2024 Kurban Bayramı ne zaman? Kurban Bayramının önemi ve anlamı nedir?

Kurban ibadeti ne anlama gelir? Kurban bayramının önemi ve anlamı nedir? İslam'da neden kurban kesilir? 2024 yılı Kurban bayramı ne zaman? İşte, Kurban bayramıyla ilgili merak edilen her şey haberimizde.

Sözlükte yakınlık, yaklaşmak anlamlarına gelen "kurban" kelimesi, Allah'a yakın olmak, Allah'a yakınlık göstermek demektir. Kurban, ibadet amacı ve niyetiyle belli vakitte belirli cinsten hayvanları kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanları ifade eder. Birçok dinde bulunan kurban ibadeti, Eski Ahit'te de "minha", "gorban" ve "zebah" kelimeleriyle zikredilir. Sami gelenek içinde yer bulan kurban ibadeti, İslam geldiğinde özel bir anlam kazanır. İslamiyet öncesinde, inanılan tabiat üstü varlığa şükran duymak, ona yaklaşmak, bir şey istemek ya da günahlara kefaret olması için çeşitli nesneler sunulurdu. Cahiliye dönemi Arapları ise putlara hayvanlar kurban ederdi. Câhiliye Arapları, belli zamanlarda veya önemli kabul ettikleri olaylardan sonra Kâbe’deki ya da diğer yerlerdeki putların yanında deve, sığır, koyun, ceylan gibi hayvanların kanını akıtıp bununla da mâbede olan saygılarını ve putlara olan bağlılıklarını göstermeyi amaçlarlardı. Ancak kestikleri hayvanların etlerini yemez, yırtıcı hayvanların yemesini beklerlerdi. İslamiyet geldiğinde bu kurban geleneğini, Hz. İbrahim'in sünnetine uygun biçimde revize etmiştir. İlahî dinlerin tamamında kurban ibadeti mevcuttur.

2024 kurban bayramı ne zaman

2024 kurban bayramı ne zaman

2024 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN

Bu yıl Kurban Bayramı 15 Haziran arife olmak üzere 16, 17, 18 ve 19 Haziran 2024 gününe denk gelmektedir.

kurban bayramının anlamı ve önemi

kurban bayramının anlamı ve önemi

Kurban kesmenin hükmü nedir? Kurban hissesi kimlere verilirİLİŞKİLİ HABERKurban kesmenin hükmü nedir? Kurban hissesi kimlere verilir

KURBAN BAYRAMININ ÖNEMİ VE ANLAMI

İbadetler Allah'a yakınlık kurmanın toplum yararıyla açıklanabilir unsurları çerçevesinde Allah'a kulluğu temsil eden sembolik davranışlardır. Kurban ibadetinin ise toplumsal fayda yönü çok baskındır. Hayvan kesmeyi bir ibadet yapan husus, onun ibadet niyetiyle yapılmış olmasıdır. Kurban ibadetindeki temel amaç Allah için malını telef etmekten ziyade, insanın en yakınından başlayarak diğer insanlara faydalı olacak şekilde malını cömertçe dağıtmasıdır. Ayrıca kurban ibadeti, yüce Allah'a verdiği nimetler için şükür anlamı taşır.

Kurban, toplumda yardımlaşma ve dayanışma içinde sosyal adaletin gerçekleşmesine hizmet eder. Bu anlamda kardeşlik ve toplumsal bütünlüğü destekler. Allah Teala, zenginden malını diğerleriyle paylaşmasını isteyerek insanları cimrilikten korur. Fakire de yeryüzündeki mal dağılımı için karamsarlığa düşmemesi ve kendini toplumun bir parçası hissetmesine vesile olur.

2024 kurban bayramı ne zaman

2024 kurban bayramı ne zaman

İSLAM'DA NEDEN KURBAN KESİLİR?

Kurban ibadeti Hz. İbrahim'in sünnetine dayanır. Hz. İbrahim Allah'tan kendisine bir oğul vermesini dilemiş ve Hz. Hacer'den bir oğlu olmuştur. Daha sonra Allah Teala, Hz. İbrahim'den oğlu Hz. İsmail'i kurban etmesini istemiştir. O da Allah'ın emrini yerine getirmek üzereyken itaatinin ve teslimiyetinin karşılığı olarak bir koç gönderilmiş ve oğlu İsmail yerine koçu kurban etmesi emredilmiştir.

Önceki kültürlerde çocuk kurban etme geleneği, İslam'la beraber cinayet, şirk, israf, hayvana eziyet ve çevre kirliliği gibi olumsuz unsurlardan temizlenerek; malî ve sosyal nitelikleri bir arada barındıran bir ibadet niteliği almıştır. İslam'da kurban kesilmesinin sebebi Allah'a itaat ve teslimiyeti göstererek ona yaklaşmak için Hz. İbrahim'in sünnetini yerine getirmektir.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0