Hac yolcuları dikkat! Diyanet uyardı: "Mutlaka Hac vizesi alın"

Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte hac yolcularında tatlı telaşlı hazırlıklar başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı, kutsal topraklara gidecek kişilere önemli bir uyarıda bulundu. Buna göre sadece hac vizesi olanlar hac ibadetini yerine getirebilecek. Bu bağlamda ticari vize, işçi vizesi veya seyahat vizesiyle ülkeye girenler hac ibadetini gerçekleştiremeyecek.

Bu yıl tüm dünya genelinde yaklaşık 50 milyon kişi hac için sıra bekliyor. Suudi Arabistan hükümeti tüm Müslüman ülkeler için belli bir kota belirlerken Türkiye'nin ise 85 bin civarında kontenjanı bulunuyor. Kontenjanın yüzde 60'ı Diyanet İşleri Bakanlığı organizasyonu tarafından kullanılırken kalan yüzde 40'ı ise Bakanlık ile anlaşmalı özel şirketler tarafından dolduruluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, kayıt yaptıran yaklaşık 2,5 milyon Türk vatandaşının hacca gitmek için kura sonucunu beklediğini açıkladı. Geçtiğimiz yıldan bu yana Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonu çerçevesinde, turizm ve ticaret hacminin büyümesi için turistik vize, iş vizesi veya benzer vizelerle tüm dünyadan çok sayıda kişi  Riyad'a, Mekke'ye ve Medine'ye akın ediyor. Dolayısıyla bölgedeki nüfus yoğunluğu bir hayli artmış durumda. Çeşitli vizelerle Müslümanlar rahatça umre yapabilse de hac mevsiminde durum engellenecek.

Hac yolcuları dikkat!

Hac yolcuları dikkat!

Haccın farzları ve çeşitleri! Hac ibadeti nasıl yapılır? Umre ve Hac arasındaki farkİLİŞKİLİ HABERHaccın farzları ve çeşitleri! Hac ibadeti nasıl yapılır? Umre ve Hac arasındaki fark

HAC VİZESİ HARİCİ BAŞKA VİZELERLE HAC YAPILAMAYACAK!

Haccın, arafat vakfesinin, müzdelife vakfesinin, şeytan taşlama ve tavafın yapıldığı alanların belli kapasiteye sahip olmasından ötürü hac mevsiminde serbest giriş engellenecek. Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, hac vizesi harici diğer vizelerle ülkeye giden vatandaşların hac ibadeti yapamayacağını belirterek vatandaşları uyardı:

"Vatandaşlarımızdan bazen bilerek veya bilmeyerek ticari vizelerle, turist vizeleriyle oraya gittikten sonra hac yapma iradeleri ortaya çıkmaktadır. Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı son hafta yayınladığı ve bütün dünyaya gönderdiği genelgeyle, seyahat vizeleri, işçi vizesi ve ticari vizeyle hac ibadetinin asla yapılmayacağını ifade etmiştir. Bunun sonucu şöyle oluyor. Bazı kimseler, dolandırıcılar, o hac özlemini istismar edenler, seyahat, işçi ve ticari vizelerle Arafat'a çıkarılacağı, hac yaptırılacağı vaadiyle vatandaşlarımızı götürüyorlar. Vatandaşlarımız oraya gittiği takdirde az önce belirttiğim gibi Arafat'ın alanı sınırlı olduğu için oraya çıkamıyor. Oraya götüren otobüsler belli olduğu için binemiyorlar ve mağduriyet yaşıyorlar."

Sadece hac vizesi sahipleri hac yapabilecek

Sadece hac vizesi sahipleri hac yapabilecek

HAC VİZESİ OLMAYANLAR SINIR DIŞI EDİLECEK

Bircan, hacca götürme vaadiyle yapılan dolandırıcılık faaliyetlerine karşı da vatandaşları uyararak sadece Bakanlık veya Bakanlık'la sözleşmeli şirketlerin taahhütlerine inanmaları gerektiğini vurguladı. Bircan, "Ya Diyanet İşleri Başkanlığı veya da bizimle sözleşme imzalayan şirketlerin taahhütlerine inansınlar. Hatta kendi e-Devlet hesaplarına 'hacca gidebilirsiniz' bilgisi düşmediği takdirde bu tür şeylere asla itibar etmemelerini istiyoruz. Bunun da ötesinde Hac ve Umre Bakanlığı bu sene hac vizesi haricindeki seyahat vizesi, işçi vizesi ve ticari vizeyle girenlerin yakalanmaları halinde ülkeden anında deport edileceğini ve böyle bir cezai işlem göreceğini bizzat sayın başkanımıza ilettiler. Biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak kuralsız bir şekilde hacca gitmek isteyen ve götürmek isteyenleri adli makamlara ileteceğiz. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gerekli mercilere şikayetlerimizi bulunacağız. Vatandaşlarımızın bu konuda biraz daha hassas olmalarını özellikle rica ediyorum." şeklinde konuştu.

Hac ibadeti nasıl yapılır? 15 adımda hac ibadetiİLİŞKİLİ HABERHac ibadeti nasıl yapılır? 15 adımda hac ibadeti

Ev dekorasyonunda Jazz ruhu nasıl yakalanır? Dekorasyonda Jazz etkisi

İLİŞKİLİ HABER

Ev dekorasyonunda Jazz ruhu nasıl yakalanır? Dekorasyonda Jazz etkisi
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0