Hakiki bal nasıl anlaşılır? Bal seçimi nasıl yapılır? Sahte balı anlamanın püf noktaları

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan bal, mucizevi özellikleri sayesinde şifa kaynağı olan mucizevi besinler arasında yer alıyor. Son dönemlerde piyasada üretimi artan sahte balların içine eklenen ürünler sağlığımız için birçok tehlikeye sebep oluyor. Peki, gerçek bal nasıl anlaşılır tüm merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, Ziraat Yüksek Mühendisi Öner Bakan anlattı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Yüzyıllardır doğal bir ilaç olarak kullanılan bal, sofraların vazgeçilmez şifa kaynağı besinler arasında birinci sırada yer alıyor. Vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için gerekli, bütün yaşamsal değerli elementleri içeren bal, hiçbir zararlı hiçbir içermemektedir. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen bal ülkemizin birçok yerinde üretimi yapılıyor. Özellikle Karadeniz bölgesinde üretilen balın en önemli özelliklerinden biri yüzyıllar boyunca bozulmadan saklanabilmesidir. Hakiki bal nasıl anlaşılır, bal nasıl muhafaza edilir ve sahte bal nasıl anlaşılır? Ziraat Yüksek Mühendisi Öner Bakan, severek tükettiğimiz balın doğru seçimi hakkında merak edilenleri Yasemin.com'a anlattı. 

Baklavanın sahtesi nasıl anlaşılır? Baklava satın alırken dikkat etmeniz gerekenler nelerdirİLİŞKİLİ HABERBaklavanın sahtesi nasıl anlaşılır? Baklava satın alırken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir

Bu kadar zorluklarla üretilen balın, içine bazı maddeler koyarak sahte bal olarak piyasaya sürüyorlar. İnsanlar son dönemde çok fazla sahte bal satışı arttığı için gerçek balı bulmakta güçlük çekiyor.

Uzmanlar, gerçek ham balın şekerlenmesi doğal bir olaydır ve balın kendisini koruyabilmek için en geç bir sene içinde kristalize olduğunu ifade ediyor. Gerçek bal nasıl anlaşılır, İşte detaylar:

⇒ BAL SEÇİMİ NASIL YAPILIR, GERÇEK BAL NASIL ANLAŞILIR?

Doğanın bize sunduğu en mucizevi besinlerinden biri olan bala katılan bazı maddeler balın bizim için faydalı olmasını engelleyerek, aksine vücudumuza yabancı maddelerin depolanmasına yol açıyor. Bu yüzden bal alırken dikkat etmeniz gereken birkaç detay bulunuyor. Balın sahteliğini 5 şekilde anlayabiliriz. İşte uzman isimden bal ile ilgili dikkat çeken açıklamalar:

Sahte balı anlamanın püf noktaları

Sahte balı anlamanın püf noktaları

BAL NASIL MUHAFAZA EDİLİR?

Bal gıda kodeksine göre 2 yıl dayanır. Güzel koşullarda saklanıldığı takdirde tüketilebilir. Bal en doğru saklama koşulu +5 te muhafaza edilmesi gerekiyor. Güneş ışığının çok yoğun olmadığı bir ortamda saklanılması gerekiyor. 

Bebeklere ıhlamur verilir mi? Ihlamur bebeklerde alerji yapar mı? Bebeklere ıhlamur tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklere ıhlamur verilir mi? Ihlamur bebeklerde alerji yapar mı? Bebeklere ıhlamur tarifi
Kabaklı kek nasıl yapılır? Bütün keklerin tadını unutturacak kabaklı kek tarifi!

İLİŞKİLİ HABER

Kabaklı kek nasıl yapılır? Bütün keklerin tadını unutturacak kabaklı kek tarifi!
Protein tozu kilo aldırır mı? Protein tozu zayıflatır mı? Protein tozu yağ yakar mı

İLİŞKİLİ HABER

Protein tozu kilo aldırır mı? Protein tozu zayıflatır mı? Protein tozu yağ yakar mı
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 6

halim 7 ay önce

doğal bal üretiyorum. kilosu 300diyorum çok diyorlar. bir balın değeri olur. değerinin altındakiler malum ne balı olduğu

Mert 7 ay önce

İnsanlar hep sahtekar olmuş sonra pahallılıktan ,bolluk,bereketten bahsediyorlar.Saniyiye giderken namuslu tamirci tanıdık varmı,diye soruyoruz,yine dolandırılıyoruz,pazara gidip sapasağlam meyve alıyoruz eve geliyoruz yarısı çürük,ev sahibi oğlum oturacak deyip kiracıyı çıkartıyor başkasına 2 katına kiralıyor,adam ürüne rağbet çok olunca fiyatına yüzde 50 zam yapıyor.Balcı sahtekar,yumurtacı sahtekar.İyi yaşıyoruz yinede böyle bir durumda

Toplam 2 beğeni

Ertuğrul 7 ay önce

piyasanın en bilinen bal markasının ARGE ofisi ve geçen sene 30kişi çalıştırıyordu. balı arılarmı yapıyor yoksa fabrikada mı yapıyorlar siz düşünün, baldan numune alıp tahlil yaparsın içinde ne var diye ama fabrikasyon bir arge ile ne yapar insan???????

Toplam 1 beğeni

Cemal K. 7 ay önce

Sattırmayın o zaman. Sokaktaki vatandaş bal uzmanı mı?

Toplam 1 beğeni

aas 2 yıl önce

kanun lazım kanun kanun. sahte bal yapana ver 50-60 yıl hapis mal varlığına el koy bak yapan olacak mı. ama nerde birde suçlulara ödül veriyoruz.

Toplam 7 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun