû Saîd b. Muallâ isimli sahâbîye, Kur’an-ı Kerîm’deki en büyük sureyi mescitten çıkmadan bildireceğini ifade buyurmuş, sonra da bunun Fatiha olduğunu açıklamıştır (Buhârî, “Fezâ’ilü’l-Kur’an”, 9).

FATİHA SURESİ ŞİFADIR

Hastaların şifa bulması için Fatiha Suresi ve Ayetel Kürsi okunur. İslam alimleri Fatiha Suresinin hastalara şifa olduğunu aktarmışlardır.

Fatiha Suresi Allah'ın izniyle kişinin kolay iyileşmesini sağlar.

Fatiha Suresini 7 gün üst üste okuyan kişi;

  • Dileklerini gerçekleştirir,

  • Muradına erer,

  • Doğruyu bulur,

  • Allah'a yakın olur.

FATİHA SURESİ DUA NİYETİNE OKUNUR

Fatiha Suresi dua niyetine okunur. Bu nedenle ölünün arkasından Fatiha Suresi okunur. Buradaki maksat Allah'ın rahmetinin ölü üzerinde olmasını istemektir.

Fatiha Suresi dua niyetine okunduğunda abdestsiz de okunabilir. İster evde, ister dışarıda Fatiha Suresini abdestsiz okuyabilirsiniz. Tabi yine de abdest aldıktan sonra okunması daha uygun görülmüştür.

Fatiha Suresi Allah'tan bağışlanma dilemek için de okunur. Fatiha Suresinin kendisi başlı başına bir bağışlanma duası olsa da, Fatiha'nın arkasından şu bağışlanma duasını yapmak güzeldir:

"Ey yerleri ve gökleri yaratan Allah'ım. Sen ki tüm kainatın yaratıcısısın. Allah'ım, bize verdiğin her nimet için sana şükürler olsun. Verdiğin dertler için sana çok şükür ey Allah'ım. Senden geldik sana döneceğiz. Bizi affet, bizi bağışla ey Allah'ım. Sen isminle, gücünle, her şeyi bilen ve işitensin. Kimsenin gücünün yetmediği şeylere gücü yetersin. Ol dersin olur. Bizi günahkarlardan eyleme Allah'ım. Bizi Hazreti Peygamberin ümmeti olmaya layık imkan eyle ey Allah'ım. Amin".

Fatiha Suresinin faziletleri ve faydaları

Fatiha Suresinin faziletleri ve faydaları

Gece yatmadan önce okunacak dua ve sureler! Uyumadan önce yapılacak sünnetlerİLİŞKİLİ HABERGece yatmadan önce okunacak dua ve sureler! Uyumadan önce yapılacak sünnetler

  • Fatiha Suresi ne zaman okunur?

Günün istenilen vaktinde; sabah kalkınca, namaz sonrası, yolda yürürken, gece yatarken, vs. her vakit okunabilir.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0